15 Μαρ 2013

«Επικίνδυνη κρατική αδιαφορία για την πιστοποίηση της γλωσσομάθειας»

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 15/03/2013

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος των ΑΝ.ΕΛ. Βουλευτής Ηρακλείου Νότης Μαριάς κατέθεσε αναφορά προς τους Υπουργούς Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Κ. Αρβανιτόπουλο,  Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης κ. Α. Μανιτάκη,  Οικονομικών κ. Ι. Στουρνάρα και Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας,  Υποδομών,  Μεταφορών και  Δικτύων κ. Κ. Χατζηδάκη   Υπόμνημα-Καταγγελία  του Συλλόγου Ιδιοκτητών Κέντρων Ξένων Γλωσσών Ηρακλείου Κρήτης σχετικά με την επικίνδυνη αδιαφορία των αρμοδίων για το θέμα της πιστοποίησης της γλωσσομάθειας.

       Σύμφωνα με το Σύλλογο παρά τις επανειλημμένες καταγγελίες του το υπάρχον ασαφές θεσμικό πλαίσιο  έχει οδηγήσει σε σωρεία χρόνιων προβλημάτων όπως  η απουσία κρατικής αρχής που να εγγυάται το αδιάβλητο και αξιόπιστο των εξετάσεων ή η παροχή υπηρεσιών χαμηλής ποιότητας και αμφιβόλου αξίας.
Για το λόγο αυτό ο Σύλλογος μεταξύ άλλων ζητάει:
·         Να ενεργοποιηθεί άμεσα η υπηρεσία αξιολόγησης, διαπίστευσης και ελέγχου όλων των συστημάτων πιστοποίησης που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα.
·         Να οριστεί σαφώς τόσο από το Υπουργείο Εσωτερικών όσο και από το Υπουργείο Παιδείας το περιεχόμενο  της πιστοποιημένης ικανότητας που απαιτείται (γενική γνώση, για ποια χρήση, ηλικιακή ομάδα, ευθύνες του διεξάγοντος τις εξετάσεις φορέα) .
·         Να ελεγχθούν σε βάθος από φορολογικής άποψης από το Υπουργείο Οικονομικών οι τυχόν οικονομικές διαπλοκές μεταξύ φορέων πιστοποίησης και παρόχων της γνώσης.
            Στην αναφορά ο Βουλευτής  Νότης  Μαριάς   ζητάει απάντηση,  ενέργειες και σχετική ενημέρωση.