13 Οκτ 2014

ΟΧΙ ΣΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΝΤΡΑΓΚΙ

Άρθρο του Νότη Μαριά στο Χωνί της Κυριακής 12.10.2014

Δεν πέρασαν παρά λίγα εικοσιτετράωρα από τη συνάντηση Μέρκελ-Σαμαρά και ο Μάριο Ντράγκι τίναξε κυριολεκτικά στον αέρα τους επικοινωνιακούς σχεδιασμούς του μνημονιακού διδύμου Σαμαρά-Βενιζέλου.
Αφορμή αποτέλεσε η ανακοίνωση του νέου προγράμματος της ΕΚΤ για την ενίσχυση της ρευστότητας που εξήγγειλε ο Ντράγκι την περασμένη εβδομάδα και αφορά στα ABS, δηλαδή στα τιτλοποιημένα δάνεια.
Η απόφαση του Ντράγκι να ενισχύσει τη ρευστότητα της Ε.Ε. και να συμβάλλει στην περαιτέρω ποσοτική χαλάρωση περνά στη φάση αυτή μέσα από την απόφαση της ΕΚΤ να «φουσκώσει»  τον ισολογισμό της κατά 1 τρις  ευρώ από σήμερα έως τα τέλη του 2016 (Η Ναυτεμπορική 29/9/2014, σελ. 7).
Για το λόγο αυτό η ΕΚΤ αποφάσισε να δρομολογήσει δύο βασικά προγράμματα.
1.Το πρόγραμμα στοχευμένων φθηνών τετραετών δανείων TLTROs με επιτόκιο 0,15% για την ενίσχυση της ρευστότητας των τραπεζών με 400 δις ευρώ μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου 2014 ούτως ώστε να φτάσουν (;) τα κεφάλαια αυτά στην πραγματική οικονομία.
2.Το πρόγραμμα τιτλοποιημένων ενυπόθηκων δανείων (Asset Backed Securities) ABS και καλυμμένων ομολογιών.
Μάλιστα ο Ντράγκι συμπεριέλαβε στους δικαιούχους των ABS τόσο την Ελλάδα όσο και την Κύπρο παρότι τα κρατικά ομόλογα των εν λόγω χωρών χαρακτηρίζονται ως «σκουπίδια» και η πιστοληπτική ικανότητα των δύο χωρών βρίσκεται στο ναδίρ.
Όμως προκειμένου να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα ABS οι ελληνικές τράπεζες ο Ντράγκι έθεσε σαν απαραίτητη προϋπόθεση την ένταξη της Ελλάδας σε πρόγραμμα, δηλαδή σε νέο μνημόνιο.
«Πρέπει να υπάρχει ένα πρόγραμμα - χωρίς πρόγραμμα δεν θα υπάρχουν αγορές», δήλωσε ο Πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, αποκαλύπτοντας τις πραγματικές του προθέσεις, διαψεύδοντας έτσι πλήρως το μνημονιακό δίδυμο Σαμαρά-Βενιζέλου που διατυμπανίζει την έξοδο της χώρας μας από τα μνημόνια.
Πρόκειται λοιπόν για το Μνημόνιο Ντράγκι το οποίο είχε ήδη προαναγγελθεί με διαρροές στον ελληνικό τύπο από τις αρχές Σεπτεμβρίου.
Το Μνημόνιο Ντράγκι θα διατηρήσει την κηδεμονία όχι μόνο των συστημικών τραπεζών και του ΤΧΣ αλλά και ολόκληρης της χώρας για λίγα σχετικά δανειακά κεφάλαια μια και από το πρόγραμμα ABS  οι ελληνικές συστημικές τράπεζες  αναμένεται να επωφεληθούν σε πρώτη φάση το πολύ κατά 5 δις ευρώ για την ενίσχυση της  ρευστότητάς τους.
Με ξένα κόλλυβα
Στην ουσία ο Ντράγκι και η παρέα του στην ΕΚΤ θα αγοράσουν τα ABS των ελληνικών τραπεζών μισοτιμής και μάλιστα με  ξένα κόλλυβα.
Είναι γνωστό άλλωστε ότι μόνο το 2014 η ΕΚΤ αναμένεται να απομυζίσει από την Ελλάδα 10 δις ευρώ προκειμένου να εξοφληθούν στην ονομαστική τους  αξία ομόλογα του ελληνικού δημοσίου τα οποία η ΕΚΤ αγόρασε στη δευτερογενή αγορά τουλάχιστον με έκπτωση 40%. Έτσι για φέτος η ΕΚΤ πουλώντας αέρα κοπανιστό κερδοσκοπεί σε βάρος του ελληνικού λαού ενθυλακώνοντας τουλάχιστον 4 δις ευρώ κέρδος. Ενέργεια για την οποία καταγγείλαμε επανειλημμένα  την ηγεσία της ΕΚΤ εδώ και καιρό αλλά και πρόσφατα στην Σύνοδο της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο τον περασμένο μήνα.
Αποικία του Ντράγκι
Με το Μνημόνιο Ντράγκι η ΕΚΤ μετατρέπεται σε ανθύπατο της πατρίδας μας. Θα  καθορίζει κατά το δοκούν κάθε πτυχή της πολιτικής, οικονομικής και κοινωνικής ζωής της χώρας επιβάλλοντας ένα πρόγραμμα διαρκούς σκληρής λιτότητας.
Ταυτόχρονα η ΕΚΤ θα αποτελεί τον μεγαλοπιστωτή της χώρας αφού από το 2012 και μετά κατέχει ομόλογα του ελληνικού δημοσίου συνολικής αξίας 57 δις ευρώ για τα οποία βεβαίως έχει πληρώσει μόνο 35 δις ευρώ αναμένοντας να απομυζήσει κέρδη τουλάχιστον 22 δισ. ευρώ στο διάστημα 2012-2020.
Επιπλέον η ΕΚΤ θα αποτελεί και τον άμεσο δανειστή και εκμεταλλευτή χιλιάδων ελληνικών οικογενειών αλλά και επιχειρήσεων αφού θα προχωρήσει σταδιακά στην αγορά των τιτλοποιημένων ελληνικών στεγαστικών και επιχειρηματικών δανείων.

Νότης Μαριάς
Ευρωβουλευτής, Αντιπρόεδρος Ευρωπαίων Αντιφεντεραλιστών
Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου,
Καθηγητής Θεσμών Ευρωπαϊκής Ένωσης Πανεπιστημίου Κρήτης