25 Οκτ 2013

ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΕΠΙΚΑΙΡΗΣ ΕΡΩΤΗΣΗΣ ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΑΙ ΤΟΜΕΑΡΧΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ, ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΝΟΤΗ ΜΑΡΙΑ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 2510/2013



«Φρένο στις κατασχέσεις μισθών και συντάξεων κάτω των 1.000 ευρώ από τραπεζικούς λογαριασμούς»


Φρένο δεσμεύθηκε να βάλει το Υπουργείο Οικονομικών στις παράνομες κατασχέσεις μισθών και συντάξεων κάτω των 1.000 ευρώ από τραπεζικούς λογαριασμούς. Αυτή τη διαβεβαίωση έδωσε ο Υφυπουργός Οικονομικών κ. Μαυραγάνης απαντώντας σήμερα σε επίκαιρη ερώτηση του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ και Τομεάρχη Οικονομικών, Βουλευτή Ηρακλείου Νότη Μαριά.

Όπως επεσήμανε ο Νότης Μαριάς ενώ η κυβέρνηση είχε την ευκαιρία να φορολογήσει αυτούς που πραγματικά έχουν χρήματα, αυτούς δηλαδή που περιλαμβάνονται στη λίστα Λαγκάρντ και σε άλλες λίστες φοροφυγάδων και οι οποίοι έστειλαν χιλιάδες εμβάσματα στο εξωτερικό, τελικά με διαδικασίες fast track βάζουν χέρι στους τραπεζικούς λογαριασμούς των φορολογουμένων και κατάσχουν ποσά για οφειλές προς το δημόσιο.

Σύμφωνα με καθημερινές καταγγελίες πολιτών μεγάλο μέρος των κατασχέσεων αυτών είναι παράνομες αφού γίνονται στα υπόλοιπα τραπεζικών λογαριασμών ύψους κάτω των 1.000 ευρώ που προέρχονται από μισθούς και συντάξεις που ως γνωστόν με βάση την κείμενη νομοθεσία απαγορεύεται να κατασχεθούν εν προκειμένω. Μάλιστα υπάρχουν πολλές περιπτώσεις όπου έχουν γίνει κατασχέσεις ακόμα και επιδομάτων ανεργίας παρότι ο νόμος ορίζει αυστηρά ότι το επίδομα ανεργίας είναι ακατάσχετο.

Για το λόγο αυτό κάλεσε το Υπουργείο Οικονομικών να αναλάβει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, προκειμένου να σταματήσουν οι παραπάνω παράνομες κατασχέσεις και να πάψουν το Ελληνικό Δημόσιο και οι τράπεζες να εφαρμόζουν κατά το δοκούν τις κείμενες διατάξεις οσάκις αυτές ορίζουν το ακατάσχετο για τους οφειλέτες του Δημοσίου.


Τέλος, αποδεχόμενος σχετική πρόταση του Νότη Μαριά προκειμένου να σταματήσουν οι παραπάνω παράνομες κατασχέσεις ο κ. Μαυραγάνης επεσήμανε ότι αν προκύψει θέμα νομοθετικής ρύθμισης η κυβέρνηση θα το κάνει πολύ σύντομα.