12 Απρ 2014

ΣΗΜΕΙΑ ΟΜΙΛΙΑΣ ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ, ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΝΟΤΗ ΜΑΡΙΑ ΚΑΤΑ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΕΠΙΚΑΙΡΗΣ ΕΠΕΡΩΤΗΣΗΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΧΗΜΙΚΟΥ ΟΠΛΟΣΤΑΣΙΟΥ ΤΗΣ ΣΥΡΙΑΣ ΣΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ

Η καταστροφή του χημικού οπλοστασίου της Συρίας μέσω υδρόλυσης  εν πλω στη λεκάνη της Μεσογείου αποτελεί μείζον θέμα άμυνας και ασφάλειας για τη ευρύτερη περιοχή, υποστήριξε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ, Τομεάρχης Οικονομικών, Βουλευτής Ηρακλείου Νότης Μαριάς κατά τη συζήτηση σήμερα 11/04/2014 στην Ολομέλεια  της Βουλή σχετικής επίκαιρης επερώτησης.  

Όπως τόνισε ο Νότης Μαριάς το πλοίο του Αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού Cape Ray πάνω στο οποίο θα καταστραφούν τα χημικά είναι πεπαλαιωμένο, η ηλικία του είναι  πάνω από τριάντα έξι  έτη όταν πλοία του ίδιου τύπου χρησιμοποιούνται έως τριάντα ετών και μετά αποσύρονται.

Στα τοξικά αυτά απόβλητα, των οποίων η ακριβής σύσταση δεν είναι γνωστή, εμπεριέχεται μεταξύ άλλων το άκρως επικίνδυνο τοξικό αέριο Σαρίν και το αέριο της Κωστάντζας. Μάλιστα χώρες όπως η Νορβηγία, το Βέλγιο και η Αλβανία, αρνήθηκαν η καταστροφή του φορτίου να γίνει στα δικά τους χωρικά ύδατα αφού πέραν των άλλων κατά την καταστροφή του εν λόγω φορτίου θα παραχθούν μεγάλες ποσότητες τοξικών υγρών αποβλήτων.

Η επικινδυνότητα του εγχειρήματος αυξάνεται κατακόρυφα, επεσήμανε  ο Νότης Μαριάς, αφού η διαδικασία υδρόλυσης εν πλω αναμένεται να διαρκέσει συνολικά 90 ημέρες και μάλιστα σε μια συγκυρία που η διεθνής ένταση μεταξύ ΝΑΤΟ και Ρωσίας έχει φτάσει στο έπακρο λόγω της κρίσης στην Ουκρανία. Για το λόγο αυτό ο Νότης Μαριάς ζήτησε η Κυβέρνηση να επιμείνει στην απαγόρευση της καταστροφής των χημικών όπλων της Συρίας εντός της Μεσογείου.


Όπως υποστήριξε ο Ηρακλειώτης βουλευτής,  η επικείμενη καταστροφή μέρους του χημικού οπλοστασίου της Συρίας δυτικά της νήσου Κρήτης σε διεθνή ύδατα μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας εντός της κλειστής λεκάνης της Μεσογείου έχει προκαλέσει κύμα διαμαρτυρίας στο νησί με αποκορύφωμα τις μαζικές συγκεντρώσεις στο Ηράκλειο αλλά και στη Σούδα.

Από την πλευρά του ο αρμόδιος υφυπουργός Εξωτερικών  Δημήτρης Κούρκουλας επιχείρησε να  διασκεδάσει τις εντυπώσεις σχετικά με τα μέτρα ασφαλείας που έχουν ληφθεί για την καταστροφή του χημικού οπλοστασίου  της Συρίας διαβεβαιώνοντας ότι έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα ασφαλείας.

Όπως είπε ο κ. Κούρκουλας κατά την όλη επιχείρηση υδρόλυσης πάνω στο πλοίο Cape Ray θα υπάρχει και συνοδευτικό ρωσικό πλοίο, ωστόσο σύμφωνα με όσα επισήμανε ο Νότης  κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής, από τις αρχές Μαρτίου με σχετική δήλωσή του ο  γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Άντερς Φο Ράσμουσεν ξεκαθάρισε  ότι αναστέλλονται οι σχεδιασμοί  για  κοινή αποστολή ΝΑΤΟ – Ρωσίας  όσον αφορά στην καταστροφή των χημικών όπλων της Συρίας εξαιτίας της Ουκρανικής κρίσης.

Κατά τη συζήτηση ο Νότης Μαριάς κατέθεσε σχετικό έγγραφο - φωτιά του Γερμανικού Ομοσπονδιακού Υπουργείου Άμυνας από το οποίο προκύπτει ότι το Cape Ray θα συνοδεύουν για λόγους ασφαλείας πολεμικά πλοία χωρών του ΝΑΤΟ μεταξύ των οποίων μια γερμανική φρεγάτα και ένα ελληνικό υποβρύχιο. Επομένως κατέληξε ο Νότης Μαριάς και από το έγγραφο αυτό αποδεικνύεται ότι ενόψει της διεθνούς έντασης ΗΠΑ – Ρωσίας η καταστροφή των χημικών όπλων της Συρίας πάνω στο πλοίο Cape Ray δημιουργεί σοβαρά προβλήματα ασφάλειας καθώς μπορεί να αποτελέσει κινούμενο στόχο με επικίνδυνο φορτίο σε περίπτωση κλιμάκωσης της έντασης ΝΑΤΟ – Ρωσίας