30 Ιουλ 2014

Αρθρο του Νότη Μαριά στην Ελευθεροτυπία της Δευτέρας 28/07/2014

Η Ευρώπη της Εργασίας, απαίτηση και δικαίωμα των πολιτών

Είναι κοινά αποδεκτό πως το πρόβλημα της ανεργίας που πλήττει τη νεολαία στην χώρα μας αλλά και γενικότερα τον ευρωπαϊκό νότο έχει λάβει εκρηκτικές διαστάσεις. Όσοι πριν από τέσσερα χρόνια, ευρωπαϊκές αρχές και εγχώριο δικομματικό σύστημα, διερρήγνυαν τα ιμάτιά τους για την αναγκαιότητα των μνημονίων, τώρα θερίζουν ό,τι έσπειραν.
Η νεοφιλελεύθερη μερκελική πολιτική της λιτότητας οδηγεί τους νέους στον κοινωνικό αποκλεισμό και την περιθωριοποίηση. Τα ποσοστά ανεργίας έχουν φτάσει σε πρωτοφανή επίπεδα στην Ε.Ε. με το μέσο ποσοστό να ανέρχεται σε 23%. Εντυπωσιακά είναι τα στοιχεία ότι 7,5 εκατομμύρια νέοι στην Ευρώπη μεταξύ 15 και 24 ετών βρίσκονται εκτός απασχόλησης, εκπαίδευσης ή κατάρτισης και ότι στην Ε.Ε. των 28, το 29,7% των νέων μεταξύ 15 και 29 ετών διατρέχει άμεσο κίνδυνο να μείνει άνεργο.
Στην πατρίδα μας, η πραγματικότητα είναι αποκαλυπτική της βιαιότητας των μνημονίων. Με την ανεργία των νέων να έχει φτάσει στο 58%, ακόμη και ο αριθμός των ανέργων που επιδοτείται βαίνει διαρκώς μειούμενος. Από 158.000 περίπου που ήταν οι επιδοτούμενοι άνεργοι τον Φεβρουάριο του 2014, έφτασαν τους 94.242 τον περασμένο Μάιο, σύμφωνα με  στοιχεία του ΟΑΕΔ.
Και όλα αυτά, μολονότι η χώρα μας έχει λάβει ως δάνεια από το 2010 έως σήμερα 214 δις ευρώ. Τα ποσά αυτά ουδέποτε επενδύθηκαν στην πραγματική οικονομία, προκειμένου να δημιουργήσουν χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας, αλλά δόθηκαν για να εξοφληθούν παλιά επονείδιστα δάνεια και για να διασωθούν οι γερμανικές, γαλλικές, ελληνικές και άλλες τράπεζες.
Τεράστια ευθύνη για την υπερχρέωση του ελληνικού λαού έχει και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, που ως αδίστακτος κερδοσκόπος συνεχίζει να πιέζει τον δοκιμαζόμενο Έλληνα πολίτη. Αφού αγόρασε ομόλογα ύψους τουλάχιστον 54 δις ευρώ με έκπτωση 40%, απαιτεί πλέον κάθε φορά να πληρώνεται τα ομόλογα αυτά στην ονομαστική τους αξία, δηλαδή στο 100%, φτωχοποιώντας ακόμη περισσότερο την εξαθλιωμένη ελληνική κοινωνία. Αυτό πρέπει να σταματήσει άμεσα. Αντιθέτως, το χρέος της ΕΚΤ απέναντι στους Ευρωπαίους πολίτες είναι να ενισχύσει τη ρευστότητα, να κόψει χρήμα και έτσι να διασφαλίσει την αναθέρμανση της ευρωπαϊκής οικονομίας, προκειμένου να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας.   
Είναι αδήριτη ανάγκη να αλλάξει η κατάσταση στην αγορά εργασίας, η οποία σήμερα διαμορφώνεται –όσο σκληρό κι αν ακούγεται- με όρους ζούγκλας. Κατάλυση κατοχυρωμένων με αγώνες εργασιακών δικαιωμάτων, εκμετάλλευση, υποαπασχόληση, «κινεζοποίηση» των μισθών, πλημμελής ή ακόμα και ανύπαρκτη εργασιακή ασφάλεια ή κοινωνική προστασία.   
Μέσα σ’ αυτό το ασφυκτικό περιβάλλον, οι νέοι αισθάνονται εγκαταλελειμμένοι, στερημένοι από κάθε προοπτική απασχόλησης και δυνατότητα αληθινής κοινωνικής τους ένταξης, με αποτέλεσμα πολλοί να εξαναγκάζονται να μεταναστεύσουν (φαινόμενο «brain drain»).

Επιβάλλεται για την Ευρώπη να λάβει άμεσα και ισχυρά μέτρα για την καταπολέμηση της ανεργίας και την τόνωση της απασχόλησης. Γι’ αυτό, είναι απαραίτητο να συμπεριληφθεί η μείωση της ανεργίας των νέων ως συγκεκριμένος στόχος στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού εξαμήνου.
Για να υπάρξει βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη στην Ε.Ε., που είναι και το ζητούμενο, θα πρέπει να αμβλυνθούν οι ανισότητες που ρίχνουν νερό στο μύλο της ανεργίας και να επανέλθουν οι συνθήκες αξιοπρεπούς και ομαλούς διαβίωσης για τους πολίτες.
Πρέπει να πάψουν οι πολιτικές που μειώνουν αντί να αυξάνουν τις δημόσιες επενδύσεις στην εκπαίδευση. Ειδικότερα, πρέπει να δημιουργηθεί μια σφαιρική πολιτική για την αγορά εργασίας, χωρίς αποκλεισμούς, με ειδικά μέτρα υπέρ των νέων.
Απαιτείται νέα ευρωπαϊκή στρατηγική, που να επενδύει στην οικονομία της Γνώσης, δηλαδή στη Παιδεία, στις Νέες Τεχνολογίες και στην Καινοτομία. Η στήριξη της νεανικής επιχειρηματικότητας και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και η διαμόρφωση ενός ευνοϊκού φορολογικού πλαισίου, είναι αναγκαίοι παράγοντες για την προώθηση της Καινοτομίας και τη δημιουργία θέσεων εργασίας.     
Η Ευρώπη πρέπει να ξαναβρεί την χαμένη ταυτότητά της. Να γυρίσει στις ρίζες της. Να ξαναγίνει η Ευρώπη των λαών, η ενωμένη Ευρώπη των Εθνών-Κρατών, η Ευρώπη της ανάπτυξης και της εργασίας. Αυτό οφείλουμε στα παιδιά μας και αυτή την Ευρώπη πρέπει να τους παραδώσουμε.


Νότης Μαριάς
Ευρωβουλευτής,
Αντιπρόεδρος Ευρωπαίων Αντιφεντεραλιστών

Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου