10 Δεκ 2013

Ο Νότης Μαριάς φέρνει στη Βουλή την καταγγελία της Κεντρικής Συνεταιριστικής ΄Ενωσης Αμπελοοινικών Προϊόντων (ΚΕΟΣΟΕ) για τη δραματική κατάσταση που έχουν περιέλθει οι οινοποιητικοί συνεταιρισμοί.

Δελτίο τύπου 10/12/2013


Ο Βουλευτής Ηρακλείου Νότης Μαριάς κατέθεσε αναφορά σχετική επιστολή της Κεντρικής Συνεταιριστικής ΄Ενωσης Αμπελοοινικών Προϊόντων (ΚΕΟΣΟΕ), αναφορικά με τη δραματική κατάσταση που έχουν περιέλθει οι οινοποιητικοί συνεταιρισμοί.
Σύμφωνα με την επιστολή της ΚΕΟΣΟΕ, οι περισσότεροι οινοποιητικοί συνεταιρισμοί έχουν περιέλθει σε δραματική κατάσταση εξαιτίας της οικονομικής κρίσης.
Η ΚΕΟΣΟΕ σε σύσκεψη που είχε πραγματοποιήσει πριν ένα έτος με τους οινοποιητικούς συνεταιρισμούς, διαπιστώθηκε η αδυναμία καταβολής της πρώτης δόσης της άτοκης δανειοδότησης που έλαβαν oι συνεταιρισμοί, προκειμένου να μην καταρρεύσει η αγορά σταφυλιών στη χώρας μας την περίοδο 2009/10 και ζήτησε από το Υπουργείο Οικονομικών την παράταση καταβολής των δόσεων και τη μετατροπή των δανείων σε έντοκα μακροπρόθεσμα με χαμηλό επιτόκιο, ώστε οι συνεταιρισμοί να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.
Όμως, λόγω της δύσκολης οικονομικής κατάστασης που έχουν περιέλθει τα μέλη της ΚΕΟΣΟΕ, συνεχίζεται η αδυναμία καταβολής των δόσεων των δανείων τους.
Οι οινοποιητικοί συνεταιρισμοί την περίοδο αυτή παρέλαβαν τη συγκομιδή του 2013 χωρίς να μπορούν να αποπληρώσουν τους παραγωγούς, αφού είτε οι δανειστές είτε οι υποχρεώσεις προς το ελληνικό δημόσιο, έχουν πιο ανελαστικό και ποινικό χαρακτήρα, σε περίπτωση μη πληρωμής αυτών των υποχρεώσεων.
Για τους λόγους αυτούς, η ΚΕΟΣΟΕ κάνει έκκληση, ώστε να επιμηκυνθούν χρονικά οι καταβολές των δόσεων για τα άτοκα δάνεια που έλαβαν οι οινοποιητικοί συνεταιρισμοί για την παραλαβή της σταφυλικής παραγωγής περιόδου 2009/10, τουλάχιστον για μια δεκαετία και να υιοθετηθούν χαμηλά επιτόκια.
Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, ο Νότης Μαριάς ζητάει απάντηση, ενέργειες και σχετική ενημέρωση.