22 Νοε 2013

Ο Νότης Μαριάς φέρνει στη Βουλή τα σοβαρά προβλήματα των επαγγελματικών κλάδων που στηρίζονται στην παραγωγή του ελαιόλαδου.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 21/11/2013


Ο Βουλευτής Ηρακλείου Νότης Μαριάς κατέθεσε αναφορά σχετικό δημοσίευμα της τοπικής εφημερίδας «ΠΑΤΡΙΣ» αναφορικά με τα σοβαρότατα προβλήματα που αντιμετωπίζουν όλοι οι επαγγελματικοί κλάδοι που στηρίζονται στη παραγωγή ελαιόλαδου στη Κρήτη.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα η χειρότερη χρονιά για την ελληνική και ειδικότερα για τη κρητική ελαιοκομία είναι η φετινή. Η πτώση της προσφοράς ελαιολάδου εφέτος λόγω ακαρπίας είναι μεγάλη, αφού δεν αναμένεται να υπερβεί η παραγωγή τους 50.000 τόνους, με αποτέλεσμα να μην καλύπτεται ούτε η εγχώρια ζήτηση του προϊόντος.
Οι συνέπειες αυτής της νέας πραγματικότητας θα επηρεάσουν αρνητικά όλα τα επαγγέλματα που ασχολούνται με το ελαιόλαδο δηλαδή ελαιουργούς, πωλητές ελαιοπάνων, ιδιοκτήτες βυτιοφόρων, ιδιοκτήτες ελαιοτριβείων και εργάτες συλλογής ελαιοκάρπου με συνέπεια την έλλειψη αυτών των χρημάτων συνολικά από την αγορά του νησιού.
Συγχρόνως, οι αποζημιώσεις σε χιλιάδες οικογένειες ελαιοπαραγωγών μέσω ΠΣΕΑ για λόγους ακαρπίας των ελαιοδέντρων, θα καταβληθούν μετά από δύο έως τρία έτη, ενώ από 01/01/2014 καλούνται να αντιμετωπίσουν νέα οικονομική επιβάρυνση αφού θα θεωρούνται πλέον επιχειρηματίες.
Σοβαρό πρόβλημα έχουν επίσης επιχειρήσεις που δεν διαθέτουν εγκαταστάσεις αποθήκευσης ελαιολάδου (προηγούμενης σοδιάς) υπό συνθήκες αζώτου, με αποτέλεσμα να κρίνονται πλέον αναξιόπιστες σε αγορές του εξωτερικού που με πολύ κόπο προσέγγισαν.

Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, ο Νότης Μαριάς ζητάει απάντηση, ενέργειες και σχετική ενημέρωση.