28 Σεπ 2013

Απάντηση αρμόδιου Υπουργού σε αναφορά του Νότη Μαριά σχετικά με τα οικονομικά μαθήματα στο Νέο Λύκειο.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 28/9/2013

Σε σχέση με την υπ’αριθ. 432/4.9.2013 αναφορά του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Τομεάρχη Οικονομικών και Βουλευτή Ηρακλείου Νότη Μαριά που κατατέθηκε στις 29.8.2013 με θέμα τις διαμαρτυρίες της Ένωσης Οικονομολόγων Εκπαιδευτικών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης σχετικά με τα οικονομικά μαθήματα στο Νέο Λύκειο, ο αρμόδιος Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων απέστειλε την παρακάτω υπ’αριθ. 134532/ΙΗ ΕΞ/23.9.2013 απάντηση:
                                
«Απαντώντας στο ανωτέρω σχετικό έγγραφό σας και σε επιστολή της Ένωσης Οικονομολόγων Εκπαιδευτικών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, την οποία κατέθεσε ως Αναφορά ο Βουλευτής κ. Επαμεινώνδας Μαριάς, σχετικά με το νέο Λύκειο, σας κάνουμε γνωστά τα ακόλουθα:
Η αναγκαιότητα αλλαγών στο Λύκειο προέκυψε τόσο από τη δυσκολία επίτευξης εκπαιδευτικών στόχων όσο και από την αρτιότερη και ορθολογικότερη διάρθρωση των βαθμίδων σπουδών.
Έτσι, στον πρόσφατα ψηφισθέντα Ν. 4186/2013 (ΦΕΚ 193/Α'/1Ί-9-2013) με θέμα «Αναδιάρθρωση της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και λοιπές διατάξεις», ο οποίος είναι αποτέλεσμα διαλόγου, καθίσταται η εκπαιδευτική διαδικασία πιο λειτουργική και αποδοτική ενώ παράλληλα εξυπηρετείται η πρόσβαση στη γνώση διασφαλίζοντας το συμφέρον της εκπαιδευτικής κοινότητας.
Σύμφωνα με τις ως άνω διατάξεις καθιερώνεται για πρώτη φορά το μάθημα της Πολιτικής Παιδείας στην Α' και Β' Γενικού Λυκείου (για τρεις και δύο ώρες αντίστοιχα την εβδομάδα), με διδακτέα αντικείμενα: Οικονομία, Πολιτικοί Θεσμοί και Αρχές Δικαίου και Κοινωνιολογία.
Στόχος της καινοτομίας αυτής αποτελεί η διαμόρφωση υγιούς πολιτικής συνείδησης και κοινωνικής αντίληψης, καθώς και η πολύπλευρη και επισταμένη ενημέρωση επί πολιτικών, κοινωνικών και συναφών οικονομικών θεμάτων, καθώς αυτά συμπλέκονται μεταξύ τους και επηρεάζουν σημαντικά.
Επίσης, για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και συγκεκριμένα στο Επιστημονικό Πεδίο Εξειδίκευσης (Ε.Π.Ε.) - Επιστήμες Οικονομίας, Κοινωνικές και  Πολιτικές Επιστήμες συμπεριλαμβάνεται το μάθημα με τίτλο: «Αρχές Οικονομικής Επιστήμης» στα πανελλαδικώς τέσσερα εξεταζόμενα μαθήματα ανά Ομάδα Μαθημάτων Προσανατολισμού.
Σχετικά με το Επαγγελματικό Λύκειο (ΕΠΜ) προβλέπεται δημιουργία Ομάδας Προσανατολισμού Διοίκησης και Οικονομίας με εξειδίκευση στον τομέα Διοίκησης και Οικονομίας και διδασκαλία αντίστοιχων μαθημάτων.

Με Υπουργικές Αποφάσεις θα γίνει κάθε αναγκαία ρύθμιση εφαρμογής των ανωτέρω.»