16 Δεκ 2013

Επανεξετάζεται η λειτουργία του ΙΚΑ Αγίου Νικολάου.

Δελτίο τύπου 16/12/2013


Απάντηση Βρούτση στο Νότη Μαριά

Σε σχέση με την υπ’αριθ. 1282/4.11.2013 αναφορά του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Τομεάρχη Οικονομικών και Βουλευτή Ηρακλείου Νότη Μαριά που κατατέθηκε στις 24.10.2013, σχετικά με την άδικη και παράλογη απόφαση του Δ.Σ. του ΙΚΑ να κλείσει το υποκατάστημα ΙΚΑ Αγίου Νικολάου, ο αρμόδιος Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας απέστειλε την παρακάτω υπ’αριθ. Φ.90023/32535/1920/20.11.2013 απάντηση:

«Οι σημαντικές αλλαγές που επήλθαν τα τελευταία έτη στην κοινωνική ασφάλιση μαζί με μία σειρά δράσεων για τη μείωση της επισκεψιμότητας των πολιτών στις μονάδες του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ δημιουργούν νέα δεδομένα που επιβάλλουν τον επανασχεδιασμό της οργανωτικής δομής του Ιδρύματος, προκειμένου να ανταποκριθεί στο νέο ρόλο που καλείται να διαδραματίσει τις επόμενες δεκαετίες.
Το νέο οργανωτικό μοντέλο που σχεδιάστηκε προβλέπει ριζική αλλαγή του οργανισμού του Ιδρύματος με την εισαγωγή νέου τύπου περιφερειακών μονάδων (περιφερειακά και τοπικά υποκαταστήματα και γραφεία κοινωνικής ασφάλισης) και παράλληλα αναδιοργάνωση των κεντρικών υπηρεσιών του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.
Οι βασικές αρχές στις οποίες στηρίχτηκε είναι:
Α) Η συνένωση λειτουργικών μονάδων για μείωση κόστους και επίτευξη οικονομιών κλίμακα; σε όλα τα επίπεδα (άρθρο 24 του ν. 4075/2012) και
Β) Η καλύτερη κατανομή του υπηρετούντος ανθρωπίνου δυναμικού με βάση τα μεγέθη κάθε μονάδας με στόχο την αποτελεσματικότερη λειτουργία τους.
Στο πλαίσιο αυτό ξεκίνησε η διαδικασία αξιολόγησης του παραγόμενου έργου και της αποτελεσματικότητας των υφιστάμενων περιφερειακών μονάδων του Ιδρύματος σε σχέση με το υπηρετούν προσωπικό και τα ασφαλιστικά μεγέθη καθώς και με άλλα οικονομικά, δημογραφικά και γεωγραφικά στοιχεία.
Με βάση τα παραπάνω κριτήρια επανεξετάζεται και η λειτουργία των περιφερειακών υπηρεσιών του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ στην Κρήτη, μεταξύ των οποίων και του Τοπικού Υποκαταστήματος Αγ. Νικολάου.
Ο Διοικητής του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, μετά από διάλογο με τους τοπικούς φορείς, τους δημάρχους και τους βουλευτές του ν. Λασιθίου θα επανεξετάσει την οργανωτική δομή του Ιδρύματος στο νομό, με στόχο τη σύγκλιση των απόψεων και τη διασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας των υπηρεσιών του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, προκειμένου να επανεισαγάγει το θέμα στο Διοικητικό Συμβούλιο για τη λήψη τελικής απόφασης.»