ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 19/11/2013
Σε σχέση με την υπ’αριθ. 422/4.9.2013 αναφορά του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Τομεάρχη Οικονομικών και Βουλευτή Ηρακλείου Νότη Μαριά που κατατέθηκε στις 28.8.2013, σχετικά τη μείωση του κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας και για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, το αρμόδιο Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής απέστειλε την παρακάτω υπ’αριθ. Δ5/ΗΛ/Β/Φ.6/194/οικ.18901/ 15.10.2013 απάντηση:
«Σε απάντηση της υπ'αρ.422/04.09.2013 Αναφοράς που κατατέθηκε στη Βουλή από τον Βουλευτή κ. Ν.Μαριά, σας διαβιβάζουμε το υπ' αριθμ. Γρ.Δ/3048/25.09.2013 έγγραφο της ΔΕΗ Α.Ε., το οποίο αναφέρεται στο θέμα.
Ο σχεδιασμός και η υλοποίηση μέτρων στήριξης της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών επιχειρήσεων και ειδικότερα προς την κατεύθυνση μείωσης του ενεργειακού κόστους, αποτελεί μία από τις κυριότερες προτεραιότητες της Ελληνικής Κυβέρνησης, προκειμένου να συνεχίσουν τη λειτουργία τους στην Ελλάδα και να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας προς γενικότερο όφελος της εθνικής οικονομίας.
Το ΥΠΕΚΑ έχει ήδη επιδείξει ειδικό ενδιαφέρον αναλαμβάνοντας σχετικές πρωτοβουλίες, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του, ενώ παράλληλα βρίσκονται υπό επεξεργασία και συνολικές προτάσεις για την αντιμετώπιση του ζητήματος.
Ειδικότερα, από τον Οκτώβριο του 2012 ζητήθηκε από τη διοίκηση της ΔΕΗ να εξεταστεί η δυνατότητα μείωσης της τιμής πώλησης ηλεκτρισμού, κατά τρόπο που να ικανοποιεί τις παραγωγικές δυνάμεις της χώρας.
Πέραν όμως αυτών και για λόγους ασφαλείας του ηλεκτρικού συστήματος, στο ΝΣΧ που κατατέθηκε στη Βουλή την 19.09.2013 «Ρυθμίσεις θεμάτων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και άλλες διατάξεις» από το ΥΠΕΚΑ, και συγκεκριμένα στην παρ.11 του άρθρου 17, προβλέπεται η δυνατότητα της ΑΔΜΗΕ Α.Ε. να συνάπτει Συμβάσεις Διακοπτόμενου Φορτίου με καταναλωτές, για μονομερή από την ΑΔΜΗΕ Α.Ε. πρόσκαιρο περιορισμό της ενεργούς ισχύος των αντισυμβαλλομένων της καταναλωτών μέχρι ενός συμφωνημένου ορίου και έναντι οικονομικού αντισταθμίσματος.»
« Αρ./Ημερ.: ΓρΔ/3048/25.9.2013
Προς: κ. Γ. Μανιάτη
Υπουργό Περιβάλλοντος,
Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής
Περίληψη: Απάντηση σε Αναφορά Βουλευτή
Σχετικό: Η υπ'αριθ.422/04.09.2013 Αναφορά που κατέθεσε στη Βουλή των Ελλήνων ο Βουλευτής κ. Ν.Μαριάς
Κύριε Υπουργέ,
Σε απάντηση της ως άνω σχετικής Αναφοράς που κατατέθηκε στη Βουλή των Ελλήνων από το Βουλευτή κ. Μαριά, θα θέλαμε να θέσουμε υπόψη σας τα εξής:
Από την 1.1.2011, ο λογαριασμός ηλεκτρικού ρεύματος συντίθεται από επιμέρους χρεώσεις, τόσο γιο το ανταγωνιστικό σκέλος, δηλαδή για χρεώσεις που αφορούν το κόστος παραγωγής και εμπορικής διάθεσης της ενέργειας, όσο και για το ρυθμιζόμενο σκέλος (το οποίο ρυθμίζεται από την πολιτεία), δηλαδή για χρεώσεις που αφορούν το Ελληνικό Σύστημα Μεταφοράς Η/Ε, το Ελληνικό Δίκτυο Διανομής Η/Ε, τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ), καθώς και Λοιπές Χρεώσεις (Ετήσια Ανταποδοτικά Τέλη υπέρ ΡΑΕ και άλλες χρεώσεις για την εύρυθμη λειτουργία της Αγοράς).
Σύμφωνα με το ισχύον ρυθμιστικό πλαίσιο, η τιμολόγηση του ηλεκτρικού ρεύματος ανά κατηγορία πελατών, (δηλαδή του ανταγωνιστικού σκέλους των τιμολογίων) πρέπει να είναι ανάλογη με το κόστος, που η καταναλωτική της συμπεριφορά επιφέρει. Κατά συνέπεια η ΔΕΗ/Προμήθεια δεν δύναται να τιμολογεί σε τιμές κάτω από το κόστος της.
Επιπλέον, κατά τη διαμόρφωση των τιμολογίων του ηλεκτρικού ρεύματος θα πρέπει να αποφεύγονται οι άμεσες η έμμεσες σταυροειδείς επιδοτήσεις καταναλωτών. Η άρση των στρεβλώσεων των τιμολογίων, είναι βασικός στόχος της τιμολογιακής πολιτικής της Επιχείρησης, με γνώμονα την ελαχιστοποίηση της επιβάρυνσης των πελατών.
Τα τιμολόγια πώλησης Ηλεκτρικής Ενέργειας της ΔΕΗ Α.Ε. στην Χαμηλή Τάση (ΧΤ) και για το Α' εξάμηνο του 2013 ήταν ρυθμιζόμενα και εγκρίνονταν από τον Υπουργό ΠΕΚΑ, μετά από γνωμοδότηση της ανεξάρτητης Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) και δεν έχουν μεταβληθεί μετά την 1.7.2013, παραμένουν δηλαδή τα ίδια όπως είχαν προσδιορισθεί την 1.1.2013.
Επιπλέον, όσον αφορά στην Μέση Τάση, η ΔΕΗ με στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, τη δυνατότητα μεγαλύτερων επιλογών από τους πελάτες και τον εξορθολογισμό του ενεργειακού κόστους των επιχειρήσεων, διαμόρφωσε και προσφέρει στους πελάτες της με παροχές στην Μέση Τάση, λαμβάνοντας υπόψη την καταναλωτική τους συμπεριφορά, τέσσερα (4) τιμολόγια γενικής χρήσεως και τέσσερα (4) ειδικά τιμολόγια για μεγάλους πελάτες με ετήσια κατανάλωση ανά παροχή, μεγαλύτερη των 13 GWh.
Τέλος, πρέπει να αναφερθεί ότι η ΔΕΗ κατά την τελευταία τριετία έχει απορροφήσει σημαντικό μέρος επιβαρύνσεων που έχουν επιβληθεί μέσω ρυθμιστικών αποφάσεων (όπως το τέλος λιγνιτικής παραγωγής), προκειμένου να συμβάλλει στη βιωσιμότητα των πελατών της εν καιρώ οικονομικής; κρίσης.
Με τιμή,
Αρθούρος Ζερβός»