2 Αυγ 2013

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΑΙ ΤΟΜΕΑΡΧΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΝΟΤΗ ΜΑΡΙΑ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΗ ΗΜΕΡΑ ΣΥΖΗΤΗΣΗΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΑΥΘΑΙΡΕΤΗΣ ΔΟΜΗΣΗΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 1/08/2013

«Κύριε Πρόεδρε, κύριε Υπουργέ, κύριοι Βουλευτές, νομίζω ότι στη χθεσινή συζήτηση είχαμε την ευκαιρία να αναπτύξουμε τις απόψεις μας και τις προτάσεις μας για τη φιλοσοφία και τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου.

Έρχομαι απευθείας στις τροπολογίες. Η τροπολογία η οποία έρχεται σε σχέση με τις αλλαγές που γίνονται στους οργανισμούς των Υπουργείων έχει τα εξής χαρακτηριστικά. Πράγματι, με προεδρικό διάταγμα στο παρελθόν οι περισσότεροι οργανισμοί είχαν εγκριθεί και αυτό δεν το αμφισβητεί κανείς.

Όμως, στο παρελθόν δεν υπήρχε ούτε το νομικό πλαίσιο για κινητικότητα, ούτε το νομικό πλαίσιο για διαθεσιμότητα, ούτε φυσικά οι εντολές των δανειστών για τις μαζικές απολύσεις στο δημόσιο.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Δεν επιτρεπόταν, όμως, η απόλυση καθόλου.

ΕΠΑΜΕΙΝΩΝΔΑΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΑΡΙΑΣ): Η απόλυση στο δημόσιο με βάση τη νομιμότητα δεν επιτρεπόταν, εκτός και αν γινόταν μία κατάργηση οργανικών θέσεων που δεν είχε γίνει ποτέ.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Προβλέπει προσωποπαγείς.

ΕΠΑΜΕΙΝΩΝΔΑΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΑΡΙΑΣ): Εδώ το προβλέπει.

Λέμε, λοιπόν, το εξής: Τότε ο νομοθέτης έδωσε την εξουσιοδότηση να υπάρχει η δυνατότητα με προεδρικά διατάγματα να γίνονται οι οργανισμοί, διότι ήταν άλλο το πολιτικό, κοινωνικό και οικονομικό πεδίο. Σήμερα, γιατί ο νομοθέτης θα πρέπει να δώσει αυτή την εξουσιοδότηση; Θα σας πω εγώ γιατί το φέρνετε αυτό. Διότι δεν θέλετε, συνάδελφοι της Αντιπολίτευσης, να πάρετε πλέον την ευθύνη για τη μεγάλη σφαγή που θα γίνει στο δημόσιο. Και επειδή, όπως είπε ο κ. Στουρνάρας, είσαστε κουρασμένοι, δεν πρέπει να νομοθετείτε και θα πρέπει να νομοθετεί κάποιος άλλος, δηλαδή με Προεδρικό Διάταγμα.

Έτσι θα είστε και ξεκούραστοι. Είστε κουρασμένοι οι Βουλευτές, κατά τον κ. Στουρνάρα, δηλαδή δεν επιθυμείτε να στηρίξετε περαιτέρω το κοινωνικό νεκροταφείο σε αυτή τη χώρα.

Έτσι, λοιπόν, εδώ υπάρχουν δύο στοιχεία. Πρώτον, από άποψη αρχής δεν πρέπει ο νομοθέτης να δώσει αυτή την εξουσιοδότηση και την εκχώρηση αρμοδιοτήτων της νομοθετικής εξουσίας να γίνεται με προεδρικά διατάγματα, δηλαδή αρμοδιότητες ισχυρές στους Υπουργούς, διότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν διαθέτει και μεγάλη εξουσία στα θέματα των Προεδρικών Διαταγμάτων. Δεν δύναται να αναπέμψει προεδρικό διάταγμα φερ’ ειπείν, όπως μπορεί να αναπέμψει νόμο. Μπορεί να μην υπογράψει προεδρικό διάταγμα, αλλά από εκεί και πέρα δημιουργείται μείζονα πολιτική κρίση.

Άρα, λοιπόν, εμείς θεωρούμε ότι η Ολομέλεια και η Βουλή δεν πρέπει να δώσει αυτό το δικαίωμα.

Δεύτερον, είναι άλλοθι αυτό που κάνετε, για να συγκαλυφθούν οι απολύσεις που θα γίνουν. Κι εσείς θα πηγαίνετε στις εκλογικές σας περιφέρειες και θα λέτε: «Α, δεν ξέρω τίποτα, το Συμβούλιο της Επικρατείας. Να προσπαθήσω με μία τροπολογία μήπως σας σώσω, να πάρω κανένα τηλέφωνο στον Υπουργό να μην μπείτε εσείς στους δωδεκάμισι χιλιάδες που θα απολυθούν, αλλά να είσαστε στους άλλους», χωρίς να έχετε ευθύνη.

Σας λέω, όμως, ότι ψηφίζοντας αυτή την τροπολογία, παίρνετε άμεση ευθύνη. Διότι έχετε ψηφίσει το πολυνομοσχέδιο, έχετε στηρίξει την κυβέρνηση, δίνετε αυτήν την εξουσιοδότηση, επομένως πολιτικά ό,τι και να πείτε, θα έχετε τεράστιες ευθύνες.

Λάβετε υπόψη – σας το είπαμε χθες - ότι το νέο μνημόνιο λέει ξεκάθαρα: Για κάθε δύο που θα πηγαίνουν σε κινητικότητα, ο ένας θα απολύεται. Τελείωσε! Το λέει ρητά. Άρα, λοιπόν, με αυτή την τροπολογία, στην ουσία ανοίγετε το δρόμο για τις μαζικότατες απολύσεις στο δημόσιο που θα είναι πολύ περισσότερες από αυτές που προδιαγράφηκαν, τις δωδεκάμισι χιλιάδες, διότι έρχεται επόμενος γύρος, αν βεβαίως κρατηθείτε στην κυβέρνηση, διότι η εκτίμησή μου είναι ότι την τετραμηνία δεν θα τη βγάλετε. Είναι τόσα πολλά τα βάρη, είναι τόσες οι πιέσεις, είναι τόση η κοινωνική κατακραυγή που σίγουρα, επειδή θα ’στε πολύ κουρασμένοι, μάλλον θα εγκαταλείψετε.

Δεύτερη τροπολογία, του Υπουργείου Εξωτερικών. Κάναμε συζήτηση και την προηγούμενη φορά. Παρατηρήσαμε ότι δεν υπήρχε ένα master plan, μία ανάλυση για το πού θα πάνε τα κονδύλια, τα 50 εκατομμύρια.

Τώρα, ξανανοίγουν νέες διαδικασίες και νέες εξουσιοδοτήσεις. Και φυσικά, αυτό που βλέπω, είναι ότι εσείς ιδιωτικοποιείτε πλέον και την εξωτερική πολιτική, όταν βάζετε χορηγούς στην Προεδρία. Αυτό είναι το βασικό. Δηλαδή, περνάμε σε επικίνδυνα μονοπάτια. Άρα, τι χρειάζονται οι χορηγοί; Καθόλου.

Δεύτερον: Τι χρειάζονται αυτές οι ρυθμίσεις; Δεν νομίζω ότι χρειάζονται, γιατί με το πλαίσιο που σας ενέκριναν οι υπόλοιποι - της Πλειοψηφίας - είναι αρκετό αυτό το πλαίσιο να προχωρήσει η Προεδρία. Άρα, είμαστε αντίθετοι και σ' αυτό.

Και μία μικρή παρατήρηση, επειδή είναι ζήτημα σοβαρό. Παρατηρούμε ότι αυτή τη στιγμή - βέβαια δεν είναι εδώ ο Υπουργός Οικονομικών - δεν εκκαθαρίζονται οι φορολογικές δηλώσεις και ενώ έχουν γίνει πολλές φορολογικές δηλώσεις, οι καταγγελίες που υπάρχουν είναι ότι προκειμένου να ελέγξετε εάν αυτά που γράφουν οι μισθωτοί πράγματι είναι σωστά, δεν κάνετε καμία εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων, με αποτέλεσμα να υπάρχει τρύπα στα έσοδα, για να έρθετε μετά και να πείτε «νέα μέτρα». Επομένως, να προχωρήσει η εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων και να γίνει έλεγχος μετά από το σύστημα και όσοι δεν έχουν δηλώσει ορθά αυτά που πρέπει να δηλώσουν, να ελεγχθούν και να πέσει ο πέλεκυς.

Επίσης – απ’ ό, τι λένε οι παλαιότεροι, γιατί εμείς είμαστε καινούργιοι - όταν βλέπεις σε Τμήμα Διακοπής της Βουλής τακτοποιήσεις για αυθαίρετα, περίμενε εκλογές μετά από λίγους μήνες. Αυτό είναι το κλασικό στοιχείο. Εδώ, λοιπόν, ανοίγει μία διαδικασία τακτοποιήσεων που έχει άμεση σχέση και με πολιτικές γενικότερης ρουσφετολογίας.

Ακόμη, συνεχίζεται η εισπρακτική τακτική, την οποία έχετε, μέσα απ’ αυτό το νομοσχέδιο, όπως εξηγήσαμε. Δεν κάνετε τίποτα για την επιβάρυνση στο περιβάλλον που είναι πάρα πολύ σημαντική. Είπαμε ότι αυτή η Τράπεζα Γης στο άρθρο 33, στην ουσία βοηθάει και θα δουλέψει υπέρ όσων έχουν χρήματα για να μπορούν να πάνε να αγοράσουν συντελεστή. Φανταστείτε ολόκληρες, μεγάλες περιοχές στις οποίες μεγαλοεργολάβοι θα έχουν τη δυνατότητα μαζικής αγοράς του συντελεστή, για να μπορέσουν να λειτουργήσουν και να νομιμοποιήσουν καταστάσεις.

Επίσης, θεωρούμε ότι στο άρθρο 16 - έτσι όπως μπορεί να γίνει η νομιμοποίηση των αυθαιρέτων που τα θεωρείτε ότι είναι τα αυθαίρετα της κατηγορίας 5 - στην ουσία, δίνετε τη δυνατότητα στα αυθαίρετα αυτά να διατηρηθούν.

Επομένως, θεωρούμε ότι με τη ρύθμιση που υπάρχει στο νομοσχέδιο, συνεχίζεται η ταλαιπωρία των πολιτών, οι οποίοι πρέπει να πάνε να ξαναπληρώσουν και δεν κάνετε επιστροφή σε αυτούς που πλήρωσαν, γιατί εμπιστεύτηκαν την πολιτεία. Δημιουργείται πάλι ένα κύκλωμα με μηχανικούς και με αυτούς που θα τρέχουν να τακτοποιηθούν. Να υπάρχει μία διαδικασία και με έξοδα - και με φυσικά ταλαιπωρία - του πολίτη. Νομίζουμε ότι, επισημαίνοντας και αυτά που είχαμε πει και χθες, δεν υπάρχει ρύθμιση σοβαρή στο νομοσχέδιο, το οποίο έχετε φέρει.

Μία τελευταία παρατήρηση - αλλά είναι προσωπική άποψη δικιά μου - θα ήθελα να καταθέσω για προβληματισμό, επειδή τη σκέφτομαι πολλά χρόνια. Η λειτουργία μέχρι πρόσφατα είναι να κατεδαφίσουμε αυτά τα οποία υπάρχουν. Εδώ δίνετε τη δυνατότητα στην κατηγορία 5 - σε αυτή θα μείνω - να μην κατεδαφιστούν κάποια. Έτσι δεν είναι, κύριε Υπουργέ;

Αυτά, λοιπόν, που δεν θα κατεδαφιστούν, γιατί να παραμείνουν στην ιδιοκτησία αυτών οι οποίοι αυθαιρέτησαν; Άρα, σε αυτήν την Τράπεζα Γης, να πάνε ως εισφορά όλα τα ακίνητα όσων με την κατηγορία 5 θα μπορούσαν να εξαιρεθούν - εσείς το θέλετε - και αυτά να αποτελέσουν πλέον μία Τράπεζα Γης και ιδιοκτησίας, τα οποία θα ανήκουν στο ελληνικό δημόσιο.

Και επειδή έχουμε ενάμισι εκατομμύριο άνεργους - υπάρχει μία λίστα ανέργων αυτή τη στιγμή, Ελλήνων πολιτών, οι οποίοι έχουν πληρώσει τους φόρους τους - θα μπει σε μία σειρά και ό,τι απ’ αυτό μπορεί να είναι κατοικήσιμο, θα το βάλετε σε μία κλήρωση και θα τους δώσετε ένα παραχωρητήριο, για να μπορούν να διαμείνουν εκεί επί τριάντα και πενήντα χρόνια. Αφού θα το διατηρήσετε που θα το διατηρήσετε, τουλάχιστον να μην διατηρηθούν υπέρ αυτών που αυθαιρέτησαν, υπέρ αυτών που είναι οι μεγαλοκαταπατητές. Και φυσικά, μην τα καταστρέψετε, αφού θα τους δώσετε εξαίρεση. Όμως, αφού θα δοθεί εξαίρεση τότε πρέπει να πάνε σε αυτούς, οι οποίοι πραγματικά έχουν ανάγκη.

Είναι μία προσωπική πρόταση που σας την καταθέτω. Μπορεί να θέλει επεξεργασία, αλλά να τη δείτε. Επισημαίνω ότι είναι προσωπική άποψη, επειδή μιλάω σαν Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ.

Κλείνοντας, κύριε Πρόεδρε, θα ήθελα να πω το εξής. Εμείς, το νομοσχέδιο το καταψηφίσαμε βεβαίως επί της αρχής. Θα το καταψηφίσουμε και στο σύνολό του. Όταν θα γίνει η ψηφοφορία επί των άρθρων, θα πούμε εάν ψηφίζουμε ορισμένα από αυτά. Στα υπόλοιπα όμως είμαστε αρνητικοί με βάση αυτά τα οποία σας αναλύσαμε ήδη. Και φυσικά είμαστε αρνητικοί και στις τροπολογίες οι οποίες έρχονται τόσο για τη μαζική απόλυση υπαλλήλων όσο φυσικά και για την Προεδρία.

Ευχαριστώ».