31 Ιουλ 2013

Στη Βουλή οι μεγάλες καταστροφές από την πυρκαγιά στη Μεσσαρά

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 30/07/2013


              Μιλώντας σήμερα 30 Ιουλίου 2013 στην Ολομέλεια της Βουλής ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, βουλευτής Ηρακλείου Νότης Μαριάς ενημέρωσε το σώμα για τις καταστροφικές πυρκαγιές που έπληξαν το Σαββατοκύριακο την περιοχή της Μεσσαράς και κάλεσε την κυβέρνηση να κηρύξει την περιοχή πυρόπληκτη,, να προχωρήσει σε πλήρη αποζημίωση του ζωικού και φυτικού κεφαλαίου που καταστράφηκε, να προβεί σε ενέργειες για την αποκατάσταση του δικτύου ύδρευσης και άρδευσης ΔΕΥΑ Δήμου Φαιστού και να παγώσει τα πάσης φύσεως δάνεια των πυρόπληκτων της περιοχής.
Ταυτόχρονα ο Νότης Μαριάς κατέθεσε και γραπτή ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης το περιεχόμενο της οποίας έχει ως ακολούθως:



«Κύριε Υπουργέ,
Στις 27 και 28 Ιουλίου 2013 εκδηλώθηκε μεγάλη πυρκαγιά  στο Δήμο Φαιστού, Ηρακλείου, Κρήτης  η οποία κατέκαψε        μεγάλες εκτάσεις, καλλιέργειες, θερμοκήπια, μελίσσια, ελαιόδεντρα, ζώα  και πολλές αγροτικές και κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις. Η φωτιά που ξεκίνησε το Σάββατο 27 Ιουλίου πάνω από το χωριό Αληθινή επεκτάθηκε πολύ γρήγορα στην Πόμπια, τα Πηγαϊδάκια και το Αντισκάρι, ενώ το απόγευμα της Κυριακής 28 Ιουλίου αναζωπυρώθηκε, με αποτέλεσμα η περιοχή έχει υποστεί μεγάλη καταστροφή σε φυτικό και ζωικό κεφάλαιο και στις εγκαταστάσεις άρδευσης και ύδρευσης.
           Σε ανακοίνωσή της η Πυροσβεστική Υπηρεσία αναφέρει ότι στην ευρύτερη περιοχή της Πόμπιας, η πυρκαγιά εκδηλώθηκε σε χορτολιβαδική έκταση.
           Σύμφωνα με ανακοίνωση του Δήμου Φαιστού η ευρύτερη περιοχή της Μεσσαράς θα πρέπει να κηρυχθεί πυρόπληκτη λόγω της μεγάλης καταστροφής που έχει υποστεί.
             Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι τα δίκτυα άρδευσης και ύδρευσης της ΔΕΥΑ του Δήμου Φαιστού έχουν καταστραφεί. Οι παραλιακοί οικισμοί Τσίγκουνα, Πλατιά Περάματα και Κριγιοί δεν έχουν καθόλου νερό.  Η έλλειψη νερού στις  περιοχές Αντισκάρι και Πηγαϊδάκια πέραν των άλλων καταστρέφει και τις προετοιμαζόμενες αυτή την περίοδο φθινοπωρινές καλλιέργειες.
              Κατόπιν των ανωτέρω και δεδομένου ότι μεγάλο τμήμα του πληθυσμού απασχολείται στην αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή,  ερωτάσθε κ. Υπουργέ:
1)      Σκοπεύετε να κηρύξετε την ευρύτερη περιοχή της Μεσσαράς πυρόπληκτη λόγω της μεγάλης καταστροφής που έχει υποστεί;
2)      Πόσο σύντομα θα προχωρήσει η Κυβέρνηση στην πλήρη καταγραφή των ζημιών και στην αποζημίωση του ζωικού και φυτικού κεφαλαίου που καταστράφηκε;
3)      Σε ποιες ενέργειες θα προβείτε για την αποκατάσταση του δικτύου ύδρευσης και άρδευσης της ΔΕΥΑ του Δήμου Φαιστού;
4)      Τι ενέργειες σκοπεύετε να κάνετε προκειμένου να παγώσουν τα πάσης φύσης δάνεια των πυρόπληκτων της περιοχής;
                                                                                                      

                                                                          Ο ΚΑΤΑΘΕΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ
                                                                                                   
                                                                                                   ΝΟΤΗΣ ΜΑΡΙΑΣ»