11 Δεκ 2013

«Στη Βουλή το θέμα της ανεξαρτησίας του κλάδου των Οικονομικών Επιθεωρητών»

Δελτίο τύπου 11/12/2013

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Τομεάρχης Οικονομικών και Βουλευτής Ηρακλείου κ. Νότης Μαριάς και η Βουλευτής Α΄ Αθήνας κα Έλενα Κουντουρά κατέθεσαν αναφορά σχετικό υπόμνημα του Πανελληνίου Συλλόγου Οικονομικών Επιθεωρητών Υπουργείου Οικονομικών αναφορικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος των Οικονομικών Επιθεωρητών.
Σύμφωνα με το υπόμνημα του Πανελληνίου Συλλόγου Οικονομικών Επιθεωρητών Υπουργείου Οικονομικών οι Οικονομικοί Επιθεωρητές με τον Ν.2343/95 ορίζονται σαν ιδιαίτερος κλάδος προσωπικού, γεγονός που εξασφαλίζει την ανεξαρτησία τους και τους επιτρέπει να δρουν με αντικειμενικότητα και αμεροληψία. Η Οικονομική Επιθεώρηση, σύμφωνα με τον παραπάνω νόμο, έχει τον εποπτικό, διοικητικό και διαχειριστικό έλεγχο όλων των Υπηρεσιών του Υπουργείου Οικονομικών, τον έλεγχο της ακεραιότητας του προσωπικού τους (ΕΔΕ, έλεγχοι περιουσιακής κατάστασης κλπ), το διαχειριστικό έλεγχο των Εθνικών Κληροδοτημάτων, των ΜΚΟ, κ.λ.π.
Με την επικείμενη αναδιοργάνωση καταργούνται όλες οι δομές, πλην δύο μόνο Διευθύνσεων υπό τον Γενικό Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων, η Δ/νση Εσωτερικών Υποθέσεων και η Δ/νση Εσωτερικού Ελέγχου.
Η εξέλιξη αυτή σημαίνει κατάργηση της Οικονομικής Επιθεώρησης, με αποτέλεσμα να τίθενται εκτός ελέγχου, η Δημόσια Περιουσία και Κτηματικές Υπηρεσίες, οι Υπηρεσίες Δημοσιονομικού Ελέγχου, του ΣΔΟΕ, της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων κλπ, με δυσμενείς συνέπειες για το Δημόσιο συμφέρον.
Ο ανωτέρω Σύλλογος τέλος, ζητάει τη διατήρηση της ανεξαρτησίας του κλάδου των Οικονομικών Επιθεωρητών, ώστε να εξασφαλιστεί ο έλεγχος όλων των Υπηρεσιών του Υπουργείου Οικονομικών με αντικειμενικότητα και επαγγελματισμό για τη διασφάλιση του Δημοσίου συμφέροντος.

Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, ο Νότης Μαριάς και η Έλενα Κουντουρά ζητούν απάντηση, ενέργειες και σχετική ενημέρωση.