11 Μαΐ 2015

Νότης Μαριάς στην Ευρωβουλή: Διαγραφή του κρατικού χρέους των αναπτυσσόμενων χωρών.

Αθήνα, 11/5/2015.
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Παρέμβαση για τη διαγραφή του κρατικού χρέους των αναπτυσσόμενων χωρών έκανε στις 29/4/2015, ο Ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής, Αντιπρόεδρος των Ευρωπαίων Αντιφεντεραλιστών και Επικεφαλής του Πολιτικού Κινήματος Αντιμνημονιακοί Πολίτες Καθηγητής Νότης Μαριάς, μιλώντας στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.
Όπως επισήμανε ο Έλληνας Ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής, η φτώχεια και η υπανάπτυξη πλήττει εκατοντάδες εκατομμύρια συνανθρώπους μας παγκόσμια και η αναπτυξιακή βοήθεια που δίνει η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί να ανατρέψει αυτή την κατάσταση.
«Αν πραγματικά επιθυμούμε μια σοβαρή παρέμβαση στα ζητήματα του αναπτυσσόμενου κόσμου», παρατήρησε ο Νότης Μαριάς, «θα πρέπει να υπάρξει διαγραφή του κρατικού χρέους, να υπάρξει δηλαδή διαγραφή των χρεών τους απέναντι στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, την Παγκόσμια Τράπεζα και την Αφρικάνικη Τράπεζα Ανάπτυξης».
Και ο Έλληνας Ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής συνέχισε: «Το θέμα αυτό το έθεσα στις 12 Σεπτεμβρίου 2014 με Ερώτηση προς την Κομισιόν διότι όπως γνωρίζετε στις 9 Σεπτεμβρίου του 2014 εκδόθηκε ένα Ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών που καθορίζει, και αν θέλετε, ενισχύει τις διαδικασίες προκειμένου να υπάρξει μια βιώσιμη λύση στο ζήτημα του χρέους των αναπτυσσόμενων χωρών για να πάψουν τα κράτη αυτά να αντιμετωπίζονται από τους διεθνείς πιστωτές ως επιχειρήσεις».
Και ο Νότης Μαριάς επισήμανε ότι θεωρεί σημαντικό ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή του απάντησε στις 22 Οκτωβρίου 2014 ότι το εν λόγω Ψήφισμα του Ο.Η.Ε. είναι σημαντικό και μάλιστα ότι εξετάζει από κοινού με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο τις διαδικασίες για αναδιάρθρωση του δημοσίου χρέους.
Και ο Νότης Μαριάς  κατέληξε επισημαίνοντας ότι είχε υποστηρίξει στις 11 Μαρτίου 2015 ότι πρέπει να υπάρξει διαγραφή του χρέους των χωρών της Δυτικής Αφρικής που χτυπήθηκαν από τον Έμπολα διότι δεν διαθέτουν σύστημα υγειονομικής και νοσοκομειακής περίθαλψης επειδή το Δ.Ν.Τ. είχε επιβάλει στις χώρες αυτές να  περιορίσουν τις δημόσιες δαπάνες τους. Για το λόγο αυτό ζήτησε να προχωρήσει άμεσα η διαγραφή του χρέους των αναπτυσσόμενων χωρών.   
Επισυνάπτεται βίντεο με την ομιλία του Νότη Μαριά: