8 Απρ 2013

«Νότης Μαριάς: Στη Βουλή τα αιτήματα των Ρ/Σ Μεσσαράς»


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 5/04/2013

Ο Βουλευτής Ηρακλείου Νότης Μαριάς  κατέθεσε αναφορά σχετικές επιστολές των ραδιοφωνικών σταθμών «Ερωτόκριτος» και «Λαϊκός» σχετικά με την εκπομπή των εν λόγω σταθμών από  δεύτερο κέντρο πέραν εκείνου στο οποίο εξέπεμπαν την 1/11/1999.
                Οι ραδιοφωνικοί σταθμοί «Ερωτόκριτος» και «Λαίκος» λειτουργούν νόμιμα εντός των ορίων του Ν. Ηρακλείου, σύμφωνα με την υπ’αριθμ. 56/31.5.2006 βεβαίωση νομίμου λειτουργίας του ΕΣΡ, και εκπέμπουν το πρόγραμμά τους στη συχνότητα 87,9 MHz και 88,1 MHz αντίστοιχα από τις θέσεις «Ρογδιά» και «Αχεντριά».
               Οι ιδιωτικοί ραδιοφωνικοί σταθμοί έχουν δικαίωμα να εκπέμπουν σε συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή, ενώ παράλληλα, το δικαίωμά τους αυτό για εκπομπή σε συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή συνιστά και υποχρέωσή τους, προκειμένου να διατηρήσουν την άδεια λειτουργίας τους.
               Ωστόσο λόγω της γεωλογικής ιδιομορφίας του Ν. Ηρακλείου, όπου ορεινοί όγκοι εμποδίζουν την ομαλή διάδοση του σήματος, η ανωτέρω υποχρέωση δεν μπορεί να εκπληρωθεί από την εκπομπή από μία μόνο θέση. Ως εκ τούτου η  χρήση δεύτερου κέντρου εκπομπής κρίνεται αναγκαία για τη λειτουργία του σταθμού και την επιβίωση της επιχείρησής.  Παρόμοιο πρόβλημα αντιμετωπίζουν και  άλλοι σταθμοί του Νομού Ηρακλείου.
              Εν όψει αυτών, οι εκπρόσωποι των ραδιοφωνικών σταθμών «Ερωτόκριτος» και «Λαίκος» ζητούν  να ανακληθεί το υπ’ αριθμ. πρωτ. 35611/Φ.386/26.9.2012 έγγραφο της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) και σε κάθε περίπτωση να μην επιβληθεί σε βάρος τους  καμία διοικητική κύρωση.
              Επίσης ζητούν να επιτραπεί η χρήση αναμεταδότη στις ίδιες συγκεκριμένες συχνότητες καθώς επίσης να ισχύσει και για τους συγκεκριμένους σταθμούς αντίστοιχη απόφαση με την υπ. αριθμ. πρωτ. 569/022/24-6-2010  της ΕΕΤΤ για τους Ρ/Σ του Ν. Θες/νίκης.
Στην αναφορά ο Βουλευτής  Νότης  Μαριάς ζητάει απάντηση,  ενέργειες και σχετική ενημέρωση.