28 Ιουν 2013

Μόνο ο Νότης Μαριάς καταψήφισε στο Στρασβούργο το Ψήφισμα που στήριζε την έναρξη διαπραγματεύσεων για την ένταξη των Σκοπίων σε ΝΑΤΟ και ΕΕ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 28/06/2013

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ και τομεάρχης Οικονομικών, βουλευτής Ηρακλείου Νότης Μαριάς καταψήφισε αργά χθες  το βράδυ 27/6/2013 στην Ολομέλεια της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης στο Στρασβούργο το Ψήφισμα και την συνακόλουθη  Έκθεση Walter για τα Σκόπια η οποία υποστήριζε την ενταξιακή πορεία του εν λόγω κρατικού μορφώματος σε Ευρωπαϊκή Ένωση και ΝΑΤΟ και επέριπτε  αποκλειστικά στην ελληνική πλευρά  τις ευθύνες για τη μη επίλυση του ζητήματος του ονόματος των Σκοπίων.
Το ως άνω ψήφισμα το οποίο τελικά υπερψηφίστηκε  έλαβε μόνο μια  ψήφο ΚΑΤΑ και αυτή ήταν του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου των ΑΝΕΛ κ. Νότη Μαριά.
Απαντώντας στις προκλητικές ομιλίες των Σκοπιανών βουλευτών και των διάφορων αυτόκλητων υπερασπιστών τους ο Νότης Μαριάς στην ομιλία του επισήμανε ότι το κράτος των Σκοπίων σπαράσσεται από τις «τεράστιες και ανυπέρβλητες εσωτερικές αντιφάσεις καθώς και τις βαθειές κομματικές αντιθέσεις που υπάρχουν στα Σκόπια. Άλλωστε είναι γνωστό ότι το κράτος των Σκοπίων είναι ένα βαλκανικό πολυπολιτισμικό μωσαϊκό διαφόρων εθνοτήτων που αντί να εμπεδώσουν μια ειρηνική συμβίωση βρίσκονται σε συνεχή αντιπαλότητα. Μάλιστα αλγηνή εντύπωση προκάλεσαν  στην διεθνή  κοινή γνώμη τα γεγονότα του Δεκεμβρίου του 2012 με αποκορύφωμα αυτά της 24ης Δεκεμβρίου 2012 όταν η αστυνομία των Σκοπίων εισέβαλε στο Κοινοβούλιο και κυριολεκτικά πέταξε έξω τους βουλευτές της αντιπολίτευσης προκειμένου να μπορέσει η δήθεν πλειοψηφία να ψηφίσει τον προϋπολογισμό».



Και ο Νότης Μαριάς συνέχισε:
«Έτσι προκαλεί εντύπωση η προσπάθεια των Σκοπίων να αποδώσει τα πολιτικά και κοινωνικά της αδιέξοδα στην Ελλάδα .  Η εξαγωγή του εσωτερικού προβλήματος των Σκοπίων και η δημιουργία πολιτικής ατζέντας σε βάρος της Ελλάδας από την ηγεσία των Σκοπίων είναι άδικη και γίνεται προκειμένου να αποπροσανατολιστεί η διεθνής και η εσωτερική κοινή γνώμη από τα προβλήματα που οι ίδιοι οι Σκοπιανοί δημιουργούν στους πολίτες τους και τα οποία περιγράφονται αναλυτικά στην υπό εξέταση  Έκθεση του κ. Walter   Βασικός μοχλός στην προσπάθεια εξαγωγής των εσωτερικών προβλημάτων του κράτους των Σκοπίων είναι η πλαστογράφηση της ιστορίας και η παράνομη οικιοποίηση του ονόματος ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ».
Στη συνέχεια ο Νότης Μαριάς παρατήρησε:
«Η Μακεδονία για όσους δεν το γνωρίζουν είναι μια γεωγραφική περιοχή η οποία εκτείνεται σε εδάφη πέραν της μιας χώρας.
Έτσι τα Σκόπια μονοπωλούν τον όρο Μακεδονία για να προσδιοριστεί το κράτος και το έθνος τους  παρά το γεγονός ότι :
1.Η γεωγραφική έκταση του κράτους των Σκοπίων καλύπτει μόνο το 35% της ευρύτερης γεωγραφικής περιοχής της Μακεδονίας
2. Στη Ελλάδα ανήκει το 55% της γεωγραφικής περιοχής της Μακεδονίας και
3.Ο όρος Μακεδόνες χρησιμοποιείται ιστορικά προκειμένου να προσδιοριστούν τοπικά  τα 2,5 εκατομμύρια  Έλληνες που κατοικούν στην ελληνική Μακεδονία».
Και ο Νότης Μαριάς κατέληξε:
«Ο ελληνικός λαός αντιτίθεται σε κάθε προσπάθεια πλαστογράφησης της ιστορίας που πηγάζει τόσο από την παράνομη οικιοποίηση και χρήση του ονόματος ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ όσο και από την ανιστόρητη μονοπώληση μιας συγκεκριμένης κουλτούρας και κληρονομιάς ενέργειες στις οποίες επιδίδεται η πολιτική ελιτ των Σκοπίων προκειμένου να προωθήσει τους αλητρωτικούς της σκοπούς.
Είναι προφανές ότι σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού (self determination) από τα κράτη δεν μπορεί να πλήττει τα συμφέροντα και τα δικαιώματα των γειτονικών κρατών και δεν μπορεί να υποκρύπτει εδαφικές βλέψεις σε βάρος τους όπως συμβαίνει με τα Σκόπια σε βάρος της Ελλάδας.
Με βάση λοιπόν τα παραπάνω αλλά και όσα περιλαμβάνονται στην Έκθεση ερωτώ τους παρευρισκόμενους βουλευτές
Είναι δυνατόν ένα τέτοιο κρατικό μόρφωμα που δεν σέβεται το διεθνές δίκαιο και την κοινοβουλευτική δημοκρατία να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης;
Προκειμένου λοιπόν να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για την ένταξη του κράτους των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να λυθεί με τη σύμφωνη γνώμη της Ελλάδας το ζήτημα του ονόματος του γειτονικού κρατικού μορφώματος των Σκοπίων.
Επιπλέον σε σχέση με την έναρξη διαπραγματεύσεων για την ένταξη του κράτους των Σκοπίων στην Ε.Ε. θα πρέπει επίσης:
1.      να εφαρμοστούν τα γνωστά πολιτικά κριτήρια της Κοπεγχάγης για τη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής ‘Ένωσης
2.       να τηρηθούν από τη μεριά των Σκοπίων οι αρχές της καλής γειτονίας.

Κύριε Πρόεδρε,
Για  όλους τους παραπάνω λόγους και ειδικότερα επειδή θεωρώ  ότι η παράγραφος 2 του Ψηφίσματος είναι μονομερής και δεν καταγράφει την ιστορική και πολιτική πραγματικότητα αλλά αντίθετα επιρύπτει εντελώς αβάσιμα ευθύνες στην Ελλάδα σε σχέση με την καθυστέρηση έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων των Σκοπίων με την ΕΕ και το ΝΑΤΟ δηλώνω ότι θα καταψηφίσω το Ψήφισμα».