21 Ιαν 2013

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΝΟΤΗ ΜΑΡΙΑ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΣΥΖΗΤΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΣΤΑΣΗ ΕΙΔΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΟΣ ΔΙΕΝΕΡΓΕΙΑ ΠΡΟΚΑΤΑΡΚΤΙΚΗΣ ΕΞΕΤΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗ «ΛΙΣΤΑ ΛΑΓΚΑΡΝΤ»

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 17/01/2013


«Κύριε Πρόεδρε, κύριοι Βουλευτές, κύριε Υπουργέ, συζητούμε σήμερα τις προτάσεις για τη σύσταση ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης. Είναι τρεις προτάσεις για να συγκροτηθεί αυτό που παλαιότερα ονομάζαμε προανακριτική επιτροπή και ως τέτοια την αντιλαμβάνεται και ο ελληνικός λαός.

Ποιο, όμως, είναι το κλίμα μέσα στο οποίο συζητούμε; Συζητούμε αυτήν την πρόταση που κατατέθηκε από τους ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ και που έχει συνυπογραφεί και από άλλους Βουλευτές, όπως επίσης και δύο προτάσεις, μία του ΣΥΡΙΖΑ και μία της συγκυβέρνησης σε μια εποχή όπου ο κοινωνικός Αρμαγεδδών στη χώρα μας βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, με ενάμισι εκατομμύριο ανέργους, με χιλιάδες μαγαζιά κλειστά, με τρεισήμισι χιλιάδες αυτοκτονίες. Συζητούμε αυτήν την πρόταση λίγες μέρες μετά την εκχώρηση κυριαρχικών εξουσιών στους δανειστές και την υποθήκευση της κινητής και ακίνητης δημόσιας περιουσίας.

Συζητούμε αυτήν την πρόταση σε μία φάση, λοιπόν, που το ίδιο το πολιτικό σύστημα, ο παλιός πολιτικός κόσμος έχουν χάσει την πλήρη νομιμοποίησή τους, σε μια φάση που οι δανειστές κάνουν ό,τι νομίζουν σε αυτήν τη χώρα, σε μια φάση που αυτοί που έχουν διοριστεί ως ανθύπατοι ήρθαν χθες εδώ στη Βουλή για να δώσουν το μήνυμα ότι υπάρχουν και ότι θα υπάρχουν και ότι πρέπει οι εκλεκτοί τους να προστατεύονται.

Συζητούμε αυτήν την πρόταση σε μια εποχή που καθώς ο πολιτικός κόσμος και το σύστημα χάνει την υλική νομιμοποίησή του -αφού πλέον ο κόσμος καταλαβαίνει ότι ο πλούτος που παράγεται πηγαίνει στους δανειστές- είναι οι ίδιοι που είναι αδύναμοι πλέον να πουν ότι τηρούνται και οι κανόνες του παιχνιδιού. Σε μια κοινοβουλευτική δημοκρατία, ακόμα και αν γίνεται, όπως γίνεται, άνιση κατανομή του πλούτου, πάντοτε προσπαθούν να δείξουν ότι τηρούνται οι κανόνες του παιχνιδιού, ότι λειτουργεί ένα Κοινοβούλιο -το οποίο εδώ δεν λειτουργεί με τις πράξεις νομοθετικού περιεχομένου- ότι λειτουργούν οι θεσμοί που εδώ δεν λειτουργούν.

Κάνετε κάθε απόπειρα να διαμορφώσετε μία κατάσταση τέτοια, ούτως ώστε να μην έχουμε τη λύση που από την αρχή είχαν προτείνει οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ. Είχαμε πει από την αρχή ότι τέσσερα είναι τα πρόσωπα των οποίων πρέπει να διερευνήσουμε τις ευθύνες, τέσσερις κάλπες πρέπει να στηθούν. Είναι ξεκάθαρη θέση.

Και κάνετε όλη αυτή την απόπειρα, προκειμένου να δημιουργήσετε καταστάσεις για να μανουβράρετε τι; Τους ίδιους τους βουλευτές που σ’ αυτή την κορυφαία διαδικασία ο ελληνικός λαός, που μας παρακολουθεί, απαιτεί ο καθένας από εμάς να προχωρήσει με βάση αυτά που λέει η δική του συνείδηση και όχι με βάση τις κομματικές εντολές. Δεν πέρασε, όμως, η προσπάθεια που έκαναν οι τρεις της συγκυβέρνησης και πραγματικά εδώ θα έχουμε την ευκαιρία να υπάρχουν τέσσερις κάλπες.

Και εκεί όμως προσπαθείτε να κάνετε κάτι άλλο. Αντί να υπάρχει υποχρεωτικότητα συμμετοχής, θα θέλετε ενδεχομένως κάποιοι να δραπετεύσετε. Αυτό και δεν είναι νόμιμο και διαλύει την έννοια της μυστικότητας και της καθολικότητας. Θα έχετε, όμως, απέναντί σας και τον ελληνικό λαό που θα σας κρίνει.

Τι εξετάζουμε εδώ; Πρέπει τα πράγματα να είναι ξεκάθαρα. Αξιοποιώ το δικό σας κείμενο, συνάδελφοι της πλειοψηφίας. Πρόκειται για προτάσεις κατηγορίας, ένα είδος μήνυσης που γίνεται, την οποία μήνυση εξετάζει η Βουλή, το Σώμα που από πολιτικό σώμα στην πράξη μετατρέπεται σε ένα οιονεί δικανικό σώμα, ένα είδος εισαγγελέα για να δει αν θα ασκηθεί δίωξη.

Ποια θα είναι τα στοιχεία για τον κ. Παπακωνσταντίνου; Τα διαβάζω από την πρότασή σας. Εκεί λέτε ότι προκύπτουν ενδείξεις. Άρα, λοιπόν, ενδείξεις μας χρειάζονται. Προκύπτει βάσιμη υπόνοια. Άρα, μας χρειάζεται βάσιμη υπόνοια. Και το τρίτο στοιχείο που λέτε για τον κ. Παπακωνσταντίνου είναι ότι έδωσε οικονομικό όφελος σε τρίτους πώς; Μέσω της αποφυγής φορολογικού ελέγχου, προκαλώντας ταυτόχρονα αντίστοιχη βλάβη σε βάρος του δημοσίου. Αυτά λέτε για να παραπέμψετε τον κ. Παπακωνσταντίνου.

Άρα, εξηγούμαστε ότι εδώ στο βαθμό που υπάρχουν οι ενδείξεις, τότε δικαιούνται οι βουλευτές να διαμορφώσουν την πρόταση για τη σύσταση προανακριτικής. Υπάρχει ζημιά; Αυτό είναι το ερώτημα. Θα πρέπει να δούμε τι έγινε αλλού.

Αυτή η λίστα Λαγκάρντ, όταν πήγε σε άλλα κράτη, αξιοποιήθηκε; Ποιο ποσό κέρδισε η Ισπανία αξιοποιώντας αυτή τη λίστα; Κέρδισε 6 εκατομμύρια ευρώ. Η Γερμανία εισέπραξε χρήματα; Βεβαίως, αν δεν κάνω λάθος, 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ. Επομένως, εδώ θα μπορούσε να αξιοποιηθεί και θα έφερνε αντίστοιχα ποσά;

Λάβετε υπ’ όψιν σας ότι αυτά που μας είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου, ότι το αντικείμενο απ’ ό,τι είδε ήταν 2 δισεκατομμύρια δολάρια, έχει δυο αναγνώσεις: Πρώτον, ακόμα και αν ήταν μόνο 2 δισεκατομμύρια δολάρια, αν αποδεικνυόταν ότι ήταν προϊόντα φοροδιαφυγής, τότε υπάρχει 45% φόρος. Με το φόρο αυτό συν τα πρόστιμα, θα μαζευόταν ένα μεγάλο ποσό περίπου 1 δισεκατομμύριο δολάρια. Κυρίως αυτό είναι που υπάρχει να δούμε μέσα στη λίστα Λαγκάρντ είναι ποιοι άλλοι λογαριασμοί κρύβονται και ποια άλλη είσπραξη θα μπορούσε να είχε κάνει το δημόσιο.

Τη ζημία, λοιπόν, δεν θα πω εγώ και από πού προκύπτει. Τη λέει ο κ. Χρήστος Αθανασίου, Προϊστάμενος Α’ Τμήματος της Διεύθυνσης Ελέγχων του Υπουργείου Οικονομικών σε κατάθεσή του στις 2.10.2012, την οποία ήθελε να αναγνώσει και ο κ. Καπερνάρος που δεν πρόλαβε. Υπάρχει στην πρότασή μας στη σελίδα 10.

Εκεί λέει το εξής. Ως προς τις έννομες συνέπειες -που δεν έγινε αξιοποίηση της λίστας επί διετία περίπου- έχω να πω ότι πρώτον, δεν εισέρρευσαν στα δημόσια ταμεία χρήματα για την εκτέλεση του προϋπολογισμού, ειδικά στη σημερινή δύσκολη οικονομική συγκυρία.

Δεύτερον, σήμερα υφίσταται άμεσος κίνδυνος παραγραφής των εν λόγω φορολογικών υποθέσεων λόγω αδράνειας στο διάστημα αυτό. Τρίτον, ενδεχομένως χρηματικά ποσά που υπήρχαν στους λογαριασμούς, σήμερα να έχουν διοχετευθεί. Άρα, λοιπόν, από μαρτυρικές καταθέσεις των ίδιων των στελεχών του Υπουργείου Οικονομικών αποδεικνύεται ότι υπάρχει ζημία.

Επόμενο ερώτημα. Πότε επήλθε αυτή η ζημία; Την εποχή που ο κ. Παπακωνσταντίνου και εν συνεχεία ο κ. Βενιζέλος ακολουθούσαν τη φορομπηχτική τους πολιτική, εφάρμοζαν την πολιτική του μνημονίου, μείωναν μισθούς και συντάξεις στο όνομα του ότι δεν υπάρχουν έσοδα στο κράτος στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή. Και ποιος ήταν αυτός που έκανε αυτές τις ενέργειες; Μα, οι πρωτεργάτες του μνημονίου.

Αντιλαμβάνεστε, λοιπόν, ότι όλα αυτά δείχνουν πλέον ότι οι συγκεκριμένοι άνθρωποι έχουν συγκεκριμένες ποινικές ευθύνες σε σχέση με τα αδικήματα που αναφέρουμε στην πρότασή μας και είναι για τον κ. Βενιζέλο υπεξαγωγή εγγράφου, απιστία, παράβαση καθήκοντος, άμεση συνέργεια σε φοροδιαφυγή και για τον κ. Παπακωνσταντίνου νόθευση και υπεξαγωγή εγγράφου, απιστία, παράβαση καθήκοντος, άμεση συνέργεια σε φοροδιαφυγή.

Και λέω το εξής: Εάν δεν είχαμε την υπόθεση με το στικάκι, εάν δεν είχε γίνει καμία αλλοίωση, καμία αλλαγή, θα υπήρχε πρόβλημα, θα υπήρχε θέμα; Διότι για μας, καθοριστικό ζήτημα που πρέπει να εξετάσουμε είναι εάν υπήρχε απιστία και παράβαση καθήκοντος και συνέργεια σε άμεση φοροδιαφυγή, ασχέτως αν δεν υπήρχε καμία αλλοίωση. Αυτό είναι ένα βασικότατο θέμα στο οποίο πρέπει να επικεντρωθούμε και σας απέδειξα ότι και ζημία υπήρχε και ευθύνες υπάρχουν, διότι τόσο ο κ. Παπακωνσταντίνου όσο και ο κ. Βενιζέλος επί μεγάλο χρονικό διάστημα είχαν τη λίστα στα χέρια τους και δεν την αξιοποίησαν. Δεν έφεραν ούτε ένα ευρώ με αφορμή τη συγκεκριμένη λίστα. Καμία ενέργεια.

Ζημία υπήρξε; Βεβαίως. Άρα, λοιπόν, αυτό είναι ένα θέμα το οποίο νομίζω ότι αποδεικνύεται. Τώρα λένε: «Μα, ήταν παράνομο το αρχείο. Πώς να το αξιοποιήσουμε;».

Αυτό το καινούργιο, δηλαδή, η αντιγραφή που πήραμε από τη Γαλλία είναι νόμιμη; Πώς αξιοποιείται από τους εισαγγελείς, αφού εξαρχής ήταν παράνομη;

Δεύτερον, δεν το έδωσαν λάθρα οι Γάλλοι, αλλά το έδωσαν με επίσημο έγγραφο. Επομένως, μπορούσε από εκείνη τη στιγμή να αξιοποιηθεί. Και να σας πω κάτι; Θα πείτε: «Γιατί δεν αξιοποιήθηκε;». Ψάξτε στο Μεσοπρόθεσμο -το οποίο εγκρίθηκε τον Ιούνιο του 2011, όταν υπήρχαν εκατομμύρια άνθρωποι εδώ στο Σύνταγμα- να δείτε τι προβλέπεται για το χτύπημα της φοροδιαφυγής, πόσα ποσά προβλέπατε για το χτύπημα της φοροδιαφυγής. Πολύ μικρά ποσά. Δηλαδή, η πολιτική βούληση από τότε ήταν να μη χτυπηθεί η φοροδιαφυγή.

Ερωτώ: Έχουν ευθύνη οι Πρωθυπουργοί; Ο Υπουργός Οικονομικών έχει ευθύνη; Μα, δεν έκανε τις ενέργειες που έπρεπε. Είχε τη λίστα ο κ. Παπακωνσταντίνου οκτώ μήνες, ο κ. Βενιζέλος δεκατέσσερις μήνες, αν δεν κάνω λάθος. Ποιες ενέργειες έκαναν ως Υπουργοί;

Πρέπει να καταλάβουμε ότι ο Υπουργός Οικονομικών δεν είναι μόνο για να βάζει φόρους, αλλά είναι για να κοιτάζει πώς θα εισπράξει και ποσά τα οποία μπορεί να εισπράξει. Και αυτό ας είναι και ένα μήνυμα προς άλλους, όταν μπορείς να εισπράξεις δισεκατομμύρια από το κατοχικό δάνειο και δεν κάνει καμία κίνηση ο Υπουργός Οικονομικών. Ας το λάβει υπ’ όψιν του αυτό για το μέλλον.

Όταν, λοιπόν, δεν κάνεις αυτές τις ενέργειες, όταν γνωρίζεις ότι υφίσταται ζημία η χώρα, όταν βλέπεις ότι άλλες χώρες κάνουν ενέργειες και εισπράττουν και όταν επιβάλλεις μείωση μισθών και συντάξεων και οδηγείς τη χώρα στη διάλυση και ταυτόχρονα δανείζεσαι δισεκατομμύρια με επιτόκια υψηλά για τα γραμμάτια του ελληνικού δημοσίου, τότε αυτά δεν είναι απιστία; Δεν είναι παράβαση καθήκοντος; Τι είναι;

Γενική παρατήρηση: Και στην περίπτωση του κ. Παπανδρέου και στην περίπτωση του κ. Παπαδήμου, ο Πρωθυπουργός έχει την ευθύνη της συνολικής πολιτικής και πρέπει να βλέπει πώς αντιμετωπίζονται τα ζητήματα αυτά. Ο πρώην Πρωθυπουργός κ. Παπανδρέου, κατά τον κ. Παπακωνσταντίνου, γνώριζε τα θέματα αυτά. Τουλάχιστον δύο ή τρεις φορές είχε ενημερωθεί. Δεν έκανε τίποτα. Το αν είχε και άλλους λόγους, αυτό θα φανεί μέσα από την εξέταση της υπόθεσης.

Ο δε κ. Παπαδήμος έστειλε μία επιστολή -δεν ξέρω αν την έχετε δει- μισής σελίδας που λέει: «Δεν είδα, δεν γνώριζα τίποτα». Θυμίζει κάποιον άλλον συνάδελφο που έλεγε: «Ψήφισα το μνημόνιο, αλλά δεν το διάβασα». Τώρα, αυτός εδώ λέει: «Ήμουν Πρωθυπουργός, αλλά δεν πήρα μυρωδιά. Δεν ήξερα ότι υπήρχε λίστα Λαγκάρντ». Δεν ήξερε ότι πρέπει να εισπράττει φόρους; Δεν είχε επαφή με τον Υπουργό Οικονομικών, τον κ. Βενιζέλο;

Κοιτάξτε, λοιπόν, για να κλείσουμε το θέμα αυτό. Εδώ εμείς διαμορφώσαμε μία πρόταση με βάση τις κείμενες διατάξεις. Πιστεύουμε ότι υπάρχουν οι ενδείξεις για τα αδικήματα τα οποία έγιναν και είναι μία διαδικασία καθαρά στη σφαίρα του ποινικού δικαίου. Δεν έχει να κάνει σε τίποτε με τα θέματα της πολιτικοποίησης.

Αντίθετα, εσείς ως πλειοψηφία πολιτικοποιείτε το ζήτημα και λέτε: «Μα, αν γίνει δεκτή αυτή η πρόταση, τότε θα πέσει η Κυβέρνηση». Δηλαδή, για πολιτικές σκοπιμότητες θέλετε μη έλεγχο και απόκρυψη ενδεχόμενων ποινικών ευθυνών.

Δεύτερον, τα ίδια κάνατε και στην εξεταστική για το Μνημόνιο. Τι μας λέγατε; Είχε πει ο κ. Σαμαράς μία και μόνη εξεταστική. Και όταν φέραμε την πρόταση τι λέγατε; Λέγατε το εξής: «Μα, αν γίνει δεκτή, θα πέσει η Κυβέρνηση». Δηλαδή, να διαπράττονται ποινικά αδικήματα για να μην πέσει η Κυβέρνηση.

Ε, σας λέω ότι αν συγκαλύψετε τα αδικήματα, τότε θα πέσει η Κυβέρνηση, διότι δεν θα το ανεχτεί ο ελληνικός λαός.

Ήθελα να απευθύνω μία έκκληση σε όλους τους συναδέλφους ιδίως στους συναδέλφους της Νέας Δημοκρατίας και τελειώνω, κύριε Πρόεδρε.

Θα ήθελα να τους πω το εξής: Θα συγκαλύψετε τις ευθύνες του κ. Παπανδρέου ή του κ. Βενιζέλου για την πολιτική που έκαναν; Και δεν μιλώ για την πολιτική διαδικασία, αλλά για τα συγκεκριμένα ποινικά αδικήματα, τα οποία οδήγησαν τη χώρα σ’ αυτήν την κατάσταση!

Δεύτερον, όσον αφορά το ΠΑΣΟΚ, γιατί λέει ότι υπάρχει ένα δεύτερο «1989», θα ήθελα να πω το εξής: Αγαπητοί φίλοι του ΠΑΣΟΚ, έχετε καμία σχέση εσείς με τον Ανδρέα Παπανδρέου του 1989; Έχετε καμία σχέση με εκείνο το ΠΑΣΟΚ το οποίο μιλούσε για εθνική ανεξαρτησία, ενώ εσείς υποθηκεύετε τα εθνικά κυριαρχικά δικαιώματα; Έλεγε «κοινωνική δικαιοσύνη», όταν εσείς κάνετε την επίθεση στα κοινωνικά δικαιώματα! Έλεγε «λαϊκή κυριαρχία», όταν εσείς εδώ φέρνετε Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου! Δεν έχετε καμία σχέση και μη συγχέετε τα πράγματα!

Εμείς ως ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ πήραμε μία εντολή: Όλα στο φως! Καμία συγκάλυψη! Όσοι παραβίασαν το Σύνταγμα και τους νόμους θα πρέπει να αντιμετωπίσουν τις κυρώσεις της ελληνικής δικαιοσύνης! Και να είστε βέβαιοι ότι αυτό θα γίνει όποια προσπάθεια και αν κάνετε!»