2 Ιουν 2015

Μερκελική λιτότητα και ΑμΕΑ

Άρθρο του Νότη Μαριά στην KontraNews του Σαββάτου 30.5.2015


Σύμφωνα με το  άρθρο 1 του Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ε.Ε. η ανθρώπινη αξιοπρέπεια πρέπει να είναι σεβαστή και να προστατεύεται,  ενώ το άρθρο 26 του εν λόγω Χάρτη καθορίζει ότι η Ένωση και τα κράτη μέλη της οφείλουν να σέβονται τα δικαιώματα των ανθρώπων με αναπηρία και πρέπει να λαμβάνουν μέτρα που θα διασφαλίζουν τη συμμετοχή των ατόμων αυτών στην αγορά εργασίας και στην κοινωνική ζωή.
Στην Ευρώπη όπου 80 εκατομμύρια συνάνθρωποί μας αντιμετωπίζουν κάποια μορφή αναπηρίας, τα ΑμΕΑ  δυστυχώς είναι συνεχώς εκτεθειμένα σε ένα σύγχρονο κοινωνικό ρατσισμό.
Τις μεγαλύτερες όμως διακρίσεις τις υφίστανται όχι τόσο λόγω των στερεοτύπων  και των κοινωνικών καταβολών των συνανθρώπων τους αλλά από τις ίδιες τις δομές εξουσίας. Μιας εξουσίας των ευρωπαϊκών ελίτ που με τις επιβαλλόμενες πολιτικές λιτότητας και βίαιης δημοσιονομικής προσαρμογής περιορίζουν τις κοινωνικές παροχές ακόμη και προς τα άτομα με αναπηρία.
Θα πρέπει να επισημανθεί ότι βάσει στοιχείων της Eurostat ένα άτομο σε παραγωγική  ηλικία έχει πιθανότητα 66% να βρει δουλειά ή να ανοίξει δική του επιχείρηση, ενώ αντίθετα για ένα άτομο με μικρό ποσοστό  αναπηρίας η πιθανότητα μειώνεται στο 47%, και για ένα άτομο με βαριά αναπηρία η πιθανότητα μειώνεται έτι περαιτέρω στο 25%.
Όπως έχω επισημάνει σε αρκετές παρεμβάσεις μου στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είναι σημαντικό να αντιστραφεί η κοινωνική πίεση και οι διακρίσεις κατά των ατόμων με αναπηρία με τη διαμόρφωση μιας πολιτικής για την αναπηρία στη μελλοντική στρατηγική 2020 της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Πρέπει λοιπόν επιτέλους να ανατραπεί η μερκελική λιτότητα στην Ευρώπη γιατί πέραν των άλλων βλάπτει σοβαρά και τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και κυρίως τους αναπήρους.
Στην Ελλάδα τα άτομα με αναπηρία ανέρχονται στο 10% του πληθυσμού.
Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ το 84% των ατόμων με αναπηρία στη χώρα μας βρίσκεται εκτός αγοράς εργασίας.
Μάλιστα σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Εργασίας το Νοέμβριο του 2013 η ανεργία στους ανάπηρους έφτασε στο 95% αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά ότι η κρίση και τα μνημόνια χτυπούν περισσότερο τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. 
Στη μνημονιακή εποχή τα άτομα με αναπηρία βρέθηκαν στο στόχαστρο της τρόικας που μείωσε τα προνοιακά επιδόματα και τις αναπηρικές συντάξεις οδηγώντας έτσι σε μαζικές παραβιάσεις των δικαιωμάτων των ΑμΕΑ.
Σύμφωνα με τα ευρήματα της 22ης  Έκθεσης του πληροφοριακού συστήματος Ήλιος που αφορά τις συντάξεις και τα προνοιακά επιδόματα για το μήνα Μάρτιο 2015, η συντριπτική πλειονότητα των συνταξιούχων αναπηρίας λαμβάνει συντάξεις που κυμαίνονται από 250€  έως 540€.
 Έτσι, τα μνημόνια και η λιτότητα οδηγούν τα άτομα με αναπηρία στον κοινωνικό αποκλεισμό.
Ταυτόχρονα η έλλειψη προσωπικού στα ιδρύματα περίθαλψης αναπήρων εντείνουν την ήδη δύσκολη κοινωνική τους κατάσταση και υπονομεύουν σοβαρά το δικαίωμα της ίσης πρόσβασης στην υγεία και στις προνοιακές δομές.
Οφείλει λοιπόν η νέα Ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα στην κατάργηση όλων των μνημονιακών νόμων που πλήττουν τα άτομα με αναπηρία.