12 Δεκ 2013

ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΑΙ ΤΟΜΕΑΡΧΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ, ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΝΟΤΗ ΜΑΡΙΑ ΚΑΤΑ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΕΠΙ ΤΩΝ ΑΡΘΡΩΝ ΤΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΑΞΗ ΤΗΣ ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΗΣ ΚΑΙ ΑΔΗΛΩΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Δελτίο τύπου 12/12/2013


«Απαλλαγή από εισφορές στον ΟΑΕΕ για ελεύθερους επαγγελματίες
σε χωριά και κωμοπόλεις»

Αντιμετώπιση του ασφαλιστικού με ενάμισι εκατομμύριο ανέργους είναι αδύνατη, διότι το μνημόνιο και οι εντολές του φέρνουν κοινωνικό Αρμαγεδδώνα, υποστήριξε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Νότης Μαριάς μιλώντας σήμερα από το βήμα της Ολομέλειας της Βουλής όπου συζητήθηκαν τα άρθρα του νομοσχεδίου για την πάταξη της ανασφάλιστης και αδήλωτης εργασίας.

Όπως επεσήμανε ο Νότης Μαριάς η κρίση και τα σκληρά μέτρα λιτότητας που έχουν επιβληθεί στη χώρα τα τελευταία χρόνια εξαιτίας του μνημονίου προκάλεσαν δραματική μείωση του κατά κεφαλήν ΑΕΠ.  Ειδικότερα, το κατά κεφαλήν ΑΕΠ στην Ελλάδα διαμορφώθηκε στο 75% του κοινοτικού μέσου όρου, έναντι 80% που ήταν το 2011 και 88% το 2010. Η πραγματική ιδιωτική κατανάλωση εκπεφρασμένη σε μονάδες αγοραστικής δύναμης, υποχώρησε στο 85% το 2012, από 92% το 2011 και 98% το 2010.  

Παράλληλα ο Νότης Μαριάς αναφέρθηκε και στο κλείσιμο υποκαταστημάτων του ΙΚΑ στην Κρήτη. «Όταν υποβαθμίζονται υπηρεσίες του μεγαλύτερου ασφαλιστικού φορέα της χώρας πως θα αντιμετωπισθεί η εισφοροδιαφυγή και το ασφαλιστικό»; αναρωτήθηκε και πρόσθεσε ότι οι μικρές επιχειρήσεις στην επαρχία δέχονται απανωτά χτυπήματα «έρχεται η ΑΕΠΙ και ζητά τέλος είσπραξης πνευματικών δικαιωμάτων, έρχεται ο ΟΑΕΕ και ζητά εισφορές, πως θα ανταποκριθεί ο μικροεπιχειρηματίας με αυτή τη δραματική πτώση του τζίρου» παρατήρησε και ζήτησε απαλλαγή από τις εισφορές του ΟΑΕΕ για τις μικροεπιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στα χωριά και τις μικρές κωμοπόλεις.

Τάχθηκε επίσης αντίθετος στην υποχρεωτική  απόδοση ΑΜΚΑ ταυτόχρονα με την υποβολή αίτησης για τη χορήγηση του πιστοποιητικού γέννησης υπογραμμίζοντας ότι η αριθμοποίηση του φυσικού προσώπου είναι αντισυνταγματική , αφού τα φυσικά πρόσωπα προσδιορίζονται από το φύλο και το ονοματεπώνυμο. Άλλωστε επεσήμανε ο Νότης Μαριάς υπάρχουν  και ζητήματα που άπτονται της θρησκευτικής ευαισθησίας χιλιάδων Χριστιανών Ορθοδόξων που δεν επιθυμούν να πάρουν ΑΜΚΑ. Επομένως η χορήγηση του ΑΜΚΑ πρέπει να είναι προαιρετική και όχι υποχρεωτική.


Τέλος, ο Νότης Μαριάς χαρακτήρισε ως πολιτική ήττα του Γιάννη Στουρνάρα την απόσυρση της φωτογραφικής  τροπολογίας για τις τράπεζες και τις εταιρίες πετρελαιοειδών μετά τις αντιδράσεις που εγέρθηκαν τόσο από τους ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΥΣ  ΕΛΛΗΝΕΣ όσο και από άλλες πολιτικές δυνάμεις «αφού η συγκεκριμένη διάταξη ενσωματώθηκε νύχτα στο νομοσχέδιο και υποκρύπτει πέραν των άλλων, φοροαπαλλαγές και ενδεχόμενη διαγραφή προστίμων».