13 Οκτ 2014

ΟΧΙ ΣΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ ΤΗΣ ΦΤΩΧΟΠΟΙΗΣΗΣ

Άρθρο του Νότη Μαριά στη Kontranews της Κυριακής 12.10.2014

Τις ολέθριες συνέπειες που έχουν για την ελληνική κοινωνία οι πολιτικές των μνημονίων που επιβλήθηκαν στην πατρίδα μας τα τελευταία χρόνια, αποκαλύπτουν με τον πλέον σοκαριστικό τρόπο πρόσφατα στοιχεία που βλέπουν το φως της δημοσιότητας.
Στην Ενδιάμεση Έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού  της Βουλής των Ελλήνων, με θέμα: «Πολιτικές ελαχίστουεισοδήματος στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην Ελλάδα: Μια συγκριτική ανάλυση», αναφέρεται ότι 2,5 εκατομμύρια συμπατριώτες μας  βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας. Την ίδια ώρα, 3,8 εκατομμύρια Έλληνες πολίτες βρίσκονται σε κίνδυνο φτώχειας λόγω υλικών στερήσεων και ανεργίας.
Επίσης, σύμφωνα με την Eurostat η Ελλάδα συγκαταλέγεται στην ομάδα των χωρών της Ε.Ε. των 28 με τη μεγαλύτερη φτώχεια (23,1%) και προηγείται της Ισπανίας, της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας.
Έρευνα του ΟΟΣΑ, μάλιστα, έδειξε ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην τέταρτη χειρότερη θέση μεταξύ 35 χωρών με βάση τους δείκτες ευημερίας και ποιότητας ζωής, σε πιο χαμηλή θέση ακόμη και από την Τουρκία.
Επιπλέον, η τριμηνιαία Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την κατάσταση της απασχόλησης στην Ε.Ε. αναφέρει ότι το πραγματικό εισόδημα στα χαμηλότερα στρώματα είναι σήμερα μειωμένο κατά 30 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το 2003 ενώ για την μακροχρόνια ανεργία επισημαίνει ότι έχει φτάσει σε υψηλά ιστορικά επίπεδα στη χώρα.
Ιδιαίτερα επικριτική είναι η Έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής και για το κοινωνικό σύστημα στην πατρίδα μας, το οποίο απέτυχε, όπως σημειώνει, στην εκπλήρωση των στόχων του. Το Γραφείο κάνει λόγο για άδικη και αναποτελεσματική πολιτική χορήγησης επιδομάτων, που οδηγεί σε περαιτέρω όξυνση των κοινωνικών και οικονομικών ανισοτήτων.
Χαρακτηριστική περίπτωση το επίδομα ανεργίας το οποίο κατά το πρώτο τρίμηνο του 2013 έλαβαν μόλις 233.000 άνεργοι, όταν ο συνολικός αριθμός των ανέργων ανερχόταν σε 1.355.000 άτομα, δηλαδή μόλις το 17% του συνόλου. Όσο δε για το δεύτερο τρίμηνο του 2013, το εν λόγω ποσοστό μειώθηκε περαιτέρω στο 12%.
Όλα τα ανωτέρω καταρρίπτουν τον μύθο του success story και κάνουν τις μεγαλοστομίες της συγκυβέρνησης για επερχόμενη έξοδο της Ελλάδας από τα μνημόνια να ακούγονται ως κακόγουστο αστείο.
Η πατρίδα μας έχει μετατραπεί σε ένα απέραντο κοινωνικό νεκροταφείο.  Για την τεράστια ανθρωπιστική κρίση που σαρώνει την Ελλάδα με τους εκατομμύρια φτωχούς συμπολίτες μας και τις στρατιές των ανέργων, υπάρχουν αποδεδειγμένα τεράστιες ευθύνες στους αξιωματούχους της Ε.Ε. που ανερυθρίαστα μιλούν για σεβασμό στις θυσίες των Ελλήνων, επιμένοντας ωστόσο στην ίδια αδιέξοδη πολιτική και στα ίδια εξοντωτικά μέτρα.
Από την πλευρά μου ως Ευρωβουλευτής έχω τονίσει επανειλημμένως σε παρεμβάσεις μου πως η τρόικα οφείλει να αποζημιώσει άμεσα την Ελλάδα για τις τραγικές επιπτώσεις που είχε η πολιτική της και πως το επονείδιστο χρέος πρέπει να διαγραφεί τώρα.
Αυτά ανέφερα και στις 02/10/2014 στον πρώην Υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας και υποψήφιο Επίτροπο για τις οικονομικές και χρηματοδοτικές υποθέσεις, την φορολογία και τα τελωνεία Πιερ Μοσκοβισί, κατά τη διάρκεια της ακρόασής του ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Ο κ. Μοσκοβισί, ο οποίος σημειωτέον ως Υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας είχε καθοριστικό ρόλο στο Eurogroup, το οποίο από ευρωπαϊκής πλευράς είχε την πολιτική ευθύνη για τη δράση της τρόικας, απέκλεισε κυνικά τις αξιώσεις του ελληνικού λαού για αποζημιώσεις για να καταλήξει στην αναγκαιότητα εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων από την Ελλάδα.
Και φυσικά αυτό περιλαμβάνει και τη διεκδίκηση αποζημιώσεων από την τρόικα για την ανθρωπιστική κρίση που προκάλεσε στην πατρίδα μας και για την  οικονομική της καταστροφή.
Οι ισχυροί της Ευρώπης, με επικεφαλής τη Μέρκελ, συνεχίζουν να παίζουν παιχνίδια στις πλάτες του ελληνικού λαού. Οι Έλληνες, όμως, θα δώσουμε σύντομα στην κάλπη ηχηρό μήνυμα στην ασκούμενη μνημονιακή πολιτική και μέσω μιας κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας του αντιμνημονιακού πατριωτικού δημοκρατικού τόξου θα πάρουν πίσω όλα όσα βιαίως μας στέρησαν.  
                                                                                                                                           

Νότης Μαριάς
Αντιπρόεδρος Ευρωπαίων Αντιφεντεραλιστών
Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου
Ευρωβουλευτής
Καθηγητής Θεσμών Ευρωπαϊκής Ένωσης Πανεπιστημίου Κρήτης