29 Μαρ 2013

«Στη Βουλή η κάλυψη των αναγκών των Θαλασσαιμικών με αίμα»

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 28/03/2013

Ο Βουλευτής Ηρακλείου Νότης Μαριάς κατέθεσε αναφορά σχετική ανακοίνωση της Ελληνικής Ομοσπονδίας Θαλασσαιμίας (Ε.Ο.Θ.Α.) που αφορά τη μείωση των εισαγόμενων από την Ελβετία μονάδων αίματος.

Η Ε.Ο.Θ.Α. εκφράζει την έντονη ανησυχία των 3.000 θαλασσαιμικών και των οικογενειών τους σχετικά με την είδηση της σταδιακής μείωσης των 28.000 μονάδων αίματος που εισάγει η χώρα μας κάθε χρόνο από την Ελβετία για να καλύψει τις ανάγκες της σε αίμα.

Η σταδιακή μείωση της παραπάνω ποσότητας θα αρχίσει το 2015 με στόχο το 2020 να είναι το μισό κάτι το οποίο δεν μπορεί να καταστεί εφικτό μέχρι το 2015.
 Αυτή τη στιγμή η χώρα μας καλύπτει μόνο το 45% των αναγκών της από εθελοντές αιμοδότες. Ένα 3% περίπου καλύπτεται από το στρατό και το υπόλοιπο από το φιλικό και συγγενικό περιβάλλον.

Ζητάνε την  εκ νέου εκπόνηση ενός σχεδίου για την αύξηση της εθελοντικής αιμοδοσίας, για την ανάπτυξη της εθελοντικής αιμοδοτικής συνείδησης και την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης. Επίσης ζητάνε τη σωστή λειτουργία του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας (Ε.ΚΕ.Α.) οπού από την ημέρα λειτουργίας του μέχρι σήμερα δεν έχει εκπονηθεί μελέτη για την εθελοντική αιμοδοσία.

O Βουλευτής  Ηρακλείου  Νότης  Μαριάς ζητάει ενημέρωση από τον  Υπουργό και τις άμεσες ενέργειές του ώστε να μπορέσει η χώρα να αυξήσει την εθελοντική αιμοδοσία και να αποκτήσει επάρκεια σε εθελοντικό αίμα ώστε να καταφέρει να αποκτήσει αυτάρκεια.