30 Απρ 2015

O Νότης Μαριάς στην Ευρωβουλή για την εργασιακή ζούγκλα που επικρατεί στο Μπαγκλαντές.

                                                                                          Στρασβούργο, 30/04/2015.

                                                               ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Παρέμβαση για τα προβλήματα της έλλειψης ασφάλειας στους εργασιακούς χώρους στο Μπαγκλαντές έκανε στις 27/4/2015, ο Ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής, Αντιπρόεδρος των Ευρωπαίων Αντιφεντεραλιστών και Επικεφαλής του Πολιτικού Κινήματος Αντιμνημονιακοί Πολίτες Καθηγητής Νότης Μαριάς, μιλώντας στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.
Όπως επισήμανε ο Έλληνας Ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής, τα προβλήματα της έλλειψης ασφάλειας στους εργασιακούς χώρους του Μπαγκλαντές έγιναν γνωστά στην κοινή γνώμη μετά την τραγική κατάρρευση του κτιρίου Rana Plaza το 2013 με θύματα πάνω από 1.100 εργαζόμενους. Λίγες μέρες μετά ξέσπασε πυρκαγιά σε βιομηχανική περιοχή στη Ντάκα με 8 νεκρούς. Το Μάιο του 2014 σε νέα πυρκαγιά σε εργοστάσιο ρούχων και πάλι στη Ντάκα είχαμε άλλους 13 νεκρούς.
Και ο Νότης Μαριάς συνέχισε ότι σήμερα στο Μπαγκλαντές επικρατεί μια εργασιακή ζούγκλα. Δεν υπάρχει καμιά προστασία της ασφάλειας και της υγείας των εργαζομένων καθώς οι πολυεθνικές έχουν εγκαταστήσει εκεί τα εργοστάσιά τους με στόχο την μεγαλύτερη εκμετάλλευση των εργαζομένων και την αύξηση των κερδών. Τη στιγμή που τα κέρδη των εταιριών στο Μπαγκλαντές ξεπερνούν το 120% και η αξία της βιομηχανίας ένδυσης ξεπερνά τα 22 δισ. δολάρια, οι μισθοί σπανίως υπερβαίνουν τα 40 δολάρια το μήνα. 
Και ο Νότης Μαριάς κατέληξε: ''Πρέπει λοιπόν να λάβουμε μέτρα για την προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων, για να διασφαλιστεί η τήρηση των κανόνων για την ασφάλεια στους εργασιακούς χώρους και για να απαγορευθεί η εκμετάλλευση των ανηλίκων''.
Η παραπάνω τοποθέτηση του Νότη Μαριά ήταν ιδιαίτερα επίκαιρη ενόψει του γεγονότος ότι η 28η Απριλίου ορίστηκε ως «Παγκόσμια Ημέρα για την Ασφάλεια και την Υγεία στην Εργασία».

Επισυνάπτεται βίντεο με την ομιλία του Νότη Μαριά: