26 Μαΐ 2015

Ο Νότης Μαριάς καταγγέλλει στην Ευρωβουλή για φοροδιαφυγή των πολυεθνικών.

Αθήνα, 26/5/2015.
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Παρέμβαση για το μείζων ζήτημα της φοροδιαφυγής των πολυεθνικών επιχειρήσεων έκανε στις 19/5/2015 ο Ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής, Αντιπρόεδρος των Ευρωπαίων Αντιφεντεραλιστών και Επικεφαλής του Πολιτικού Κινήματος Αντιμνημονιακοί Πολίτες Καθηγητής Νότης Μαριάς, μιλώντας στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.
Όπως επισήμανε ο Έλληνας Ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής, «οι ενδοομιλικές συναλλαγές έδωσαν την ευκαιρία στις πολυεθνικές να φοροδιαφεύγουν, διότι δεν φορολογούνται εκεί όπου παράγονται τα κέρδη αλλά σε φορολογικούς παραδείσους. Κι αυτό σημαίνει απώλεια δισεκατομμυρίων ευρώ από τις χώρες της Αφρικής, από τις χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου».
Και ο Νότης Μαριάς συνέχισε: «Ταυτόχρονα, πολλές μεγάλες πολυεθνικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα φοροδιαφεύγουν έχοντας εγκατασταθεί φορολογικά είτε στην Ολλανδία είτε στο Λουξεμβούργο, όπου είχαμε και το γνωστό σκάνδαλο των Luxleaks. Πρέπει επίσης να χτυπηθεί η πρακτική των offshore εταιριών που συμβάλλουν στο ξέπλυμα μαύρου χρήματος».
Και ο Νότης Μαριάς κατέληξε: «Τέλος πρέπει να ληφθούν μέτρα για να καταπολεμηθούν οι τζιχαντιστές που χρηματοδοτούνται με την πώληση πετρελαίου στις χώρες της Δύσης. Για το λόγο αυτό συμφωνούμε με την τήρηση κεντρικών δημοσίων αρχείων για τους πραγματικούς ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων. Πρέπει όμως να υπάρξουν εγγυήσεις για τη χρήση των προσωπικών δεδομένων. Διαφωνούμε όμως με την εξαίρεση των καζίνο και των τυχερών παιχνιδιών από την εφαρμογή της νομοθεσίας».
Επισυνάπτεται βίντεο με την ομιλία του Νότη Μαριά: