6 Νοε 2013

Ο Νότης Μαριάς φέρνει στη Βουλή το θέμα της εκποίησης του αεροδρομίου στο Μάλεμε Χανίων

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 6/11/2013

Ο Βουλευτής Ηρακλείου Νότης Μαριάς κατέθεσε αναφορά σχετικό δημοσίευμα της ιστοσελίδας «Αγώνας της Κρήτης», αναφορικά με τις διαμαρτυρίες των φορέων και των κατοίκων της περιοχής, οι οποίοι είναι  αρνητικοί στο ενδεχόμενο εκποίησης του αεροδρομίου του Μάλεμε.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, πρόκειται για ένα ιστορικό διατηρητέο μνημείο συνυφασμένο με την μακρόχρονη ιστορία της Κρήτης. Κατασκευασμένο το 1940 από τους Βρετανούς, αποτέλεσε την απαρχή της παλλαϊκής αντίστασης του Κρητικού λαού απέναντι στους κατακτητές Ναζί, επηρεάζοντας ταυτόχρονα την μετέπειτα εξέλιξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.
Διαθέτει ίσως τον παλαιότερο πύργο ελέγχου στην Ελλάδα, ενώ εξυπηρετούσε τις ανάγκες της πολιτικής αεροπορίας για τις πτήσεις Χανιά – Αθήνα μέχρι το 1959.

Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, καθώς και το γεγονός ότι αποτελεί ένα κομμάτι της ιστορικής κληρονομιάς μας, που αν χαρακτηριστεί ιστορικό διατηρητέο μνημείο και προβληθεί κατάλληλα, μπορεί να αποτελέσει πόλο έλξης για τουρίστες από το εξωτερικό, ο Νότης Μαριάς ζητάει απάντηση, ενέργειες και σχετική ενημέρωση.