7 Ιουλ 2015

Παρέμβαση του Νότη Μαριά στην Ευρωβουλή ενάντια στην ΤTIP (Διατλαντική Εταιρική Σχέση Συναλλαγών και Επενδύσεων)

Στρασβούργο, 7/7/2015.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ/ΒΙΝΤΕΟ

Παρέμβαση ενάντια στην Διατλαντική Εταιρική Σχέση Συναλλαγών και Επενδύσεων (TTIP) έκανε πριν λίγο στην Ευρωβουλή ο Νότης Μαριάς.
Μιλώντας στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο ο Ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής, Αντιπρόεδρος των Ευρωπαίων Αντιφεντεραλιστών και Επικεφαλής του Πολιτικού Κινήματος Αντιμνημονιακοί Πολίτες Καθηγητής Νότης Μαριάς επισήμανε ότι «η υπό συζήτηση Έκθεση παρουσιάζει το σχέδιο της TTIP δηλαδή της  Διατλαντικής Εταιρικής Σχέσης Συναλλαγών και Επενδύσεων σαν μια δήθεν ευκαιρία για περισσότερη ανάπτυξη και ενίσχυση της αγοράς εργασίας».
Και ο Έλληνας Ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής συνέχισε: «Η αλήθεια όμως είναι ότι τα κέρδη από την  ΤΤΙΡ είναι αβέβαια και οι απειλές για την Ελλάδα και τους Έλληνες πολίτες σίγουρες. Οι ανησυχίες στον αγροτικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικό τομέα είναι πολλαπλάσιες. Να θυμίσουμε ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν υπογράψει τις σημαντικότερες διεθνείς συμβάσεις για τους οργανικούς ρύπους. Με την ΤΤΙΡ τίθενται σε κίνδυνο τα διάφορα Ελληνικά αγροτικά προϊόντα τα οποία κατοχυρώνονται ως ΠΟΠ δηλαδή ως Προϊόντα Ονομασίας Προέλευσης που εξάγονται στις ΗΠΑ και κινδυνεύουμε να γεμίσουμε στην Ευρώπη γενετικά μεταλλαγμένα τρόφιμα. Επιπλέον με την ΤΤΙΡ επέρχεται πλήρης απορρύθμιση της ευρωπαϊκής αγοράς αγροτικών προϊόντων και το ελληνικό ελαιόλαδο θα πληγεί ανεπανόρθωτα».
Και ο Νότης Μαριάς κατέληξε: «Τέλος με την ΤΤΙΡ στην ουσία καταργείται το υπάρχον σύστημα δικαστικής προστασίας και οι αμερικανικές πολυεθνικές στην ουσία απολαμβάνουν ετεροδικίας ενώ μπορούν να προσφεύγουν ακόμη και κατά των κρατών μελών της Ε.Ε. σε ειδικά δικαστήρια διαιτησίας ασκώντας αγωγές αποζημίωσης εκατοντάδων δις ευρώ».


Επισυνάπτεται βίντεο με την ομιλία του Νότη Μαριά: