15 Ιουλ 2015

Ο Νότης Μαριάς καταγγέλλει στην Ευρωβουλή το νέο μνημόνιο και τους εκβιασμούς των ηγετών της Ευρωζώνης.

Βρυξέλλες, 15/7/2015.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ/ΒΙΝΤΕΟ


Τους εκβιασμούς των ηγετών της Ευρωζώνης και το νέο μνημόνιο που επιβάλλει  ιδιωτικοποίηση των λιμανιών του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης και καταπάτηση των εργασιακών δικαιωμάτων κατήγγειλε με παρέμβασή του ο Ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής, Αντιπρόεδρος των Ευρωπαίων Αντιφεντεραλιστών και Επικεφαλής του Πολιτικού Κινήματος Αντιμνημονιακοί Πολίτες Καθηγητής Νότης Μαριάς, μιλώντας σήμερα στην Επιτροπή Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες.
Ο Έλληνας Ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής επισήμανε ότι ενώ ο Κανονισμός για τις λιμενικές υπηρεσίες αφορά τις συντρέχουσες αρμοδιότητες της Ε.Ε. και των κρατών μελών της και τη συνακόλουθη τήρηση της αρχής της επικουρικότητας, στην «Ελλάδα αυτή τη στιγμή με τις αποφάσεις της τρόικας έχει επιβληθεί μία κατάσταση όπου έχει ανατραπεί το ίδιο το δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Και ο Νότης Μαριάς συνέχισε λέγοντας ότι στις διαπραγματεύσεις πριν λίγες μέρες η τρόικα επέβαλε στην Ελλάδα να προχωρήσει στην ιδιωτικοποίηση των λιμανιών  του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης.
Πρόκειται, παρατήρησε ο Έλληνας Ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής, για «μία απόφαση η οποία επιβλήθηκε από την τρόικα και δεν έχει καμία σχέση με την εφαρμογή του ευρωπαϊκού δικαίου διότι κάθε κράτος αποφασίζει αυτοτελώς για το ποιο καθεστώς ιδιοκτησίας θα υπάρχει στα λιμάνια».
Κατόπιν ο Νότης Μαριάς ενημέρωσε την Επιτροπή Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την απόφαση των ηγετών της Ευρωζώνης με την οποία επιβάλλεται πλέον στην Ελλάδα να μην τηρήσει καμιά εργατική νομοθεσία προκειμένου να της χορηγηθεί άδεια για να πάρει δάνειο από τον ESM.
Έτσι, συνέχισε, η Ελλάδα υποχρεώνεται να ανατρέψει τα όποια εργασιακά δικαιώματα έχουν σχέση και με τον συγκεκριμένο Κανονισμό ο οποίος αναφέρει ότι πρέπει να υπάρχει προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων.
Και ο Νότης Μαριάς αφού παρατήρησε ότι η τρόικα εκβιάζει πλέον την Ελλάδα η οποία προκειμένου να μην περιέλθει σε κατάσταση αθέτησης πληρωμών αναγκάζεται να πάρει δάνειο υποκύπτοντας έτσι στις συνακόλουθες απαιτήσεις της τρόικας για πλήρη ιδιωτικοποίηση στα λιμάνια Θεσσαλονίκης και Πειραιά και καμία εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας και στη συγκεκριμένη περίπτωση, κατέληξε:
«Σας ενημερώνω λοιπόν ότι ενώ συζητούμε εδώ για μια νομοθεσία, στην Ελλάδα πλέον επιβάλλεται με ευθύνη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ειδικό καθεστώς που δεν έχει καμία σχέση με την εφαρμογή του ευρωπαϊκού δικαίου».

Επισυνάπτεται βίντεο με την ομιλία του Νότη Μαριά: