6 Ιουν 2015

Νότης Μαριάς στην Ευρωβουλή: Άμεση λήψη μέτρων για να σταματήσει η ιαπωνική φαλαινοθηρία στην Ανταρκτική.

Αθήνα, 6/6/2015.
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ/ΒΙΝΤΕΟ


Παρέμβαση για να απαγορευτεί πλήρως η φαλαινοθηρία στην Ανταρκτική έκανε στις 20/5/2015 ο Ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής, Αντιπρόεδρος των Ευρωπαίων Αντιφεντεραλιστών και Επικεφαλής του Πολιτικού Κινήματος Αντιμνημονιακοί Πολίτες Καθηγητής Νότης Μαριάς, μιλώντας στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.
Όπως επισήμανε ο Έλληνας Ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής «παρότι από το 1986 η εμπορική φαλαινοθηρία απαγορεύεται σε διεθνές επίπεδο, τα ιαπωνικά φαλαινοθηρικά συνέχιζαν να εξολοθρεύουν 1.000 φάλαινες κάθε χρόνο, αξιοποιώντας τα παραθυράκια της διεθνούς νομοθεσίας περί φαλαινοθηρίας για δήθεν επιστημονικούς σκοπούς».
Και ο Νότης Μαριάς συνέχισε ότι πριν ένα χρόνο το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης με μια πρωτοπόρα απόφαση απαγόρευσε τη φαλαινοθηρία, αποφασίζοντας ότι το επιστημονικό πρόγραμμα «JARPA II» ήταν μια βιτρίνα προκειμένου η Ιαπωνία να συνεχίζει τις εμπορικές φαλαινοθηρίες. Τώρα η Ιαπωνία προσπαθεί να λάβει εξαίρεση για την ερχόμενη σεζόν από τη Διεθνή Επιτροπή Φαλαινοθηρίας, για να συνεχίσει κάτω από το μανδύα της δήθεν επιστημονικής έρευνας τη φαλαινοθηρία, ενώ στην πράξη αυτό που κάνει είναι να προχωρήσει σε φαλαινοθηρία για εμπορικούς σκοπούς στην Ανταρκτική.
Και ο Νότης Μαριάς κατέληξε: «Και αυτό είναι κάτι που δεν θα πρέπει να το επιτρέψει η Διεθνής Κοινότητα. Για το λόγο αυτό η Ε.Ε. πρέπει να λάβει αποφασιστικά μέτρα για να σταματήσει την ιαπωνική φαλαινοθηρία στην Ανταρκτική».
Η παραπάνω τοποθέτηση του Νότη Μαριά ήταν ιδιαίτερα επίκαιρη ενόψει του γεγονότος ότι η 5η Ιουνίου ορίστηκε ως «Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος».
Επισυνάπτεται βίντεο με την ομιλία του Νότη Μαριά: