16 Μαΐ 2015

Νότης Μαριάς: Οι τεράστιες ευθύνες της τρόικας για την ασφάλεια των πτήσεων.

             Αθήνα, 16/5/2015

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Με αφορμή την κινητοποίηση που πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι της πολιτικής αεροπορίας στις 14.05.2015,  ο Ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής, Αντιπρόεδρος των Ευρωπαίων Αντιφεντεραλιστών και Επικεφαλής του Πολιτικού Κινήματος Αντιμνημονιακοί Πολίτες Καθηγητής Νότης Μαριάς επαναφέρει τις ευθύνες της τρόικας για την ασφάλειας των πτήσεων.    
Ο Νότης Μαριάς χαιρετίζει την  παραπάνω κινητοποίηση των εργαζομένων της πολιτικής αεροπορίας καθώς τα ζητήματα που έθεσαν για το μέλλον και κυρίως για την ορθή και εύρυθμη λειτουργία των αεροδρομίων είναι ιδιαίτερα κρίσιμα, με το δεύτερο να σχετίζεται άμεσα με το ζήτημα της ασφάλειας των πτήσεων.
Επισημαίνεται ότι με Ερώτησή του, που κατέθεσε στις αρχές Απριλίου 2015 προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο Έλληνας Ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής κατήγγειλε την πολιτική της τρόικας, η οποία θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια των πτήσεων στο  FIR Αθηνών.
Στην Ερώτησή του ο Νότης Μαριάς επισήμανε ότι με την Απόφαση 1090 του τότε Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών (ΦΕΚ 2050 Β 29/07/2014) και με στόχο την εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους, ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΧ) απέκτησε πρόσβαση στους τραπεζικούς λογαριασμούς  1) «Προϊόν από τη μεταβίβαση μελλοντικών εσόδων του Ελληνικού Δημοσίου από το Eurocontrol» και 2) «Λογαριασμός τελών Διαδρομής που αποδίδονται από το Eurocontrol». Έτσι ο ΟΔΔΧ «βάζει χέρι» σε κονδύλια που καταβάλλονται στο Eurocontrol από τα διερχόμενα αεροσκάφη που διασχίζουν το FIR Αθηνών και εν συνεχεία διοχετεύονται στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας για στοχευμένες δράσεις, όπως είναι οι επενδύσεις για την συντήρηση των συστημάτων αεροναυτιλίας για τη διασφάλιση του ύψιστου δυνατού επιπέδου ασφάλειας πτήσεων.
Όπως επισήμανε μάλιστα στην Ερώτησή του ο Νότης Μαριάς, η ανωτέρω Υπουργική Απόφαση εγκυμονεί εξαιρετικά σοβαρούς κινδύνους για την ασφάλεια των επιβατών και των εργαζομένων των αεροπορικών εταιριών. Συνιστά κατάφωρη παραβίαση του δικαίου της Ε.Ε. καθώς κοινοτικά κονδύλια κατ’ απαίτηση της τρόικας χρησιμοποιούνται με παράνομο και στρεβλό τρόπο και μάλιστα για τη μείωση του δημοσίου χρέους που έχει αποδειχθεί ότι είναι επονείδιστο.

Για το λόγο αυτό ο Έλληνας Ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής ρώτησε την Επιτροπή εάν είναι ενήμερη για την ανωτέρω Υπουργική Απόφαση και ποιες εκτιμά ότι μπορεί να είναι οι αρνητικές συνέπειες της εφαρμογής της στο επίπεδο ασφάλειας των πτήσεων. Και καταλήγοντας την κάλεσε να λάβει μέτρα για την τήρηση του δικαίου της ΕΕ. και τη συνακόλουθη ανάκληση της παραπάνω παράνομης Υπουργικής Απόφασης.