26 Μαΐ 2015

Εγκρίθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Ψήφισμα του Νότη Μαριά για την Ξυλελιά.

Αθήνα, 26/5/2015.
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Εγκρίθηκε με τεράστια πλειοψηφία από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο στις 19/5/2015 το Ψήφισμα που κατέθεσε ο Νότης Μαριάς και άλλοι Ευρωβουλευτές για τη λήψη μέτρων προκειμένου να μην εξαπλωθεί το βακτήριο Xylella fastidiosa που καταστρέφει τα ελαιόδεντρα.
Όπως επισήμανε ο Ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής, Αντιπρόεδρος των Ευρωπαίων Αντιφεντεραλιστών και Επικεφαλής του Πολιτικού Κινήματος Αντιμνημονιακοί Πολίτες Καθηγητής Νότης Μαριάς, υπερψήφισε το Ψήφισμα που κατέθεσε από κοινού με άλλους συναδέλφους για τη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση των καταστροφικών αποτελεσμάτων του βακτηρίου της Xylella fastidiosa αφού το Ψήφισμα εγκρίνει τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων και ζητά: Πρώτον να υπάρξει οικονομική στήριξη των ελαιοπαραγωγών που πλήττονται από την Xylella. Δεύτερον, να αρχίσει εκστρατεία ενημέρωσης των ελαιοπαραγωγών. Τρίτον να ληφθούν μέτρα απαγόρευσης εισαγωγής φυτών από τρίτες χώρες που ευθύνονται για την εξάπλωση της Xylella στην Ευρώπη.
Και ο Νότης Μαριάς κατέληξε: «Η Xylella είναι ένα επικίνδυνο βακτήριο που εάν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα, οι ελαιοπαραγωγοί στην Ελλάδα και στη Μεσόγειο θα υποστούν τεράστια οικονομική καταστροφή. Χαιρετίζουμε λοιπόν την υιοθέτηση του Ψηφίσματός μας για την Χylella και καλούμε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα κράτη μέλη να προχωρήσουν στην άμεση υλοποίησή του».
Επισημαίνεται ότι το ζήτημα της Ξυλελιάς έθεσε για πρώτη φορά στην Ευρωβουλή ο Νότης Μαριάς στις 30/4/2015.
Στην ομιλία εκείνη ο Νότης Μαριάς είχε μεταξύ άλλων επισημάνει τα εξής: «Κρούομε τον κώδωνα του κινδύνου διότι η Xylella fastidiosa έχει δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στην Ιταλία. Όπως ακούσαμε και τους συναδέλφους έχουν θέσει το θέμα μετ΄ επιτάσεως, ήδη έχουν προχωρήσει σε κοπή και καύση 11.000.000 ελαιόδεντρων. Καταλαβαίνετε ότι αυτή είναι μία οικονομική καταστροφή και για τους ελαιοπαραγωγούς στην Ιταλία αλλά μελλοντικά και για τους υπόλοιπους».
Στη συνέχεια ο Νότης Μαριάς είχε επισημάνει ότι, «στην Ελλάδα η ελαιοπαραγωγή είναι από τις βασικές δραστηριότητες στην αγροτική οικονομία παραδοσιακά, αιώνες. Οι Έλληνες ελαιοπαραγωγοί έχουν ήδη πληγεί λόγω της πολιτικής του μνημονίου, έχουν ήδη πληγεί λόγω της ακαρπίας που έπληξε τα δέντρα το 2013. Δεν μπορούμε να διανοηθούμε ότι θα γίνει κοπή των δέντρων, ότι θα υπάρξει αυτή η ολική  καταστροφή».
Τελειώνοντας την ομιλία του ο Νότης Μαριάς είχε συμπεράνει ότι απαιτούνται  «άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση του προβλήματος, απαγόρευση των εισαγωγών των φυτών από τρίτες χώρες και πρόβλεψη αποζημιώσεων διότι δεν μπορούμε να δεχθούμε πλέον μια διάλυση της ίδιας της αγροτικής οικονομίας και των ελαιοπαραγωγών στη χώρα μας, στην Κρήτη και στις άλλες περιοχές».   
Επισυνάπτεται βίντεο με τις ομιλίες του Νότη Μαριά: