16 Ιαν 2013

«Στη Βουλή τα προβλήματα των απλήρωτων εργαζόμενων στις ανασκαφές της Γόρτυνας»


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 15/01/2013

Ο Βουλευτής Ηρακλείου Νότης Μαριάς κατέθεσε αναφορά στις 14 Ιανουαρίου δημοσίευμα σχετικά με τους απλήρωτους εργαζόμενους στις ανασκαφές της Γόρτυνας.
Κατά το δημοσίευμα, σύμφωνα με ανακοίνωση του Παραρτήματος Κρήτης του Συλλόγου Εκτάκτων Αρχαιολόγων από τις 7 Αυγούστου 2012 έως τις 31 Δεκεμβρίου 2012 διεξήχθη η ανασκαφή του «Μεγάλου Θεάτρου Γόρτυνας» με χρηματοδότηση 400.000 ευρώ από την Περιφέρεια Κρήτης.
Οι εργαζόμενοι έχουν υπογράψει σύμβαση ορισμένου χρόνου ιδιωτικού δικαίου για το διάστημα 7/8/2012 έως 31/12/2012, κατά το οποίο και παρείχαν τις υπηρεσίες τους. Παρόλο που το εν λόγω διάστημα τελείωσε οι τρεις αρχαιολόγοι και οι εννέα ειδικευμένοι εργάτες που διεξήγαγαν την ανασκαφή παραμένουν απλήρωτοι εδώ και 5 μήνες, χωρίς να τους έχει καταβληθεί κανένας μισθός από την ημερομηνία πρόσληψής τους. Έφτασαν σε σημείο να προσφύγουν στην Επιθεώρηση Εργασίας, προβαίνοντας σε καταγγελία του εργοδότη τους, του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού. Παρά το γεγονός αυτό, ο εργοδότης τους, το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού αρνείται να καταβάλει τα δεδουλευμένα.
Σύμφωνα όμως με την εργατική νομοθεσία, κάθε εργοδότης, στη συγκεκριμένη περίπτωση το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού,  «οφείλει να καταβάλλει το μισθό σε τακτικά χρονικά διαστήματα». Υποχρεούται επομένως να βρει τα χρήματα για την έγκαιρη πληρωμή των υπάλληλων του με κάθε τρόπο.
Οι εργαζόμενοι ζητάνε από όλους τους αρμόδιους φορείς, να φανούν συνεπείς στις υποχρεώσεις τους απέναντι στους εργαζόμενους και να μεριμνήσουν ώστε να καταβληθούν άμεσα τα δεδουλευμένα τους.
Στην Αναφορά ο Βουλευτής Ηρακλείου Νότης Μαριάς ζητάει απάντηση, ενέργειες και σχετική ενημέρωση.