23 Αυγ 2013

Ο Νότης Μαριάς φέρνει στη Βουλή τις διαμαρτυρίες του Πανεπιστημίου Κρήτης για τις διαθεσιμότητες

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 23/08/2013

Ο Βουλευτής Ηρακλείου Νότης Μαριάς κατέθεσε αναφορά  σχετική ανακοίνωση του Πρυτανικού Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Κρήτης αναφορικά  με την εφαρμογή της διαθεσιμότητας στο προσωπικό του Πανεπιστημίου Κρήτης.
Το Πρυτανικό Συμβούλιο του Πανεπιστημίου Κρήτης διαφωνεί με την εφαρμογή  της διαθεσιμότητας στο προσωπικό του Πανεπιστημίου Κρήτης.
Σύμφωνα με το Πρυτανικό Συμβούλιο το Πανεπιστήμιο Κρήτης είναι υποστελεχωμένο. Το Πανεπιστήμιο θα έπρεπε για την εύρυθμη και αποτελεσματική λειτουργία του, να είναι στελεχωμένο με πεντακόσια (500) περίπου μέλη Προσωπικού σε μη-Ακαδημαϊκές Υπηρεσίες ενώ διαθέτει σήμερα μόλις τριακόσια πενήντα επτά (357) μέλη για το σύνολο των Υπηρεσιών του. Επίσης το Πανεπιστήμιο Κρήτης κλείνει 35 έτη λειτουργίας, και ένας σημαντικός αριθμός υπαλλήλων των Διοικητικών και Τεχνικών Υπηρεσιών του που προσελήφθη από τα πρώτα έτη, έχει προβεί ήδη στη διαδικασία συνταξιοδότησης ή βαίνει προς αυτήν. Ο μέσος ετήσιος αριθμός μείωσης του προσωπικού λόγω συνταξιοδοτήσεων κατά την τελευταία τετραετία είναι της τάξης του 5%. Επιπλέον επειδή το  μεγαλύτερο ποσοστό του μη-Ακαδημαϊκού προσωπικού του Πανεπιστημίου υπηρετεί με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου (ΙΔΑΧ) οποιαδήποτε απομάκρυνση, μέσω διαθεσιμότητας, των μονίμων υπαλλήλων και ΙΔΑΧ θα έχει ανεπίστρεπτα αρνητικές συνέπειες για το εκπαιδευτικό και ερευνητικό έργο του Πανεπιστημίου. Ακόμα σε πρόσφατη μελέτη που εκπονήθηκε για το Πανεπιστήμιο Κρήτης από εξωτερικούς συμβούλους, για την ανασυγκρότηση και ανάπτυξη των Διοικητικών και Τεχνικών Υπηρεσιών του Πανεπιστημίου Κρήτης, σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα, επισημάνθηκε η αριθμητική ανεπάρκεια του μη-Ακαδημαϊκού προσωπικού σε σημαντικές Υπηρεσίες του και τονίσθηκε ότι το κόστος των Διοικητικών, Οικονομικών και Τεχνικών Υπηρεσιών του Πανεπιστημίου Κρήτης είναι σημαντικά χαμηλότερο από το αντίστοιχο άλλων συγκρίσιμων Ευρωπαϊκών Ιδρυμάτων. Επίσης το έργο του Πανεπιστημίου Κρήτης επιτελείται σε δύο Πανεπιστημιουπόλεις (Ηράκλειο και Ρέθυμνο), με αποτέλεσμα να υφίστανται υποχρεωτικά εις διπλούν ορισμένες Διοικητικές, Ακαδημαϊκές (Βιβλιοθήκη) δομές και τεχνικές Υπηρεσίες με στελέχωση σε Διοικητικό Προσωπικό που καλύπτει οριακά τις βασικές λειτουργίες τους. Τέλος το Πανεπιστήμιο θα δεχτεί για το Ακαδημαϊκό έτος 2013-2014, 33%  περισσότερους φοιτητές από τον αριθμό  που η Σύγκλητος αιτήθηκε με βάση τις δυνατότητες του Πανεπιστημίου.
Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, ο Νότης Μαριάς ζητάει απάντηση, ενέργειες και σχετική ενημέρωση.