7 Σεπ 2015

Ελλάδα-Πολωνία συμμαχία για τις γερμανικές αποζημιώσεις

Αθήνα, 7/9/2015.
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ                
                                                                               
Άρθρο του Ανεξάρτητου Ευρωβουλευτή, Αντιπροέδρου των Ευρωπαίων Αντιφεντεραλιστών και Επικεφαλής του Πολιτικού Κινήματος Αντιμνημονιακοί Πολίτες Καθηγητή Νότη Μαριά που δημοσιεύτηκε στην KontraNews της Κυριακής 6/9/2015, σελ. 6 με τίτλο «Ελλάδα-Πολωνία συμμαχία για τις γερμανικές αποζημιώσεις».
Επισυνάπτεται το πλήρες κείμενο του άρθρου:

«Ελλάδα-Πολωνία συμμαχία για τις γερμανικές αποζημιώσεις

Νότης Μαριάς Ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής, Επικεφαλής του Πολιτικού Κινήματος Αντιμνημονιακοί Πολίτες, Καθηγητής Θεσμών της Ε.Ε. στο Πανεπιστήμιο Κρήτης

Τον Αύγουστο  του 1944 το ναζιστικό θηρίο βαθειά λαβωμένο από τις συμμαχικές νίκες σε όλα τα μέτωπα της Ευρώπης επιδόθηκε για άλλη μια φορά σε μαζικές εκτελέσεις χιλιάδων αθώων πολιτών. Όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε άλλες χώρες της Ευρώπης.
Χαρακτηριστική η μαζική δολοφονία χιλιάδων αμάχων  κατά την περίφημη εξέγερση της Βαρσοβίας η οποία ξεκίνησε την 1η Αυγούστου 1944 υπό τα όμματα του σοβιετικού Κόκκινου στρατού ο οποίος είχε φτάσει στη δεξιά όχθη  του ποταμού Βιστούλα στα προάστια της Βαρσοβίας.
Η εξέγερση της Βαρσοβίας κράτησε 63 ημέρες και τελείωσε άδοξα για τον μαχόμενο πολωνικό λαό με  200.000 νεκρούς και  χιλιάδες τραυματίες ενώ  700.000 άμαχοι εκδιώχθηκαν από την πόλη  που καταστράφηκε εντελώς από  τις δυνάμεις της Βέρμαχτ. Δυστυχώς για την πολωνική αντίσταση ο παρακείμενος σοβιετικός Κόκκινος  στρατός δεν διέσχισε τον Βιστούλα παρά μόνο μήνες αργότερα τον Ιανουάριο του 1945.
Κατά την εξέγερση της Βαρσοβίας ολόκληρες συνοικίες κατεδαφίστηκαν και οι κάτοικοι τους κυριολεκτικά δολοφονήθηκαν μαζικά όπως έγινε στην περιοχή  Wola όπου εκτελέστηκαν 40.000 άμαχοι.
Μαζί με άλλα στελέχη των Ευρωπαίων Αντιφεντεραλιστών είχα την ευκαιρία  φέτος  την 1η Σεπτεμβρίου να αποτίσω φόρο τιμής στους χιλιάδες αυτούς αθώους πολίτες που εκτελέστηκαν από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής στην πολωνική πρωτεύουσα.
Ήδη στην Πολωνία έχει αρχίσει να διαμορφώνεται ένα σημαντικό κίνημα διεκδίκησης αποζημιώσεων από τη Γερμανία για τις εκτελέσεις όχι μόνο των χιλιάδων κατοίκων της Βαρσοβίας και άλλων περιοχών της χώρας αλλά και για την ολική καταστροφή των υποδομών και της οικονομίας της χώρας από τα εκεί γερμανικά στρατεύματα κατοχής,
Από τις στήλες της Κυριακάτικης  Kontra News  έχουμε ήδη επισημάνει ότι στόχος μας στην Ευρωβουλή είναι η δημιουργία ενός δικτύου συνεργασίας με  Ιταλούς,  Πολωνούς  και άλλους Ευρωβουλευτές προκειμένου να συντονίσουμε τις ενέργειές μας και τη δράση μας για τη διεκδίκηση των γερμανικών πολεμικών επανορθώσεων στην Ελλάδα, την Ιταλία την Πολωνία και αλλού.
Στο πλαίσιο αυτό πέρσι είχα την ευκαιρία να συμμετάσχω σε κοινές δράσεις με Ιταλούς Ευρωβουλευτές του Κινήματος των Πέντε Αστέρων στη Ρώμη και στο Μιλάνο,  ενώ φέτος στο δίκτυο συνεργασίας μας εντάχθηκαν και Πολωνοί Ευρωβουλευτές με συμμετοχή τους σε εκδήλωση  που διοργάνωσε το Πολιτικό Κίνημα Αντιμνημονιακοί  Πολίτες στη  Ευρωβουλή στις Βρυξέλλες στις 30 Ιούνη 2015 για τις σφαγές στο Δίστομο και στο Κομμένο.
Η συνεργασία μας με τους Πολωνούς Ευρωβουλευτές αποκτά μια ιδιαίτερη δυναμική καθώς η ίδια η Ομάδα των Ευρωπαίων Αντιφεντεραλιστών διοργάνωσε διήμερο Συνέδριο στην πολωνική πρωτεύουσα  στις 1-2 Σεπτεμβρίου με αφορμή την εξέγερση της Βαρσοβίας και με θέμα  τις Πολεμικές Επανορθώσεις.
Έτσι είχαμε την ευκαιρία να αναλύσουμε στους  Πολωνούς πολίτες  όλες τις πτυχές των οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα.
Θα πρέπει να επισημανθεί ότι η Πολωνία διεκδικεί εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια για Πολεμικές Επανορθώσεις και 5,5 τρις δολάρια  για την αποζημίωση των συγγενών των θυμάτων των χιλιάδων Πολωνών που εκτελέστηκαν κατά τη γερμανική κατοχή.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το Συνταγματικό Δικαστήριο της Πολωνίας με  απόφασή του προ διετίας  επιχείρησε να κλείσει  το δρόμο για αποζημίωση των συγγενών των  θυμάτων που δολοφονήθηκαν από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής στην Πολωνία  «απορρίπτοντας»  σχετική αγωγή αποζημιώσεως κατά της Γερμανίας   επικαλούμενο δήθεν ασυλία του Γερμανικού κράτους. Απόφαση η οποία προσομοιάζει με αυτή του Ελληνικού Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίου πριν από αρκετά χρόνια.
Όμως οι Πολωνοί δεν το βάζουν κάτω και εντείνουν   την πίεσή τους κατά της Πολωνικής κυβέρνησης να θέσει το ζήτημα των Πολεμικών Επανορθώσεων σε διμερές επίπεδο αναλαμβάνοντας σχετικές διπλωματικές πρωτοβουλίες έναντι της Γερμανίας.
Για το λόγο αυτό οι Πολωνοί Ευρωβουλευτές μέλη της Ομάδας των Ευρωπαίων Αντιφεντεραλιστών συνεργάζονται μαζί μας προκειμένου να επωφεληθούν από τη δική μας εμπειρία και τον αγώνα του Ελληνικού λαού για το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων και των εν γένει οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα.
Έτσι στις παρεμβάσεις μας κατά το διήμερο Συνέδριο στη Βαρσοβία είχαμε την ευκαιρία να ενημερώσουμε τους Πολωνούς πολίτες για το ζήτημα των οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα που εκτός βέβαια από τις Πολεμικές Επανορθώσεις, την επιστροφή των λεηλατηθέντων αρχαιολογικών θησαυρών και την αποζημίωση των συγγενών των θυμάτων που εκτελέστηκαν από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής στην Ελλάδα περιλαμβάνουν και την εξόφληση του αναγκαστικού κατοχικού δανείου.
Πρόκειται όπως εξήγησα για μια μοναδική περίπτωση στα ιστορικά χρονικά καθώς οι γερμανοί κατακτητές επέβαλαν στην Ελλάδα να τους χορηγήσει δάνειο προκειμένου να χρηματοδοτήσουν την εκστρατεία του Ρόμελ στην Αφρική. Έτσι μια κατεχόμενη φτωχή και κατεστραμμένη χώρα αναγκάστηκε δια της βίας να χορηγήσει δάνειο στον κατακτητή της δηλαδή στη ναζιστική Γερμανία.
Για το λόγο λοιπόν αυτό η Ελλάδα διεκδικεί επιπλέον από τη Γερμανία και την εξόφληση του αναγκαστικού κατοχικού δανείου ύψους 54 δις ευρώ συν τους τόκους.
Εντυπωσιακή ήταν η συμμετοχή των Πολωνών πολιτών στο διήμερο αυτό Συνέδριο που  ξεκίνησε την πρώτη ημέρα στο  Μουσείο της Εξέγερσης της Βαρσοβίας και στο οποίο παρευρέθηκαν άντρες και γυναίκες που συμμετείχαν στην ιστορική εκείνη εξέγερση.
Ελλάδα-Πολωνία συμμαχία για τις γερμανικές αποζημιώσεις.

Ο αγώνας συνεχίζεται ακόμη πιο δυνατά.»