9 Αυγ 2013

Ο Νότης Μαριάς φέρνει στη Βουλή το πρόβλημα με το πόσιμο νερό στους οικισμούς Χάρακα – Αγίας Φωτιάς

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 9/08/2013

Ο Βουλευτής Ηρακλείου Νότης Μαριάς κατέθεσε αναφορά σχετική επιστολή του Δήμου Αρχανών – Αστερουσίων αναφορικά με το πρόβλημα λειψυδρίας στους οικισμούς Χάρακα – Αγίας Φωτιάς.
Με βάση τα αποτελέσματα των αναλύσεων που πραγματοποιήθηκαν από διαπιστευμένο εξωτερικό εργαστήριο για το έτος  2011 αλλά και από το εργαστήριο του Δήμου Αρχανών – Αστερουσίων διαπιστώνεται ότι το νερό της Τοπικής Κοινότητας Χάρακα, από το οποίο υδροδοτούνται ο Χάρακας και η Αγία Φωτιά, δεν πληροί τις προϋποθέσεις που ισχύουν για τα νερά ανθρώπινης κατανάλωσης σύμφωνα με την οδηγία 98/83/ΕΚ  του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκή Ένωσης και την Υ2/οικ. 2600/2001 ΚΥΑ όπως διορθώθηκε με την Υ2/3423 πράξη.
Συγκεκριμένα στο αρχικό δείγμα του έτους 2011 όσον αφορά τις χημικές παραμέτρους παρατηρείται αυξημένη η τιμή του σιδήρου (Fe) σε επίπεδα δεκαπλάσια από τα όρια καταλληλότητας. Στα δείγματα των ετών 2012 και 2013 παρατηρούνται αυξημένες οι τιμές όσον αφορά τα μικροβιολογικά χαρακτηριστικά σε επίπεδα μεγαλύτερα από τα επιτρεπτά  για το πόσιμο νερό.
Πλέον κρίνεται απαραίτητη η διάνοιξη νέας γεώτρησης μακριά από κατοικημένες περιοχές και διερχόμενα ρέματα – χείμαρρους το κόστος της οποίας ανέρχεται στα 450.000€. Η δυνατότητα του Δήμου Αρχανών - Αστερουσίων να χρηματοδοτήσει αυτό το έργο από δικούς του πόρους δεν υφίσταται και η χρηματοδότηση από το ΠΕΠ δεν είναι εφικτή.
Δεδομένου ότι οι δύο οικισμοί Χάρακα και Αγιά Φωτιά έχουν πληθυσμό άνω των 800 κατοίκων και στον οικισμό του Χάρακα λειτουργεί το Κέντρο Υγείας της περιοχής καθώς και Δημοτικό Σχολείο, Γυμνάσιο,  Λύκειο, Νηπιαγωγείο και Βρεφονηπιακός Σταθμός, που εξυπηρετούν τους κατοίκους τη ευρύτερης περιοχής ο  Νότης  Μαριάς ζητάει απάντηση,  ενέργειες και σχετική ενημέρωση για την αντιμετώπιση του προβλήματος.