8 Νοε 2013

Απάντηση αρμόδιου Υπουργού σε αναφορά του Νότη Μαριά σχετικά με τη μείωση των επιλέξιμων εκτάσεων του Δημοτικού Βοσκότοπου του Δήμου Μαλεβιζίου.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 8/11/2013


Σε σχέση με την υπ’αριθ. 598/11.9.2013 αναφορά του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Τομεάρχη Οικονομικών και Βουλευτή Ηρακλείου Νότη Μαριά που κατατέθηκε στις 6.9.2013 σχετικά με τη μείωση των επιλέξιμων εκτάσεων του Δημοτικού Βοσκότοπου του Δήμου Μαλεβιζίου, το αρμόδιο Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής απέστειλε την παρακάτω υπ’αριθ. 2056β/14.10.2013 απάντηση:

«Η αποτύπωση των εκτάσεων που βόσκονται στην οποία προβαίνει το ΥΠΑΑΤ σχετίζεται με τις ανάγκες του σχετικού κανονισμού της ΕΕ και τις οικονομικές ενισχύσεις των κτηνοτρόφων και δεν έχει σχέση με την οριοθέτηση των δασών, δασικών και χορτολιβαδικών εκτάσεων σύμφωνα με το συνταγματικό τους ορισμό και τις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας ή τις προδιαγραφές εκπόνησης των δασικών χαρτών.
Επειδή ο όρος «μόνιμος βοσκότοπος» που προβλέπεται για τις ενισχύσεις των κτηνοτρόφων από την Ε.Ε. δεν είχε ενταχθεί ως ορισμός στην εθνική νομοθεσία, περιελήφθη διάταξη για τους δημόσιους βοσκότοπους στο υπό διαβούλευση νομοσχέδιο του ΥΠΕΚΑ «Δασικά οικοσυστήματα: Ορισμοί, μέτρα προστασίας, ανάπτυξης και διαχείρισης» αντικατάστασης του αρθ. 103 Ν. 86/69 που ρύθμισε τη βόσκηση. Η προσπάθεια αυτή στοχεύει στην εναρμόνιση του ορισμού του βοσκότοπου στην Εθνική Νομοθεσία με τα προβλεπόμενα στην Ευρωπαϊκή Νομοθεσία και στην αποτύπωση των βοσκοτόπων της χώρας σε εθνικό χαρτογραφικό επίπεδο.
Στην εν λόγω διάταξη καθορίζεται σαφές πλαίσιο άσκησης της βόσκησης βάσει διαχειριστικών σχεδίων, τα οποία καταρτίζουν οι κατά τόπους κτηνοτροφικές οργανώσεις.

Με τις ανωτέρω διατάξεις επιδιώκεται να επιτευχθεί ένα σταθερό σαφές και ενιαίο πλαίσιο χαρακτηρισμού και διαχείρισης των ελληνικών βοσκοτόπων.»