12 Νοε 2013

Ο Νότης Μαριάς φέρνει στη Βουλή το θέμα του αποχαρακτηρισμού εκτάσεων από βοσκοτόπια σε δάση, με αποτέλεσμα να δίνεται η χαριστική βολή στην κτηνοτροφία.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 12/11/2013


Ο Βουλευτής Ηρακλείου Νότης Μαριάς κατέθεσε αναφορά σχετικό δημοσίευμα της τοπικής εφημερίδας «ΝΕΑ ΚΡΗΤΗ», αναφορικά με τον αποχαρακτηρισμό εκτάσεων από βοσκοτόπια σε δάση, με αποτέλεσμα να δίνεται η χαριστική βολή στην κτηνοτροφία.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι κτηνοτρόφοι της Κρήτης και οι συνδικαλιστές χαρακτηρίζουν ως «ταφόπλακα» το Σχέδιο Δράσης για τα βοσκοτόπια, σύμφωνα με το οποίο αποχαρακτηρίζονται εκατομμύρια στρέμματα βοσκοτόπων και βαφτίζονται δάση, με αποτέλεσμα οι κτηνοτρόφοι να κινδυνεύουν να μείνουν με μειωμένα δικαιώματα και εκτάσεις βοσκοτόπων, ενώ ταυτόχρονα θα αναγκαστούν να μειώσουν τα αιγοπρόβατα και έτσι θα έχουν μειωμένο εισόδημα.
Με σχέδιο νόμου η κυβέρνηση και κατ’επέκταση η Ευρώπη στοχεύει να μειώσει τον αριθμό των κτηνοτρόφων στην Ελλάδα.
Ο Πρόεδρος του Παραρτήματος Κρήτης του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΓΕΩΤΕΕ) μεταξύ άλλων, δηλώνει πως πρόκειται «για μέτρο αυτοκαταστροφής της κτηνοτροφίας, με συνέπειες στην παραγωγή ποιοτικών προϊόντων» και πως «η Κρήτη και άλλες νησιωτικές περιοχές θα χάσουν τεράστια ποσά επιδοτήσεων καθώς οι… δασικές περιοχές δεν θα είναι βοσκότοποι».
Τέλος, τα μέλη του ΓΕΩΤΕΕ σε συνεδρίασή τους αποφάσισαν να στείλουν σχετική επιστολή σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, με στόχο την τροποποίηση του επίμαχου σχεδίου δράσης και θα καταθέσουν τις θέσεις τους για την ουσιαστική διαχείριση των βοσκοτόπων σε περιοχές θαμνώδεις και χορτολιβαδικές.

Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, ο Νότης Μαριάς ζητάει απάντηση, ενέργειες και σχετική ενημέρωση.