20 Απρ 2015

Νότης Μαριάς: Ο Μοσκοβισί καλύπτει την τρόικα και αγνοεί προκλητικά τους χιλιάδες Έλληνες που αυτοκτόνησαν λόγω της μνημονιακής λιτότητας.

Βρυξέλλες, 20/04/2015.

ΔEΛTIO TYΠOY

Απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε Ερώτηση του Νότη Μαριά για την αποζημίωση των συγγενών των χιλιάδων Ελλήνων που αυτοκτόνησαν λόγω της μνημονιακής λιτότητας που επέβαλε η τρόικα στην Ελλάδα.

Ενώ σύμφωνα με έρευνα Ελλήνων και Αμερικανών επιστημόνων οι αυτοκτονίες στην Ελλάδα αυξήθηκαν κατά τουλάχιστον 1/3 λόγω των μέτρων λιτότητας, ο αρμόδιος Επίτροπος Μοσκοβισί απαντώντας σε Ερώτηση που κατέθεσε ο Νότης Μαριάς στις 04/02/2015,  δήλωσε ότι «η Επιτροπή δεσμεύεται να στηρίξει την Ελλάδα όσον αφορά τη συνέχιση της εφαρμογής της εν εξελίξει  μεταρρυθμιστικής διαδικασίας», δηλαδή δεσμεύεται να στηρίξει το μνημόνιο!!!  «για την επίτευξη οικονομικής και κοινωνικής ευημερίας, μεριμνώντας παράλληλα για την ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων της κρίσης στα πιο ευάλωτα πληθυσμιακά στρώματα». Και όλα αυτά ενώ είναι γνωστό ότι το μνημόνιο φτωχοποίησε τον Ελληνικό λαό και γέμισε την πατρίδα μας με στρατιές ανέργων.
Ειδικότερα στην Ερώτηση του ο Αντιπρόεδρος των Ευρωπαίων Αντιφεντεραλιστών και Επικεφαλής του Πολιτικού Κινήματος «Αντιμνημονιακοί Πολίτες», Ευρωβουλευτής, Καθηγητής Νότης Μαριάς είχε επισημάνει ότι σύμφωνα με την παραπάνω έρευνα που δημοσιεύτηκε στη βρετανική ιατρική επιθεώρηση BMJ Open ο αριθμός των αυτοκτονιών αυξήθηκε κατά μέσο όρο 35,7%  στους μήνες που ακολούθησαν τον Ιούνιο του 2011 σε σχέση με το μέσο όρο των προηγούμενων μηνών.
Για το λόγο αυτό ο Νότης Μαριάς είχε ζητήσει από την Επιτροπή να σταματήσει ως μέλος της τρόικας να επιμένει στην επιβολή της μνημονιακής λιτότητας στην Ελλάδα ενώ ταυτόχρονα την καλούσε να  αποζημιώσει τους συγγενείς των χιλιάδων Ελλήνων συμπολιτών μας που αυτοκτόνησαν λόγω των πολιτικών λιτότητας που επέβαλε το μνημόνιο.
Όμως ο Μοσκοβισί αντί να απαντήσει για τις αυτοκτονίες στις οποίες οδηγήθηκαν χιλιάδες συμπολίτες μας στην Ελλάδα λόγω των μνημονιακών πολιτικών λιτότητας,  επιμένει να δικαιολογεί την πολιτική της τρόικας επισημαίνοντας μάλιστα κυνικά ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πάντοτε δήθεν τόνιζε την ανάγκη ύπαρξης μιας ισχυρής κοινωνικής διάστασης στο πρόγραμμα, δηλαδή στο μνημόνιο!!!, καρφώνοντας έτσι τους μνημονιακούς συνοδοιπόρους του στην Ελλάδα για το κοινωνικό νεκροταφείο που δημιούργησαν με τη μερκελική λιτότητα στην πατρίδα μας.
Και φυσικά δεν λέει τίποτε για το ζήτημα της αποζημίωσης των συγγενών των χιλιάδων συμπολιτών μας που αυτοκτόνησαν λόγω ακριβώς των πολιτικών λιτότητας που επέβαλε η τρόικα.

Το πλήρες κείμενο της Ερώτησης του Νότη Μαριά και η Απάντηση του Επιτρόπου Μοσκοβισί έχουν ως εξής:

Η Ερώτηση του Νότη Μαριά:
«Σύμφωνα με Έρευνα Ελλήνων και Αμερικανών επιστημόνων που δημοσιεύτηκε στη βρετανική ιατρική επιθεώρηση BMJ Open, τα περιστατικά των αυτοκτονιών στην Ελλάδα αυξήθηκαν κατά τουλάχιστον 1/3 λόγω των μέτρων λιτότητας που επιβλήθηκαν από την τρόικα και την μνημονιακή ελληνική κυβέρνηση τον Ιούνιο του 2011.
Η Έρευνα φέρει τον τίτλο: «The impact of economic austerity and prosperity events on suicide in Greece: a 30-year interrupted time-series analysis», περιγράφει τα μηνιαία στατιστικά στοιχεία για αυτοκτονίες στην Ελλάδα από το 1983 έως το 2012 και επισημαίνει ότι ο αριθμός των αυτοκτονιών αυξήθηκε κατά μέσο όρο 35,7% στους μήνες που ακολούθησαν τον Ιούνιο του 2011 σε σχέση με το μέσο όρο των προηγούμενων μηνών.
Από την παραπάνω Έρευνα προκύπτει ξεκάθαρα ότι η ραγδαία αύξηση των αυτοκτονιών στην Ελλάδα οφείλεται στις μνημονιακές πολιτικές λιτότητας.
Με βάση τα παραπάνω ερωτάται η Επιτροπή ως μέλος της τρόικας:
1.
Επιμένει στη συνέχιση της πολιτικής λιτότητας που έχει επιβάλει με τα μνημόνια στην Ελλάδα;
2.
Ποια μέτρα προτίθεται να λάβει προκειμένου να αποζημιώσει τους συγγενείς των χιλιάδων Ελλήνων συμπολιτών μου που αυτοκτόνησαν λόγω των πολιτικών λιτότητας που επέβαλε η τρόικα;».


Η Απάντηση του Επιτρόπου Μοσκοβισί:
«Απάντηση του κ. Moscovici  εξ ονόματος της Επιτροπής.
Το πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής υπήρξε άμεση συνέπεια των ακραίων ανισορροπιών που συσσωρεύτηκαν στην ελληνική οικονομία τα έτη μέχρι το 2010. Οι εν λόγω ανισορροπίες είχαν ως αποτέλεσμα να βρεθεί η Ελλάδα αντιμέτωπη με μη βιώσιμα ελλείμματα, τα οποία κορυφώθηκαν σε ποσοστά άνω του 15% του ΑΕΠ το 2010, με ταυτόχρονη απώλεια πρόσβασης στην αγορά και σοβαρό κίνδυνο αδυναμίας πληρωμών. Η χρηματοδοτική συνδρομή και το συναφές οικονομικό πρόγραμμα επέτρεψαν μια σταδιακότερη προσαρμογή από ό,τι θα συνέβαινε διαφορετικά.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πάντοτε τόνιζε την ανάγκη ύπαρξης μιας ισχυρής κοινωνικής διάστασης στο πρόγραμμα και προώθησε ορισμένα μέτρα για τη στήριξη των πλέον ευπαθών πληθυσμιακών ομάδων. Μεταξύ των μέτρων συγκαταλέγονται, για παράδειγμα, η καλύτερη στόχευση των παροχών ανεργίας, η θέσπιση της καθολικής ιατροφαρμακευτικής κάλυψης, το πρόγραμμα δημοσίων έργων και δοκιμαστικής εφαρμογής σύστημα ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, που επεξεργάστηκαν οι ελληνικές αρχές σε συνεργασία με την Παγκόσμια Τράπεζα, με προοπτική να επεκταθεί σε ολόκληρη τη χώρα το 2015.
Η Επιτροπή δεσμεύεται να στηρίξει την Ελλάδα όσον αφορά τη συνέχιση της εφαρμογής της εν εξελίξει μεταρρυθμιστικής διαδικασίας για την επίτευξη οικονομικής και κοινωνικής ευημερίας, μεριμνώντας παράλληλα για την ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων της κρίσης στα πιο ευάλωτα πληθυσμιακά στρώματα».