6 Ιουν 2015

Νότης Μαριάς στην Ευρωβουλή: Όχι στην εκμετάλλευση των πλουτοπαραγωγικών πηγών σε εμπόλεμες περιοχές.

Αθήνα, 6/6/2015.
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

                                                                                                                          
Παρέμβαση για την προστασία των πλουτοπαραγωγικών πηγών που βρίσκονται σε εμπόλεμες περιοχές έκανε στις 19/5/2015 ο Ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής, Αντιπρόεδρος των Ευρωπαίων Αντιφεντεραλιστών και Επικεφαλής του Πολιτικού Κινήματος Αντιμνημονιακοί Πολίτες Καθηγητής Νότης Μαριάς, μιλώντας στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.
Όπως επισήμανε ο Έλληνας Ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής «οι πολεμικές συγκρούσεις και οι εμφύλιοι πόλεμοι στον κόσμο και κυρίως στην Αφρική, σε μεγάλο βαθμό γίνονται προκειμένου τα εμπόλεμα μέρη να «βάλουν χέρι» στις πλουτοπαραγωγικές πηγές και στις πρώτες ύλες της περιοχής. Γι’ αυτό μιλάμε για ματωμένα διαμάντια, γι’ αυτό μιλάμε για εμπόριο του θανάτου».
Και ο Νότης Μαριάς συνέχισε: «Η νομοθετική πρόταση που συζητάμε δεν απαγορεύει τις αγορές μεταλλευμάτων από εμπόλεμες ζώνες. Δεύτερον, προμοτάρει μέσω του συστήματος πιστοποίησης τις αγορές μεταλλευμάτων που θεωρεί δήθεν νόμιμες. Πρέπει να δράσουμε άμεσα και αποφασιστικά εδώ και τώρα. Πρέπει να επιβάλλουμε ένα υποχρεωτικό σύστημα. Πρέπει να αφορά όλους τους φυσικούς πόρους και όχι τα τέσσερα μεταλλεύματα. Το ISIS κερδίζει τεράστια ποσά πουλώντας πετρέλαιο».
Ο Έλληνας Ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής επίσης παρατήρησε ότι το υποχρεωτικό σύστημα πιστοποίησης πρέπει να αφορά όλη την αλυσίδα των εμπλεκόμενων εταιριών καθώς και τους όρους εξόρυξης αφού εν προκειμένω γίνεται παραβίαση ανθρώπινων και εργασιακών δικαιωμάτων στην εξόρυξη, δεν υπάρχουν συνθήκες ασφαλείας και υπάρχει παιδική εκμετάλλευση.
Και ο Νότης Μαριάς κατέληξε: «Εδώ και τώρα αποφασιστική παρέμβαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου».


Επισυνάπτεται βίντεο με την ομιλία του Νότη Μαριά: