14 Αυγ 2013

Ο Νότης Μαριάς φέρνει στη Βουλή την αποκατάσταση των σεισμοπαθών της Αμφίκλειας.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 14/08/2013

Ο Βουλευτής Ηρακλείου Νότης Μαριάς κατέθεσε αναφορά σχετικά δημοσιεύματα αναφορικά με τις καταστροφές που προκάλεσε ο σεισμός της Τετάρτης 7 Αυγούστου 2013 στην Αμφίκλεια της Φθιώτιδας.
Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα η σεισμική δόνηση ήταν μεγέθους 5,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και καταγράφηκε από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Αστεροσκοπείου Αθηνών. Το επίκεντρο του σεισμού ήταν 9 χλμ. έξω από την Αμφίκλεια Λαμίας, 120 χλμ. Βορειοδυτικά της Αθήνας. Στα 20 χλμ. εντοπίστηκε το εστιακό βάθος της σεισμικής δόνησης, που σημειώθηκε στην περιφέρεια της Λαμίας και έγινε ιδιαίτερα αισθητή στο λεκανοπέδιο Αττικής.
Οι επιστήμονες είναι καθησυχαστικοί για την εξέλιξη του φαινομένου, αλλά η έντονη σεισμική ακολουθία ανατροφοδοτεί τον πανικό μεταξύ των κατοίκων. Οι σεισμικές δονήσεις άλλωστε προκάλεσαν σημαντικές ζημιές σε σπίτια στο Ρεγγίνι, τη Μενδενίτσα, την Ανάβρα, τη Δρυμαία, το Τιθρώνιο, την Κάτω Τιθορέα, τα Καμένα Βούρλα και τον Άγιο  Κωνσταντίνο.
Στα χωριά της Αμφίκλειας προκλήθηκαν ζημιές σε πάνω από 150 σπίτια, ενώ με βάση τα πρώτα στοιχεία που έχουν συγκεντρώσει οι δήμοι της περιοχής, περίπου 150 σπίτια έχουν δηλωθεί ότι έχουν υποστεί ζημιές στο δήμο Μώλου-Αγ.Κωνσταντίνου και μάλιστα τα 80 από αυτά είναι στο χωριό Ρεγγίνι.
Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, καθώς και το γεγονός ότι οι κάτοικοι παραμένουν ανάστατοι, ο  Νότης  Μαριάς ζητάει απάντηση,  ενέργειες και σχετική ενημέρωση από την Κυβέρνηση, ώστε μετά την πλήρη καταγραφή των ζημιών, να υπάρξει άμεση αποκατάσταση των υποδομών που τυχόν καταστράφηκαν, καθώς και των σπιτιών που υπέστησαν ζημιές.