9 Νοε 2013

ΓΙΑΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΕΣΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΟΜΙΛΙΑ ΜΟΥ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΔΥΣΠΙΣΤΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΗΣ ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 9/11/2013
Κύριε Πρόεδρε, κύριοι Υπουργοί, κύριοι Βουλευτές, η συζήτηση μιας πρότασης δυσπιστίας νομίζω ότι δίνει την ευκαιρία πρώτα απ’ όλα στην Κυβέρνηση να έρθει να παρουσιάσει το έργο της, τη δράση της και να αποκρούσει την ίδια την πρόταση που κατατίθεται.


Ταυτόχρονα, δίνει την ευκαιρία σε όσους Βουλευτές διαφωνούν με την ασκούμενη πολιτική να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Διότι, αντίθετα με αυτά που είπε ο κ. Βορίδης, η πρόταση δυσπιστίας δεν απευθύνεται σε κόμματα, απευθύνεται σε Βουλευτές. Και οι τριακόσιοι Βουλευτές θα τοποθετηθούν σήμερα και αύριο –τοποθετήθηκαν και χθες- και θα ψηφίσουν. Θα αναλάβουν, δηλαδή, τις ευθύνες τους.


Επομένως, από αύριο το βράδυ δεν υπάρχουν και δεν πρέπει να υπάρχουν αυτά τα υπονοούμενα και οι διάφοροι Βουλευτές της Πλειοψηφίας που περιφέρονται στα κανάλια και λένε «διαφωνώ», «διαμαρτύρομαι», «δεν θα το επιτρέψω», «δι’ ενεργειών μου θα σώσω τη χώρα» κ.λπ. Τα αστεία τελειώνουν. Όσοι, λοιπόν, από τους συναδέλφους Βουλευτές της μνημονιακής Πλειοψηφίας συγκροτούν σήμερα αυτήν τη συγκεκριμένη αριθμητική πλειοψηφία , έχουν την ευκαιρία να καταψηφίσουν την Κυβέρνηση και να υπερψηφίσουν την πρόταση δυσπιστίας. Καθαρά πράγματα.


Διότι από εδώ και πέρα κύριοι βουλευτές της πλειοψηφίας, δίνοντας αυτήν την ευκαιρία στη μνημονιακή διακυβέρνηση να παραμείνει στην εξουσία, είστε συνυπεύθυνοι για οτιδήποτε θα συμβαίνει, συνυπεύθυνοι πολιτικά βεβαίως εννοώ και απέναντι στους ίδιους τους πολίτες.


            Επομένως τα αστεία του τύπου «δεν μου αρέσει το άλφα, δεν μου αρέσει το βήτα» τελειώνουν. Αν και εφόσον στηρίξετε την κυβερνητική πολιτική, έχετε πλέον τεράστιες ευθύνες.


Εμείς, ως Ανεξάρτητοι Έλληνες, θα ψηφίσουμε υπέρ της πρότασης δυσπιστίας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ:


Διότι θεωρούμε ότι η μνημονιακή Συγκυβέρνηση έχει τεράστια ευθύνη.


Διότι διαλύσατε τη χώρα και χρεοκοπήσατε την ελληνική κοινωνία.


Διότι στο κορυφαίο ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων δεν έχετε κάνει, μέχρι στιγμής, τίποτα. Διότι παρότι υπάρχει η λάθος «συνταγή» του μνημονίου, συνεχίζετε αυτήν τη συνταγή και διαλύετε την Ελλάδα.


Διότι δεν έχετε κάνει τίποτα για τη βιωσιμότητα του χρέους.


Διότι δεν έχετε κάνει τίποτα σε σχέση με τα εθνικά θέματα, ιδίως σε αυτή τη φάση που το Σκοπιανό περνάει σε μία κρίσιμη στιγμή.


Διότι συνεχίζετε τη «φορομπηχτική» σας πολιτική.


Διότι έχετε καταλύσει κάθε έννοια λειτουργίας του Κοινοβουλίου, όταν λειτουργείτε συνεχώς με πράξεις νομοθετικού περιεχομένου.


Διότι έχετε την τρόικα η οποία αλωνίζει.


Γι’ αυτούς τους λόγους και για όσους άλλους λόγους ανέλυσαν οι συνάδελφοι των Ανεξάρτητων Ελλήνων, εμείς θα ψηφίσουμε υπέρ της πρότασης δυσπιστίας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να μπορέσει να απαλλαγεί η χώρα από την παρουσία σας, να πετάξουμε την τρόικα έξω από την Ελλάδα και να μπορέσουμε να λειτουργήσουμε.


Και επειδή σήμερα είναι ευκαιρία να συζητήσουμε επί της ουσίας και όχι με «κορώνες», ας δούμε τα πράγματα ένα-ένα.


Πρώτον, από την ημέρα του μνημονίου μέχρι σήμερα η Ελλάδα έχει λάβει 210 δισεκατομμύρια ευρώ, ένα ποσό τεράστιο, 125% του ΑΕΠ. Ερωτώ και απαντήστε μας, εσείς, της Κυβέρνησης: Πού πήγαν αυτά τα λεφτά; Διότι τα χρήματα αυτά δόθηκαν ως δάνεια. Απαντήστε. Γιατί, παρότι δόθηκαν 210 δισεκατομμύρια ευρώ ως δάνεια, έχουμε πάνω από ενάμισι εκατομμύριο ανέργους; Αυτές τις απαντήσεις πρέπει να δώσετε, διότι διαχειρίζεστε αυτήν την πολιτική και φθάσαμε σε αυτά τα αποτελέσματα.


Απαντήστε, λοιπόν, συγκεκριμένα: Πώς είναι δυνατόν να έχει πάρει η Ελλάδα 210 δισεκατομμύρια ευρώ και να έχουμε 40% των Ελλήνων κάτω από τα όρια της φτώχιας, να έχουμε χιλιάδες συσσίτια, να έχουν κλείσει χιλιάδες μαγαζιά; Αυτό, κύριοι της Συγκυβέρνησης, είναι το πολιτικό ερώτημα που πρέπει να απαντήσετε. Τα υπόλοιπα που ακούω είναι πράγματα που δεν έχουν σχέση με την ουσία της πολιτικής.


Δεύτερο κορυφαίο ζήτημα είναι οι γερμανικές αποζημιώσεις. Η Ελλάδα διεκδικεί το κατοχικό δάνειο, που αυτή τη στιγμή είναι 54 δισεκατομμύρια ευρώ χωρίς τόκους, διεκδικεί τις πολεμικές επανορθώσεις, που είναι άλλα 108 δισεκατομμύρια ευρώ χωρίς τόκους, συνολικά, 162 δισεκατομμύρια ευρώ πλέον τόκων.


Και ερωτώ εσάς τους Βουλευτές, διότι στους Βουλευτές απευθύνεται η πρόταση δυσπιστίας: Τι έχει κάνει η Κυβέρνηση αυτή, ποιες ενέργειες έχει δρομολογήσει, πώς είναι δυνατόν να δανείζεται η χώρα και να θεωρείται ότι είναι οφειλέτης την στιγμή που είναι δανειστής, τη στιγμή που υπάρχουν απαιτήσεις δισεκατομμυρίων;


Αυτό είναι το πολιτικό ερώτημα που θα απαντήσετε. Με βάση αυτό θα κριθείτε και με βάση αυτό ψηφίζετε «ναι» ή «όχι».


Διότι, όσα έγιναν σε σχέση με τις γερμανικές επανορθώσεις, έγιναν μετά από πίεση δικιά μας. Η Επιτροπή που συγκροτήθηκε στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους έγινε μετά από πίεση δικιά μας. Οι ενέργειες που κάνατε και η δράση που αναθέσατε στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, όλα αυτά έγιναν, μετά από ερωτήσεις και παρεμβάσεις δικιές μας.


            Απαντήστε, λοιπόν, εσείς κύριοι συνάδελφοι που στηρίζετε την κυβέρνηση, γιατί  μέχρι στιγμής δεν διεκδικήσατε τις γερμανικές αποζημιώσεις και  ταυτόχρονα χρεώνετε τη χώρα με τα δάνεια της τρόικας.   


Τρίτη ερώτηση, γιατί τα πράγματα είναι απλά: Η συνταγή του μνημονίου έχει αποδειχθεί λάθος. Το ομολογούν οι πάντες.


Ερώτημα: Τι κάνετε για να διεκδικήσετε αποζημίωση από τους δανειστές που διέλυσαν τη χώρα; Απαντήστε. Τι κάνετε για να αλλάξετε αυτή την πολιτική; Πώς; Ενώ είναι λάθος η συνταγή του μνημονίου, συνεχίζετε να την ακολουθείτε. Απαντήστε λοιπόν σ’ αυτά τα πολιτικά ερωτήματα. Συνεχίζετε λοιπόν αυτή την πολιτική της τρόικας η οποία διαλύει τη χώρα.


Επόμενο ερώτημα: Ανταγωνιστικότητα της χώρας: Μας λέγατε παραμύθια μέχρι πρόσφατα ότι δήθεν η ανταγωνιστικότητα της χώρας θα στηριχθεί στη μείωση των μισθών. Αποδείχθηκε όχι μόνο ότι είχαμε δίκιο σε όσα λέγαμε, αλλά ακόμη και το γραφείο προϋπολογισμού της Βουλής και πλέον και από την Ευρωπαϊκή Ένωση λένε ότι η ανταγωνιστικότητα στην Ελλάδα θα στηριχθεί στην επένδυση, στην καινοτομία, στη γνώση, στην παιδεία, στις νέες τεχνολογίες. Μόνο έτσι δεν θα φεύγουν οι νέοι μας στο εξωτερικό ως νέοι μετανάστες.


Γιατί λοιπόν συνεχίζετε αυτή την πολιτική που λέει «μείωση των μισθών για δήθεν λόγους ανταγωνιστικότητας»; Γιατί περικόπτετε δημόσιες δαπάνες στην παιδεία, στην έρευνα, στην τεχνολογία; Αυτό είναι ένα πολιτικό ερώτημα που θα το απαντήσετε με την ψήφο σας.


Βιωσιμότητα του χρέους: Ξέρουμε –το γράφουν οι εκθέσεις των διεθνών οργανισμών - ότι η κατάσταση έχει ξεφύγει. Το δημόσιο χρέος πλέον είναι σε δυσθεώρητα –και όχι σε «δυσθεόρατα» που λένε διάφοροι- επίπεδα και δεν ελέγχεται παρά μόνο με ριζικές παρεμβάσεις.


Η άποψη των Ανεξάρτητων Ελλήνων είναι διαγραφή του επονείδιστου χρέους, καταγγελία των μνημονίων, καταγγελίες των δανειακών συμβάσεων, λογιστικός έλεγχος του χρέους, αντιμετώπιση του ζητήματος του χρέους ως θέμα γεωστρατηγικό και όχι «οικονομίστικο» όπως το βλέπετε εσείς, συμμαχίες με δυνάμεις που μπορούν να στηρίξουν τη χώρα όταν θα συγκρουστεί με τους δανειστές, αξιοποίηση της γεωστρατηγικής θέσης της χώρας, αξιοποίηση των κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου ως διαπραγματευτικής δυνατότητας μιας άλλης στρατηγικής δημιουργίας σημαντικών σχέσεων για να αντιμετωπίσουμε τους δανειστές.


Το δημόσιο χρέος που παραλάβατε και το οποίο δήθεν «κουρέψατε» «κουρεύοντας» στην ουσία τα ασφαλιστικά ταμεία και τις αποταμιεύσεις των Ελλήνων ομολογιούχων, πώς το αντιμετωπίζετε τώρα; Μέχρι πριν τις γερμανικές εκλογές τι λέγατε εδώ; Ότι μετά τις γερμανικές εκλογές θα γίνει «κούρεμα», οπότε ψηφίζατε τους νόμους γιατί θα γινόταν «κούρεμα» του χρέους. Δυστυχώς όμως δεν γίνεται «κούρεμα»από τους δανειστές γιατί δεν το δέχονται οι Γερμανοί πλέον. Τι έχετε να πείτε επ’ αυτού; Ποια είναι η εναλλακτική σας πρόταση; Το ομόλογο των πενήντα ετών; Φέρτε το εδώ σαν πρόταση. Η επιμήκυνση; Μέχρι πότε; Η μείωση επιτοκίων; Πώς; Αυτά πρέπει να μας τα πείτε. Άρα λοιπόν και σ’ αυτό το ζήτημα δεν έχετε κάνει τίποτα που να είναι πολύ σημαντικό.


Δημοσιονομικό κενό: Πλέον δεν αμφισβητείται ότι υπάρχει το κενό και ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα. Τι θα είναι αυτά; Ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας; Θα είναι η «φορομπηχτική» πολιτική; Θα είναι η λεηλασία της περιουσίας των Ελλήνων; Δηλαδή τα αστικά  και τα αγροτικά  ακίνητα ;


Λέγατε προεκλογικά: «Αν έλθουν οι αντιμνημονιακοί, θα σας πάρουν τις καταθέσεις». Μα, οι εφορίες  μπαίνουν μέσα στους λογαριασμούς και παίρνουν τις καταθέσεις. Κατάσχουν  ποσά που δεν επιτρέπεται. Κάναμε και ερώτηση στον παριστάμενο Υφυπουργό Οικονομικών . Ο Έλληνας δεν τολμάει να έχει τη σύνταξή του και το μισθό του μέσα στην τράπεζα. Κάθε πρώτη του μηνός έχει ουρές στα ΑΤΜ για να προλάβουν οι άνθρωποι να πάρουν τα λεφτά τους. Εκεί καταντήσατε την Ελλάδα.


Θα στηρίξετε αυτή την πολιτική; Θα στηρίξετε τη «φορομπηχτική» πολιτική, την πολιτική που διαλύει κάθε προοπτική των Ελλήνων πολιτών; Αυτά είναι τα ερωτήματα στα οποία πρέπει να απαντήσετε συγκεκριμένα.


Επόμενο ερώτημα: Είπατε ότι τελειώνει το μνημόνιο –μεγάλη αποκάλυψη- και ότι δεν θα έχουμε μνημόνια από το 2014. Τι δεν μας είπατε; Ότι μέσα στη δανειακή σύμβαση λέει ότι η εποπτεία και η λειτουργία της τρόικας θα υπάρχει μέχρις ότου εξοφληθούν τα χρέη αυτά.


Δεύτερον, ψηφίσατε και δεχθήκατε Κανονισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης που λέει: «Ενισχυμένη εποπτεία μιας χώρας που δανείστηκε από τον EFSF μέχρις ότου να εξοφλήσει το 75% των δανείων της». Στην περίπτωση της Ελλάδας, μέχρι το 2048. Άρα, ποια τρόικα θα φύγει; Ποια έλλειψη εποπτείας θα υπάρχει; Αυτά είναι παραμύθια τα οποία λέτε αυτήν τη στιγμή στον ελληνικό λαό. Αυτό σας το είπε και ο Όλι Ρεν, όταν απάντησε  σε συγκεκριμένη παρέμβαση που έκανε η παρευρισκόμενη συνάδελφος κ. Βαλαβάνη. Είναι ξεκάθαρο και σας το είχαμε πει και εμείς στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων πολύ πιο πριν και το αμφισβητούσατε.


Αυτή είναι η θέση της Ελλάδας στην Ευρώπη; Ποια Ευρώπη; Έτσι όπως έχει γίνει σήμερα, την Ευρώπη των δανειστών, την Γερμανική Ευρώπη; Αυτά δήθεν φανταζόταν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ή ο Ανδρέας Παπανδρέου, που άκουσα να τους επικαλείστε;


Η Ευρώπη, έτσι όπως έχει διαμορφωθεί, δεν έχει καμμία σχέση με την Ευρώπη των κρατών και των λαών, αλλά είναι μία Ευρώπη των δανειστών που πρέπει να ανατραπεί ως φιλοσοφία και ως λογική μέσα στην ίδια την Ευρώπη, διότι εμείς είμαστε ένα ευρωπαϊκό κόμμα, πιστεύουμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση –ποια όμως;- των ισότιμων κρατών και λαών, της αλληλεγγύης, του σεβασμού  της εθνικής ταυτότητας. Αυτή είναι η Ευρώπη που θέλουμε!


Επομένως, η πολιτική η δικιά σας είναι αυτή που οδηγεί σε φτωχοποίηση τη χώρα, σε δημιουργία προβλημάτων για να μην μπορεί να έχει στήριξη και να αντιμετωπίσει τα εθνικά θέματα. Εσείς είσαστε το λόμπι της δραχμής διότι έχετε διαλύσει τελείως την Ελλάδα.


Σε αυτά τα ερωτήματα καλείστε να τοποθετηθείτε ψηφίζοντας αύριο.  Και έτσι από μεθαύριο στα καφενεία και στα χωριά δεν θα έχετε το επιχείρημα του τύπου « δι' ενεργειών μου εγώ θα σε γλιτώσω, θα κάνω μια ερώτηση, θα κάνω μια τροπολογία». Θα έχετε τη συνολική ευθύνη για τη λειτουργία και την κατεύθυνση της χώρας.


Άκουσα από συναδέλφους της Νέας Δημοκρατίας ότι σέβονται τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες. Ποιες; Αυτές που όταν  κάναμε ψηφοφορία δι' ανεγέρσεως; Όλος ο κόσμος είδε ότι είχαμε κερδίσει τη ψηφοφορία της αντισυνταγματικότητας στο Μεσοπρόθεσμο και εσείς λέγατε ότι απερρίφθη! Αυτή είναι η κοινοβουλευτική διαδικασία; Ποια είναι η κοινοβουλευτική διαδικασία; Που φέρνατε νομοσχέδια, όπως ήταν το μεσοπρόθεσμο 600 σελίδων και θέλατε σε μία μέρα να συζητηθεί και να ψηφιστεί; Συγχαρητήρια για τις κοινοβουλευτικές σας διαδικασίες! Δεν έχουν καμμία σχέση με την ίδια τη Δημοκρατία.


Και οι πράξεις νομοθετικού περιεχομένου, που πλέον είναι κατά παράβαση του Συντάγματος ως προς τους όρους έκδοσής τους, έχουν καταδείξει ότι πλέον ο κοινοβουλευτισμός υπονομεύεται από εσάς και από την τρόικα. Από εκεί δημιουργούνται τα προβλήματα. Αυτή η πολιτική δίνει σε κάποιες πλευρές το δικαίωμα να μιλούν και να το «παίζουν».


Και αποκορύφωμα –και με αυτό κλείνω- είναι η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για την ΕΡΤ. Σας είχαμε πει ότι με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου μπορεί η Κυβέρνηση επί εκατόν τριάντα μέρες να λειτουργεί, να παράγει έννομα αποτελέσματα και στο τέλος να έρθει στη Βουλή και να μη μπορέσει να κυρωθεί η συγκεκριμένη Πράξη. Σαράντα μέρες είναι η προθεσμία κατάθεσης στη Βουλή των Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου από την έκδοσή τους και εντός τριών μηνών πρέπει να κυρωθούν . Σύνολο εκατόν τριάντα μέρες.


Και ήρθε η στιγμή. Δηλαδή, διαλύσατε την ΕΡΤ, παρήξατε νόμιμα –κατ’ εσάς- αποτελέσματα, απολύσατε  τους εργαζόμενους και στο τέλος παρήλθε η προθεσμία κύρωσης της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου.  Διότι εδώ όταν θα ερχόταν η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου θα υφίστατο ήττα. 


Βλέπω ότι δεν παρακολουθείτε ούτε τα διεθνή θέματα. Γίνονται σημαντικές εξελίξεις στο ζήτημα των Σκοπίων. Η κ. Μέρκελ συνάντησε τον κ. Νίμιτς και δεν πήρατε μυρωδιά. Υπάρχει παρέμβαση της Γαλλικής Αντιπροσωπείας στον Ο.Η.Ε., η οποία δεν στηρίζει τις ελληνικές θέσεις για τα Σκόπια. Δεν πήρατε ξανά μυρωδιά! Υπάρχουν σοβαρές εξελίξεις. Θα μας βρείτε απέναντι σε προσπάθειες που κάνουν οι άλλοι και τις στηρίζετε εσείς για τη διάλυση της χώρας και για την ήττα της χώρας σε σοβαρά εθνικά θέματα.


Γι’ αυτό, λοιπόν, λέμε ξεκάθαρα ότι την πρόταση δυσπιστίας που απευθύνεται στους Βουλευτές και απευθύνεται και σε εμάς, ως Ανεξάρτητοι Έλληνες και ο κάθε ένας Βουλευτής από εμάς ξεχωριστά, τη στηρίζουμε, διότι πρέπει να πετάξουμε την τρόικα έξω από τη χώρα μας και να ξαναπάρουμε πίσω την Ελλάδα. Για αυτό πρέπει να φύγετε!


Σας ευχαριστώ.