10 Δεκ 2013

Ο Νότης Μαριάς φέρνει στη Βουλή την καταγγελία της Συντεχνίας Αρτοποιών Αθηνών Προαστίων Περιχώρων σύμφωνα με την οποία επιχειρείται η διάλυση του φούρνου της γειτονιάς

Δελτίο τύπου 10/12/2013

Ο Βουλευτής Ηρακλείου Νότης Μαριάς κατέθεσε αναφορά σχετική επιστολή της Συντεχνίας Αρτοποιών Αθηνών Προαστίων Περιχώρων, αναφορικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος των αρτοποιών.
Σύμφωνα με τη επιστολή της Συντεχνίας Αρτοποιών Αθηνών Προαστίων Περιχώρων, η Βιοτεχνική Αρτοποιεία στην Ελλάδα αριθμεί 20.000 περίπου αρτοποιεία και απασχολεί γύρω στους 140.000 εργαζόμενους. Ο κλάδος παράλληλα συντηρεί βιομηχανίες μηχανημάτων αρτοποιίας 100% Ελληνικές, εξοπλισμών επιχειρήσεων και άλλων πρώτων υλών, εκ των οποίων αρκετές από αυτές δραστηριοποιούνται και στο εξαγωγικό εμπόριο.
Η Συντεχνία Αρτοποιών Αθηνών Προαστίων Περιχώρων δηλώνει την αντίθεσή της στην έκθεση του ΟΟΣΑ σχετικά με τον κλάδο των αρτοποιών (αντίγραφο της οποίας επισυνάπτουμε), προκειμένου δε να μειωθεί η τιμή του ψωμιού προτείνει τα εξής:
•      να υπαχθεί σε χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ αντί του σημερινού 13% που είναι από τους υψηλότερους στην Ευρώπη αν όχι ο υψηλότερος.
•      Να πληρώνουμε το Φυσικό αέριο έστω και σε τιμές μέσου όρου της Ευρώπης που αυτή τη στιγμή είναι γύρω στο 35 – 40% χαμηλότερες.
•      Να σταματήσει η υπερφορολόγηση με έκτακτες εισφορές, τέλη επιτηδεύματος, ειδικούς φόρους κατανάλωσης και να εφαρμοστεί ένας φορολογικός συντελεστής φιλικός και αναπτυξιακός.
•      Εάν αποφασίσει πλέον η πολιτεία, να συγκεκριμενοποιήσει ποσοτικά τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος που θα λειτουργούν σε κάθε οικοδομικό τετράγωνο, ώστε να αποφεύγεται ο επαγγελματικός κατακερματισμός και η ασυδοσία, πράγμα το οποίο συμβαίνει ήδη από πολλά χρόνια στη Μεγάλη Βρετανία.

Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, ο Νότης Μαριάς ζητάει απάντηση, ενέργειες και σχετική ενημέρωση.