2 Οκτ 2013

Απάντηση αρμόδιου Υπουργού σε αναφορά του Νότη Μαριά σχετικά με την υποβάθμιση της Πληροφορικής στο Γενικό Λύκειο

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 2/10/2013


Σε σχέση με την υπ’αριθ. 384/4.9.2013 αναφορά του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Τομεάρχη Οικονομικών και Βουλευτή Ηρακλείου Νότη Μαριά που κατατέθηκε στις 27.8.2013 με θέμα την υποβάθμιση της Πληροφορικής στο Γενικό Λύκειο, ο αρμόδιος Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων απέστειλε την παρακάτω υπ’αριθ. 131403/ΙΗ ΕΞ/18.9.2013 απάντηση:

«Απαντώντας στο ανωτέρω σχετικό έγγραφό σας και σε επιστολή του τμήματος Επιστήμης Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Κρήτης, το οποίο κατέθεσε ως Αναφορά ο Βουλευτής κ. Επαμεινώνδας Μαριάς, σχετικά με τη διδασκαλία της Πληροφορικής στο Γενικό Λύκειο, σας κάνουμε γνωστά τα ακόλουθα:
Η αναγκαιότητα αλλαγών στο Λύκειο προέκυψε τόσο από τη δυσκολία επίτευξης εκπαιδευτικών στόχων όσο και από την αρτιότερη και ορθολογικότερη διάρθρωση των βαθμίδων σπουδών.
Έτσι στον πρόσφατα ψηφισθέντα Νόμο με θέμα «Αναδιάρθρωση της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Λοιπές Διατάξεις αρμοδιότητας Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων», ο οποίος είναι αποτέλεσμα διαλόγου, καθίσταται η εκπαιδευτική διαδικασία πιο λειτουργική και αποδοτική ενώ παράλληλα εξυπηρετείται η πρόσβαση στη γνώση διασφαλίζοντας το συμφέρον της εκπαιδευτικής κοινότητας.
Σύμφωνα με τις ως άνω διατάξεις, το μάθημα της Πληροφορικής αναβαθμίζεται τόσο στο Γενικό όσο και στο Επαγγελματικό Λύκειο. Ειδικότερα, στο Γενικό Λύκειο το μάθημα της Πληροφορικής διδάσκεται στην Α' τάξη Ημερήσιου Γενικού Λυκείου ως μάθημα επιλογής δύο (2) ώρες, στη Β' Λυκείου διδάσκεται ως μάθημα γενικής παιδείας μία (1) ώρα. Επίσης, στη Γ Λυκείου διδάσκεται ως μάθημα Γενικής Παιδείας δύο (2) ώρες. Στο Επαγγελματικό Λύκειο διδάσκεται ως μάθημα σε όλες τις ομάδες προσανατολισμού και καθιερώνεται τομέας Πληροφορικής με 3 επιμέρους ειδικότητες και αποτελεί βασικό μάθημα σε όλες τις ειδικότητες.

Με Υπουργικές Αποφάσεις θα γίνει κάθε αναγκαία ρύθμιση εφαρμογής των ανωτέρω.»