26 Οκτ 2015

Πρώτη νίκη στη μάχη για τις γερμανικές αποζημιώσεις

Αθήνα, 26/10/2015.
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Σας αποστέλλουμε άρθρο του Νότη Μαριά

«Πρώτη νίκη στη μάχη για τις γερμανικές  αποζημιώσεις

Νότης Μαριάς, Ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής, Επικεφαλής του Πολιτικού Κινήματος Αντιμνημονιακοί Πολίτες, Καθηγητής Θεσμών της Ε.Ε. στο Πανεπιστήμιο Κρήτης.

Η Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2015 αποτέλεσε μιαν ημέρα σταθμό στην πορεία της εθνικής μας υπόθεσης διεκδίκησης των οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα.
Και αυτό γιατί στη Συνεδρίαση των Συντονιστών της Επιτροπής Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου μετά από αρκετές αντεγκλήσεις έγινε τελικά δεκτή η πρόταση μου να κριθεί παραδεκτή η υπ΄ αρίθμ. 2214/14 Αναφορά της Πανελλήνιας Ένωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ)  για τις γερμανικές αποζημιώσεις.
Θα πρέπει βεβαίως να επισημάνουμε ότι για μεγάλο χρονικό διάστημα υπήρξαν συστηματικές προσπάθειες αρκετών κύκλων να κλείσουν κάθε συζήτηση για το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων στην Επιτροπή Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με το ανεδαφικό επιχείρημα ότι  το θέμα των οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα  δεν εμπίπτει δήθεν στις αρμοδιότητες της Επιτροπής Αναφορών!
 Γι’ αυτό και απέρριψαν επανειλημμένα την πρότασή μου για διοργάνωση Δημόσιας Ακρόασης για τις γερμανικές αποζημιώσεις υπό την αιγίδα της Επιτροπής Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Τελικά λίγες μέρες μετά τον εορτασμό της 71ης Επετείου της Απελευθέρωσης της Αθήνας από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής, κερδήθηκε έπειτα από πολλούς αγώνες η πρώτη μάχη και ενισχύθηκε πολιτικά και ψυχολογικά το Κίνημα για την εξόφληση των οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα και τους Έλληνες πολίτες.
Η Γερμανία λοιπόν καλείται μετά από Εισήγησή μας να  απολογηθεί για την παράνομη και προκλητική άρνησή της να εξοφλήσει τις οφειλές της προς την Ελλάδα και οι οποίες αφορούν ειδικότερα:
1.Τις Πολεμικές Επανορθώσεις.
2.Το Αναγκαστικό Κατοχικό Δάνειο.
3.Τις αποζημιώσεις των συγγενών των χιλιάδων θυμάτων που εκτελέστηκαν από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής στο Δίστομο και στα εκατοντάδες μαρτυρικά χωριά και πόλεις της πατρίδας μας.
4.Τις αποζημιώσεις των συγγενών των χιλιάδων θυμάτων που δολοφονήθηκαν στο Άουσβιτς, στο Νταχάου και στα υπόλοιπα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης.
5.Την επιστροφή των λεηλατηθέντων από τους ναζί αρχαιολογικών μας θησαυρών καθώς και των έργων πολιτιστικής και καλλιτεχνικής κληρονομιάς της χώρας μας.
Μετά λοιπόν από τις συνεχείς και επίμονες προσπάθειές μας, άνοιξε ο δρόμος για τη δημόσια, έγγραφη και επίσημη τοποθέτηση της Γερμανίας στο συγκεκριμένο ζήτημα. Ανοίγει επιτέλους ένα διεθνές forum στο οποίο θα κληθεί επίσης να τοποθετηθεί η Ελληνική κυβέρνηση, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, οι αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης και φυσικά οι Πολιτικές  Ομάδες της Ευρωβουλής και οι Ευρωβουλευτές μέλη της Επιτροπής Αναφορών.
Πρόκειται λοιπόν για σημαντική νίκη καθώς έτσι σηματοδοτείται η λήξη της εποχής της μυστικής διπλωματίας και των κατ΄ ιδίαν ανεπισήμων συναντήσεων για το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων. 
Κορυφαίο ζήτημα που επίσης θα απασχολήσει την Επιτροπή Αναφορών αποτελεί το γεγονός ότι η Γερμανία έχει αποφύγει εντέχνως να υπογράψει Συνθήκη Ειρήνης με την Ελλάδα, γεγονός αδιανόητο για δύο χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Μάλιστα ήταν χαρακτηριστική η έκπληξη των Συντονιστών της Επιτροπής Αναφορών της Ευρωβουλής όταν από τη δική μας πλευρά τέθηκε μετ΄ επιτάσεως το εν λόγω ζήτημα.
Ο Σόιμπλε φανερά ενοχλημένος από την παραπάνω  πρώτη Ελληνική νίκη στη μάχη για τις γερμανικές αποζημιώσεις σε συνέντευξή του στο πλαίσιο γαλλικού ντοκιμαντέρ του δικτύου Arte επανέλαβε τις γνωστές απαράδεκτες δηλώσεις του αρνούμενος την εξόφληση των οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα (Η Ναυτεμπορική 20/10).
Μια πρώτη απάντηση πάντως στον Σόιμπλε και την παρέα του πρέπει να είναι αυτό που έχουμε προτείνει ήδη από το 2010. Η εγγραφή των Γερμανικών Πολεμικών Επανορθώσεων και του Αναγκαστικού Κατοχικού Δανείου στον κρατικό προϋπολογισμό.
Και αυτό πρέπει να γίνει εδώ και τώρα ενόψει της κατάθεσης του κρατικού προϋπολογισμού στη Βουλή που πρόκειται να γίνει το επόμενο διάστημα.
Σε κάθε περίπτωση όπως λέει και ο λαός μας «Σόιμπλε πες αλεύρι, η Ευρωβουλή σε γυρεύει».