7 Δεκ 2013

Ο Νότης Μαριάς φέρνει στη Βουλή τις νέες λίστες απολύσεων δημοσίων υπαλλήλων για το 2014

Δελτίο τυπο 7/12/2013

Ο Βουλευτής Ηρακλείου Νότης Μαριάς κατέθεσε αναφορά σχετικό δημοσίευμα στην εφημερίδα «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ» στις 4 Δεκεμβρίου 2013 με θέμα «Η λίστα του Ζαλόγγου» της δημοσιογράφου Ελένης Δελβινιώτη, αναφορικά με τις νέες λίστες απολύσεων δημοσίων υπαλλήλων για το 2014.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, νέες λίστες απολύσεων από 12 υπουργεία και μία γενική γραμματεία βάζουν στη δίνη του κυκλώνα 25.000 δημοσίους υπαλλήλους σε 74 φορείς. Οι φορείς αυτοί είτε θα κλείσουν απευθείας με «ξαφνικό θάνατο» είτε θα συγχωνευθούν και οι εργαζόμενοι που θα χαρακτηριστούν πλεονάζοντες θα απολυθούν είτε θα υποστούν μείωση προσωπικού μετά από αξιολόγηση δομών και προσωπικού.
Χαρακτηριστικό είναι ότι οι οργανισμοί αυτοί αν και απασχολούν περίπου το 50% του συνόλου των εργαζομένων στα Νομικά Πρόσωπα και τις Ανώνυμες Εταιρείες του Δημοσίου, αντιστοιχούν σε σύνολο μόλις στο ένα ένατο του αριθμού των φορέων. Επίσης έχουν εξαιρεθεί οι εταιρείες του Δημοσίου που ανήκουν στο ΤΑΙΠΕΔ και βρίσκονται στο δρόμο προς την αποκρατικοποίηση.
Στην κόκκινη γραμμή των απολύσεων και της αξιολόγησης-εξπρές που θα γίνει σε δομές και προσωπικό θα βρεθούν και πάλι υπάλληλοι που χαρακτηρίζονται «χαμηλών προσόντων» όπως είναι οι διοικητικοί υπάλληλοι, υπάλληλοι λογιστηρίων, καθαρίστριες και φύλακες.
Συγκεκριμένα τα ΝΠΙΔ σε όλο το Δημόσιο που βρίσκονται στο στόχαστρο της κυβέρνησης - 74 τον αριθμό - προέρχονται από 12 υπουργεία και μία γενική γραμματεία και αριθμούν 25.000 υπαλλήλους. Αναλυτικά όλοι αυτοί οι φορείς ανά υπουργείο καταγράφονται στο συνημμένο δημοσίευμα.
Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, ο Νότης Μαριάς ζητάει απάντηση, ενέργειες και σχετική ενημέρωση.