30 Ιαν 2013

«Στη Βουλή το δυστύχημα με το ασθενοφόρο- νεκροφόρα του ΕΚΑΒ Ηρακλείου »

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 29/01/2013


Τελικά μετά από έντονες διαμαρτυρίες του Κοινοβουλευτικού εκπροσώπου των  ΑΝ.ΕΛ. Βουλευτή Ηρακλείου Νότη Μαριά  και ενώ το Προεδρείο είχε ανακοινώσει ότι δεν θα συζητηθεί λόγω δήθεν κωλύματος του Υπουργού Υγείας  η Αναφορά του Νότη Μαριά για τα προβλήματα του ΕΚΑΒ Ηρακλείου, ο Υπουργός Υγείας κ. Λυκουρέντζος αναγκάστηκε να απαντήσει στη σχετική Αναφορά την Τρίτη 29 Ιανουαρίου.
Ο Νότης Μαριάς επεσήμανε τις πολιτικές ευθύνες του Υπουργού Υγείας αφού δεν απάντησε καν,  ως όφειλε,  στην Αναφορά που κατέθεσε ο Βουλευτής ήδη από τις 23/7/2012 στην Βουλή  σύμφωνα με την οποία το Παγκρήτιο Σωματείο Εργαζομένων στο ΕΚΑΒ και Εθελ. Αιμοδοτών σε υπόμνημα του υποστήριζε  ότι τα ασθενοφόρα τα οποία χρησιμοποιούσε το ΕΚΑΒ Κρήτης ήταν παλαιά,  με έτη κυκλοφορίας το 2004 και 2008,   είχαν διανύσει πάνω από 150.000 χιλ. και παρουσίαζαν βλάβες.
Για το λόγο αυτό στην σχετική Αναφορά ζητούσαν την άμεση καταβολή οικονομικής ενίσχυσης  για το ΕΚΑΒ Κρήτης.
Σε σχέση με το Όχημα Ταχείας Επέμβασης το Σωματείο υποστήριζε  ότι «εγκυμονεί κινδύνους για τον  διασώστη και τον Ιατρό που το επανδρώνουν γιατί το υγειονομικό υλικό καθώς και η φιάλη οξυγόνου δεν είναι τοποθετημένα μέσα σε σταθερό ειδικό κιβώτιο» όπως είχαν προτείνει με σχετικό έγγραφο τους στην Περιφερειακή Δ/νση Ηρακλείου Υγιεινής και Ασφάλειας  «αλλά είναι τοποθετημένα στο πορτμπαγκάζ του οχήματος. Πραγματικά αναρωτιόμαστε   τι θα γίνει στην περίπτωση που συμβεί κάποιο ατύχημα  στο Ο.Τ.Ε…»
Επίσης  υπογράμμιζαν ότι  το Σωματείο με έγγραφα του από το 2011 ζητούσε από την Πολιτεία τη λειτουργία στο  ΕΚΑΒ   Κρήτης  Τεχνικού Ασφαλείας  για τη βελτίωση της ασφάλειας και της υγείας των εργαζομένων, ο οποίος θα ήλεγχε και τους όρους ασφαλούς λειτουργίας των ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ.
Δυστυχώς οι φόβοι του Παγκρήτιου Σωματείου  Εργαζομένων στο ΕΚΑΒ και Εθελ. Αιμοδοτών  επιβεβαιώθηκαν με το μοιραίο δυστύχημα της 12ης Δεκεμβρίου 2012  το οποίο στοίχησε τη ζωή σε δύο στελέχη του ΕΚΑΒ  Κρήτης.
Ο Νότης Μαριάς εκφράζοντας για άλλη μια φορά τα ειλικρινή συλλυπητήρια του στους συγγενείς των θυμάτων του δυστυχήματος, επικαλέστηκε δημοσίευμα της «ΝΕΑΣ ΚΡΗΤΗΣ» 22/1/2013 σχετικά με το πόρισμα φωτιά για το ασθενοφόρο – νεκροφόρα το οποίο  είχε  λάθος προδιαγραφές,  πλημμελή συντήρηση,   λάστιχα  6 ετών και κάλεσε τον Υπουργό Υγείας να αναλάβει τις πολιτικές του ευθύνες.