27 Απρ 2015

Νότης Μαριάς: Στην κυβέρνηση ρίχνει το μπαλάκι ο Μοσκοβισί για την αύξηση του αριθμού των δικαιούχων επιδόματος ανεργίας.

Αθήνα, 27/04/2015.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

  Απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε Ερώτηση του Έλληνα Ανεξάρτητου
                                             Ευρωβουλευτή.

Τη στιγμή που πάνω από 900.000 εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ άνεργοι συμπολίτες μας δεν παίρνουν ούτε επίδομα ανεργίας ούτε καμιά άλλη επιδότηση απασχόλησης, ο αρμόδιος Επίτροπος Μοσκοβισί απαντώντας σε Ερώτηση που κατέθεσε στις 26/01/2015 στην Ευρωβουλή ο Νότης Μαριάς πέταξε το μπαλάκι στην Ελληνική κυβέρνηση δηλώνοντας ότι είναι υπεύθυνη για τη νομοθεσία που αφορά στις παροχές ανεργίας.
Ειδικότερα στην Ερώτηση του ο Ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής, Αντιπρόεδρος των Ευρωπαίων Αντιφεντεραλιστών και  Επικεφαλής του Πολιτικού Κινήματος «Αντιμνημονιακοί Πολίτες»,  Καθηγητής Νότης Μαριάς είχε σημειώσει ότι ενώ το σύνολο των εγγεγραμμένων ανέργων στα μητρώα αναζητούντων εργασία ανήλθε το Νοέμβριο του 2014 στα 854.517 άτομα,
μόνο 450.809 (ποσοστό 52,76%) από τους εν λόγω ανέργους ήταν  εγγεγραμμένοι στο μητρώο του ΟΑΕΔ για χρονικό διάστημα ίσο ή και μεγαλύτερο των 12 μηνών
.
 Όπως επισημαίνεται  στην  Ερώτηση του Νότη Μαριά, το Νοέμβριο 2014 το σύνολο των ανέργων που ελάμβαναν επίδομα ανεργίας ανήλθε σε ποσοστό μόλις 14% των εγγεγραμμένων ανέργων και έτσι πάνω από 700.000 άνεργοι δεν ελάμβαναν την παραμικρή βοήθεια από το κράτος για να επιβιώσουν.
Και όλα αυτά σε μια εποχή που οι μνημονιακές κυβερνήσεις και η τρόικα  φτωχοποίησαν  τον Ελληνικό λαό και δημιούργησαν στρατιές ανέργων.
Όμως ο Μοσκοβισί αντί να ενσκήψει στο πρόβλημα της τεράστιας ανεργίας στην Ελλάδα επιχειρεί να δικαιολογήσει την πολιτική της τρόικας πετώντας ταυτόχρονα το μπαλάκι στην Ελληνική κυβέρνηση.
Μάλιστα επισημαίνει επιλέξει ότι «η Ελληνική κυβέρνηση είναι υπεύθυνη για τη νομοθεσία και τις προϋποθέσεις επιλεξιμότητας όσον αφορά τις παροχές ανεργίας, και έχει εφαρμόσει ορισμένες από τις βασικές πολιτικές που απευθύνονται στους ανέργους στο πλαίσιο του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής».
Και ο Μοσκοβισί συνέχισε επισημαίνοντας ότι «όσον αφορά την παροχή της στήριξης, η Επιτροπή παρέχει χρηματοδοτική στήριξη μέσω των ευρωπαϊκών διαρθρωτικών και επενδυτικών ταμείων, ιδίως δε μέσω του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου. Την περίοδο 2014-2020, 3.862.511.049 ευρώ θα συγχρηματοδοτήσουν την υλοποίηση των πολιτικών απασχόλησης και των κοινωνικών πολιτικών, συμπεριλαμβανομένων των ενεργών πολιτικών για την αγορά εργασίας».

Δεδομένου ότι από τον Νοέμβριο 2014 μέχρι σήμερα, δηλαδή εντός πέντε μηνών, το πρόβλημα επιδεινώθηκε καθώς ο αριθμός των εγγεγραμμένων ανέργων που δεν λαμβάνει επίδομα ανεργίας ή άλλη επιδότηση απασχόλησης ανήλθε πλέον σε 907.623, σύμφωνα με στοιχεία που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας και ενόψει της Απάντησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που ρίχνει πλέον το μπαλάκι στην κυβέρνηση,  θα πρέπει το Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων να ενσκήψει άμεσα στο πρόβλημα και να λάβει τις κατάλληλες πρωτοβουλίες προκειμένου οι παραπάνω χιλιάδες εγγεγραμμένοι  στον ΟΑΕΔ άνεργοι συμπολίτες μας να πάψουν να βρίσκονται στο περιθώριο και να αποκτήσουν επιτέλους πρόσβαση στο επίδομα ανεργίας.