4 Δεκ 2013

Ο Νότης Μαριάς φέρνει στη Βουλή το θέμα των φοιτητών του Πολυτεχνείου Χανίων και του παραρτήματος του ΑΤΕΙ Χανίων, οι οποίοι εγκαταλείπουν τις σπουδές τους λόγω οικονομικών προβλημάτων.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 3/12/2013


Ο Βουλευτής Ηρακλείου Νότης Μαριάς κατέθεσε αναφορά σχετικό δημοσίευμα της ηλεκτρονικής ιστοσελίδας «Χανιώτικα Νέα» αναφορικά με την αύξηση του αριθμού των φοιτητών του Πολυτεχνείου Κρήτης και του παραρτήματος του ΑΤΕΙ Χανίων που εγκαταλείπουν τις σπουδές τους λόγω οικονομικών προβλημάτων.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα το υψηλό κόστος ζωής στην πόλη τα πρόσθετα έξοδα για ακτοπλοϊκά και αεροπορικά εισιτήρια και η μη δυνατότητα εύρεσης στέγης στη φοιτητική εστία εξαναγκάζουν πολλούς φοιτητές και φοιτήτριες του Πολυτεχνείου Χανίων να εγκαταλείπουν τις σπουδές τους.
Συγκεκριμένα σε 4000 προπτυχιακούς και 1000 μεταπτυχιακούς φοιτητές η εστία που λειτουργεί σήμερα προσφέρει μόλις 78 θέσεις (2% επί του συνόλου των φοιτητών) ενώ έχουν πλέον τριπλασιασθεί οι αιτήσεις των φοιτητών για στέγαση ενώ συγχρόνως το Πολυτεχνείο αδυνατεί να στηρίξει οικονομικά τους φοιτητές του αφού η δημόσια χρηματοδότησή του έχει μειωθεί κατά 55%.
Η Πρυτανεία και το Συμβούλιο του Πολυτεχνείου προτείνουν ως μοναδική εφικτή λύση προκειμένου να στεγασθούν οι φοιτητές – φοιτήτριες του Πολυτεχνείου Χανίων και του παραρτήματος του ΑΤΕΙ Χανίων την μετατροπή των εγκαταστάσεων του παλιού ψυχιατρείου, που παραμένουν ερειπωμένες και ανεκμετάλλευτες, σε εστίες.

Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, καθώς και το δικαίωμα όλων των πολιτών σε δημόσια και δωρεάν παιδεία, ο Νότης Μαριάς ζητάει απάντηση, ενέργειες και σχετική ενημέρωση.