5 Νοε 2013

Ο Νότης Μαριάς φέρνει στη Βουλή το θέμα που αφορά τη διάλυση της Τράπεζας Διατήρησης Γενετικού Υλικού (ΤΓΥ), με αποτέλεσμα να απειλείται η διατροφική μας κληρονομιά, το «θησαυροφυλάκιο» των φυσικών μας σπόρων.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 5/11/2013


Ο Βουλευτής Ηρακλείου Νότης Μαριάς κατέθεσε αναφορά σχετικό δημοσίευμα της ιστοσελίδας «dasosygrou», αναφορικά με τη διάλυση της Τράπεζας Διατήρησης Γενετικού Υλικού (ΤΓΥ), με αποτέλεσμα να απειλείται η διατροφική μας κληρονομιά, το «θησαυροφυλάκιο» των φυσικών μας σπόρων.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι φυσικοί σπόροι της χώρας μας, το DNA της ελληνικής φύσης, απειλούνται με εξαφάνιση, μετά τη νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να διαλύσει την Τράπεζα Διατήρησης Γενετικού Υλικού (ΤΓΥ).
Η Ελλάδα είναι ένα από τα σπουδαιότερα κέντρα βιοποικιλότητας παγκοσμίως. Η Τράπεζα Διατήρησης Γενετικού Υλικού (ΤΓΥ) και τα άλλα αγροτικά ιδρύματα του Εθνικού Ιδρύματος Αγροτικής Έρευνας (ΕΘΙΑΓΕ) έπαιξαν αποφασιστικό ρόλο διασώζοντας φυτά της ελληνικής βιοποικιλότητας, που απειλούνταν από εξαφάνιση τις τελευταίες δεκαετίες.
Η Τράπεζα Διατήρησης Γενετικού Υλικού, μετά από εξερευνητικές αποστολές, συγκέντρωσε πάνω από 14.500 πολύτιμους σπόρους άγριων και καλλιεργούμενων συγγενών φυτών, που διατηρεί από το 1981 στη Θεσσαλονίκη.
Μετά τη συγχώνευση όμως, εποπτευόμενων νομικών προσώπων από το παραπάνω Υπουργείο με τη σύσταση του οργανισμού «ΔΗΜΗΤΡΑ», διαλύεται όλο το σύστημα διατήρησης των σπόρων. Η επιστημονική γνώση αλλά και οι χιλιάδες συλλογές φυτών, που δημιούργησε η Τράπεζα στα τριάντα χρόνια λειτουργίας της, βρίσκονται σε μεγάλο κίνδυνο εξαφάνισης, με καταστροφικές συνέπειες στην υγεία μας.
Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, ο Νότης Μαριάς ζητάει απάντηση, ενέργειες και σχετική ενημέρωση.