9 Απρ 2015

Παρέμβαση του Νότη Μαριά στην Ευρωβουλή για το πρόβλημα υδροδότησης του οικισμού των Ρομά η "Χαραυγή" στη Χαλκίδα.

Αθήνα, 9/4/2015

 
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Το πρόβλημα της υδροδότησης στον οικισμό Ρομά η «Χαραυγή» στη Χαλκίδα αλλά και στην ευρύτερη περιοχή καταγγέλλει με Ερώτηση που κατέθεσε στην Ευρωβουλή ο Ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής, Αντιπρόεδρος των Ευρωπαίων Αντιφεντεραλιστών και Επικεφαλής του Πολιτικού Κινήματος Αντιμνημονιακοί Πολίτες Καθηγητής Νότης Μαριάς.
Με την ευκαιρία της 8ης Απριλίου παγκόσμιας ημέρας αφιερωμένης στους Ρομά, ο Ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής στην Ερώτησή του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπογράμμισε ότι τα δικαιώματα των παιδιών να απολαμβάνουν το καλύτερο δυνατό επίπεδο υγείας, στοιχειώδη περίθαλψη, καλής ποιότητας τροφή και καθαρό πόσιμο νερό, ανεξάρτητα από φυλή, χρώμα, φύλο και γλώσσα είναι αυτονόητα και έχουν κατοχυρωθεί στη Ελλάδα  από το 1992, όταν κυρώθηκε με τον Ν.2101/92 η Διεθνής Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού. Ταυτόχρονα τα ίδια δικαιώματα κατοχυρώνονται και από το πρωτογενές και δευτερογενές δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ο Νότης Μαριάς λοιπόν συνέχισε επισημαίνοντας ότι στην πόλη της Χαλκίδας η διασφάλιση αυτών των δικαιωμάτων για τα παιδιά της ευάλωτης ομάδας των Ρομά είναι αμφίβολη. Στον οικισμό της «Χαραυγής» τα παιδιά των Ρομά έχουν να αντιμετωπίσουν την καθημερινή έκθεση σε άμεσους κινδύνους για την υγεία τους, αφού στερούνται το πλέον πολύτιμο κοινό αγαθό, το νερό, καθώς υπάρχει σοβαρό πρόβλημα υδροδότησης στην περιοχή.
Έτσι ο Νότης Μαριάς καταλήγει καλώντας την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να λάβει μέτρα σε συνεργασία με τις Ελληνικές Αρχές προκειμένου να επιλυθεί το πρόβλημα υδροδότησης του ως άνω οικισμού των Ρομά  στη Χαλκίδα αλλά και να αντιμετωπιστεί το ευρύτερο πρόβλημα υδροδότησης στην περιοχή.