12 Απρ 2014

ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΗΣ ΕΡΩΤΗΣΗΣ ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΑΙ ΤΟΜΕΑΡΧΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ, ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΝΟΤΗ ΜΑΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΟΦΕΙΛΩΝ ΤΗΣ Ο.Δ. ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΣΥΝΘΗΚΗΣ ΕΙΡΗΝΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - Ο.Δ. ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ.

«Η κυβέρνηση δίνει δωράκια στην Μέρκελ αντί να διεκδικεί τις γερμανικές αποζημιώσεις»

Έλλειμμα πολιτικής βούλησης της κυβέρνησης να θέσει  επιτακτικά και άμεσα το ζήτημα των Γερμανικών αποζημιώσεων, αλλά και το θέμα της υπογραφής Συνθήκης Ειρήνης Ελλάδος- Ο.Δ. Γερμανίας, καταλόγισε  ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ, Τομεάρχης Οικονομικών, Βουλευτής Ηράκλειου Νότης Μαριάς μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής σήμερα 11/04/2014 κατά τη συζήτηση σχετικής επίκαιρης ερώτησης του.

Μάλιστα ο κ. Μαριάς κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι με την τροπολογία που ψηφίστηκε χθες για την παραλαβή των τεσσάρων υποβρυχίων, δίνεται ένα ακόμη δώρο στην Μέρκελ, αλλά και τις γερμανικές εταιρείες HDW, Thyssen-Krupp και Siemens οι οποίες όπως τόνισε, χρηματοδοτούσαν τους ναζί και τον Χίλτερ.

Αναφερόμενος στο γιατί η ελληνική κυβέρνηση παρά τις δεκαετίες που έχουν παρέλθει δεν έχει ακόμη φροντίσει για την υπογραφή Συνθήκη Ειρήνης Ελλάδος-Ο.Δ. Γερμανίας, ο Νότης Μαριάς υποστήριξε ότι τότε θα ξεκινούσαν οι διαδικασίες για την εξόφληση των πολεμικών επανορθώσεων κάτι που η Κυβέρνηση αποφεύγει.

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ υπογράμμισε ότι αν και η ελληνική κυβέρνηση κωλυσιεργεί για το θέμα τοθυ κατοχικού δανείου περιμένοντας την γνωμοδότηση της Ολομέλειας του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, η ίδια η Ο.Δ. Γερμανίας έχει προχωρήσει στον προσδιορισμό αυτού του ποσού.

Μάλιστα ο Νότης Μαριάς επικαλούμενος σχετική εμπιστευτική έκθεση του Ματίας Ρος  προς το  Γερμανικό Κοινοβούλιο για τις οφειλές της Ο.Δ. Γερμανίας προς την Ελλάδα υποστήριξε ότι οι ελληνικές αξιώσεις ισχύουν κανονικά.

«Από το 2012 οι οικονομικές υπηρεσίες του Γερμανικού Κοινοβουλίου έχουν προσδιορίσει το κατά την κρίση τους ποσό του κατοχικού δανείου γιατί γνωρίζουν ότι κάποτε πρέπει να πληρώσουν, αλλά για να υπάρξει επιτυχής έκβαση του θέματος αυτού πρέπει να υπάρχει πολιτική βούληση» είπε ο Νότης Μαριάς.

Επίσης ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ σχολιάζοντας δηλώσεις του  Υπουργού  Οικονομικών της Γερμανίας Β. Σόιμπλε ο οποίος ισχυρίστηκε ότι το ζήτημα των γερμανικών επανορθώσεων έχει δήθεν διευθετηθεί μέσω Διεθνών Συνθηκών, τόνισε ότι η Συμφωνία 2+4 που επισφράγισε την επανένωση της Γερμανίας δεν αποτελεί Συνθήκη Ειρήνης με την Ελλάδα. Κάλεσε δε την ηγεσία του Υπουργείου Εξωτερικών να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για να διευθετηθεί η σημαντική αυτή εκκρεμότητα η επίλυση της οποίας θα αποτελέσει την αφετηρία για την διεκδίκηση των πολεμικών επανορθώσεων.

Αναφερόμενος και στην ολιγόωρη  επίσκεψη της γερμανίδας καγκελαρίου στην Αθήνα,  ο Νότης Μαριάς ζήτησε να υπάρξει συνάντηση της Α. Μερκελ και των μελών της  Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής για τη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων, προκειμένου να τεθεί το ζήτημα των ελληνικών αξιώσεων.

Από την πλευρά του ο αρμόδιος υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Κούρκουλας επανέλαβε για ακόμη μια φορά ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει παραιτηθεί των αξιώσεων της, απέφυγε όμως να τοποθετηθεί για το αν η κυβέρνηση θα θέσει το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων και της υπογραφής Συνθήκης Ειρήνης Ελλάδος- Ο.Δ. Γερμανίας, στην Α. Μέρκελ.