4 Δεκ 2013

Απάντηση αρμόδιου Υπουργού σε αναφορές του Νότη Μαριά σχετικά με διαμαρτυρίες για το επικείμενο κλείσιμο των καταστημάτων του ΙΚΑ σε Ιεράπετρα, Χερσόνησο, Μοίρες, Αρκαλοχώρι, Ν.Αλικαρνασσό, Πέραμα Μυλοποτάμου και Καστέλι Κισσάμου.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 3/12/2013

Σε σχέση με τις υπ’αριθ. 1042/15.10.2013 και 1139/22.10.2013 αναφορές του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Τομεάρχη Οικονομικών και Βουλευτή Ηρακλείου Νότη Μαριά που κατατέθηκαν στις 9.10.2013 και 16.10.2013, αντίστοιχα, σχετικά με διαμαρτυρίες για το επικείμενο κλείσιμο των καταστημάτων του ΙΚΑ σε Ιεράπετρα, Χερσόνησο, Μοίρες, Αρκαλοχώρι, Ν.Αλικαρνασσό, Πέραμα Μυλοποτάμου και Καστέλι Κισσάμου, ο αρμόδιος Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας απέστειλε την παρακάτω υπ’αριθ. Φ.90022/32307/1900/15.11.2013 απάντηση:

«Οι σημαντικές αλλαγές που επήλθαν τα τελευταία έτη στην Κοινωνική Ασφάλιση μαζί με μία σειρά δράσεων για μείωση της επισκεψιμότητας των πολιτών στις μονάδες του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, δημιουργούν εκ των πραγμάτων νέα δεδομένα που επιβάλλουν τον επανασχεδιασμό της οργανωτική; δομής του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, προκειμένου να ανταποκριθεί στο νέο ρόλο που καλείται να διαδραματίσει τις επόμενες δεκαετίες.
Το νέο οργανωτικό μοντέλο που σχεδιάστηκε προβλέπει ριζική αλλαγή του Οργανισμού με την εισαγωγή νέου τύπου περιφερειακών μονάδων (Περιφερειακά και Τοπικά Υποκαταστήματα και Γραφεία Κοινωνικής Ασφάλισης) και παράλληλα αναδιοργάνωση των Κεντρικών Υπηρεσιών του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.

            Οι βασικές αρχές στις οποίες στηρίχτηκε είναι:
α)         Η συνένωση λειτουργικών μονάδων για τη μείωση του κόστους σε όλα τα επίπεδα και
β)         Η καλύτερη κατανομή του υπηρετούντος ανθρώπινου δυναμικού και η οργάνωσή του με βάση τα μεγέθη κάθε μονάδας με στόχο την αποτελεσματικότερη λειτουργία τους.
Στο πλαίσιο αυτό ξεκίνησε η διαδικασία αξιολόγησης του παραγόμενου έργου και της αποτελεσματικότητας των υφιστάμενων περιφερειακών μονάδων του Ιδρύματος, σε σχέση με το υπηρετούν προσωπικό και τα ασφαλιστικά μεγέθη, λαμβάνοντας υπόψη και άλλα στοιχεία, όπως οικονομικά, δημογραφικά και γεωγραφικά.
Με βάση τα παραπάνω κριτήρια, επανεξετάζεται και η λειτουργία των παρακάτω μονάδων του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ στη Διοικητική Περιφέρεια Κρήτης για τις οποίες δεν έχει ληφθεί μέχρι σήμερα απόφαση για την αναστολή λειτουργίας των:

1. Τοπικού Υποκατάστημα ΙΚΑ-ΕΤΑΜ Λιμένα Χερσονήσου του Νομού Ηρακλείου
2. Τοπικού Υποκατάστημα ΙΚΑ-ΕΤΑΜ Ν. Αλικαρνασσού του Νομού Ηρακλείου
3. Παραρτήματος ΙΚΑ-ΕΤΑΜ Μοιρών του Νομού Ηρακλείου
4. Παραρτήματος ΙΚΑ-ΕΤΑΜ Αρκαλοχωρίου του Νομού Ηρακλείου

Αναφορικά με το Τοπικό Υποκατάστημα ΙΚΑ-ΕΤΑΜ Ιεράπετρας του Νομού Λασιθίου, ο Διοικητής του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, μετά από διάλογο με τους τοπικούς φορείς, τους δημάρχου; και τους βουλευτές του Νομού Λασιθίου θα επανεξετάσει την οργανωτική δομή του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, με στόχο τη σύγκλιση των απόψεων και τη διασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας των υπηρεσιών του Ιδρύματος προκειμένου να επαναεισαγάγει το θέμα στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ για τη λήψη τελικής απόφασης.
Σχετικά με τη λειτουργία των Παραρτημάτων ΙΚΑ - ΕΤΑΜ Περάματος του Νομού Ρεθύμνης & Καστελίου Κισσάμου του Νομού Χανίων μετά από εισήγηση στο Δ.Σ. του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ λήφθηκε απόφαση για την αναστολή λειτουργίας των δύο αυτών μονάδων και μεταφορά των αρμοδιοτήτων της ασφαλιστικής τους περιοχής στο Τοπικό Υποκ/μα Ρεθύμνου και στο Περιφερειακό Υποκ/μα Χανίων αντίστοιχα. (Απόφαση Δ.Σ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ 163/Συν. 35/10-10-l3).
Για την κάλυψη των κενών που αφήνουν τα παραρτήματα που συνενώνονται με όμορες μονάδες και προκειμένου να μη διαταραχθεί η εξυπηρέτηση των συναλλασσομένων, λαμβανομένων υπόψη των ιδιαιτεροτήτων της περιοχής, αποφασίστηκε να συσταθεί γραφείο Κοινωνικής Ασφάλισης στο Καστέλι Κισσάμου. Για το Πέραμα Ρεθύμνου δεν έχει ληφθεί ακόμη κάποια απόφαση αλλά η Διοίκηση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ προτίθεται να εξετάσει το ενδεχόμενο ίδρυσης Γραφείου Κοινωνικής Ασφάλισης στην περιοχή. Με τις αποφάσεις αυτές ουσιαστικά διασφαλίζεται απόλυτα η εξυπηρέτηση των συναλλασσομένων με το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ κατοίκων των παραπάνω περιοχών.
Τα γραφεία Κοινωνικής Ασφάλισης του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ στελεχώνονται με 1-3 υπαλλήλους, ανάλογα με τα μεγέθη της περιοχής που εξυπηρετούν και τις ανάγκες σε προσωπικό των υποκαταστημάτων στα οποία ανήκουν. Η επιλογή και τοποθέτηση γίνεται με απόφαση του διευθυντή του υποκαταστήματος και η χρονική στιγμή καθορίζεται τόσο από την πορεία υλοποίησης των εργασιών αναστολής λειτουργίας των παραρτημάτων όσο και από την ολοκλήρωση της διαδικασίας σύστασης των γραφείων.

Οι εργασίες των γραφείων Κοινωνικής Ασφάλισης που εκτείνονται σε όλους τους τομείς της αρμοδιότητας του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ καθορίστηκαν με την 090/11/20.3.2013 απόφαση του Διοικητή του Ιδρύματος (ΦΕΚ 780/τ.Β/Ί4.4.2013, ΑΔΑ: ΒΕΑΗ4691ΩΓ-ΦΟΒ, Εγκύκλιος ΙΚΑ-ΕΤΑΜ 20/2013).»